by 9a2jg » Sun Sep 01, 2019 8:35 am
Reni, sve ti se izmišalo. Ja vodim statistiku o vremenu u Dalmaciji, od 2001.g. , nadalje. U zadnjih 18 godina, 16 puta je najtopliji mjesec bio - LIPANJ ! Ova godina, je definitivno potvrdila stav vodećih metereologa, u Europi i u svijetu, da većinu knjiga o klimi možemo užgat, i početi pisati nove ! Konačni rezultati analize mjerenja u srpnju i kolovozu, u cijeloj Europi, a i na Balkanu, potvrđuju da je bila najveća prosječna temperatura u zadnjih 140 godina !
Da , ja sam prvih 34 godina života živio u Splitu, ali su onda ljeta bila primjerena mediteranskom tipu klime. Kolovoz i dio srpnja najtopliji, ali sa maksimalnim temperaturama do oko 29 C, svaki dan popodne maestral, koji je olakšavao život. Svaku noć se pokrivalo, barenko s lancunon.
Ovo sada, to je totalni otklon klime, od svih poznatih, matematičkih, i praktičkih, modela klime, i samim time nepredvidivim.
Teško je za prognozu, a u naravi je teško svim ljudima za podnositi, poglavito srčanim i kroničnim bolesnicima.
Sklon sam povjerovati da se Mediteran suši, da će SVAKE godine biti sve toplije (vruće), da ćemo imati katastrofalne posljedice za poljoprivredu, a i da će ljudi kraće živjeti, iz prostog razloga što (postojeće) tijelo nije napravljeno da podnosi tako visoke temperature, i ekstremne uvjete.
Gledam kratkoročne modele, svi se slažu, blaga jesen, i ekstremno jaka zima ! Živi bili , pa vidjeli, i okusili na svojoj koži.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja