U Baladama o Petrici Kerempuhu lijepo stoji , citiram , "ni med cvetjem ni pravice".
Neću te ubivat u pojam kad ti kažem da, kad dođe vrijeme, ako ti izračun mirovine bude i za jednu kunu veći od garantirane braniteljske mirovine, službenica će ti, ka i meni, bacit priko stola potvrdu o dragovoljstvu, i vremenu provedenom u ZNG i HV. Di si bija nigdi, šta si radija , ništa.
Tračak nade, za mene, i meni slične su izmjene zakona, koje su stopirali, do 1.7.2015.g. , a na zahtjev "šatoraša". Tim izmjenama se jasno dijeli dio mirovine iz radnog odnosa, i dio iz osnova branitelja Hrvatske.
Problem je u poštenju. Naime golemoj većini, upravo tih "prosvjednika" je dat čin, ili dignut za jedan, ili dva stupnja, prije početka procesa obračuna mirovine.
Tako smo došli u paradoksalnu situaciju da je najviše najebo onaj kojeg nije ranilo, ili otkinulo koji ekstremitet ! Žalosno , ali istinito.
O problemu u Vukovaru, 2.700 branitelja, triput više braniteljskih mirovina sam pisao više puta, i na račun tog fasovao prijeteće pozive, čak je bio jedan da , citiram, "neću dočekati sutrašnji dan". Razumljiva je nervoza onih koji nisu bili hrvatski branitelji, a uživaju njihovu mirovinu, povlastice i privilegije.
Da se njima ukine, i da vrate ono što su dobili bez osnova, pravi invalidi, i pravi branitelji bi bili najbolje situirani na svijetu !
Ali, za sve trebaju tri stvari, kritična masa nezadovoljnika, politička klima i odluka, i faktor vrijeme.
Bez toga, ovakvi kao ja mogu samo istinito pisati, o svojim i tuđim svjedočanstvima, i samo onaj ko je bio hrvatski branitelj , i koji je, skoro redovito, zakinut i oštećen, može razumjeti to pisanje.
Ne moram bacati svoju žuč i ovdje, prije cca mjesec dana mi je došlo rješenje Visokog upravnog suda gdje piše da sam izgubio spor protiv MORH-a, a u svezi svojih novčanih potraživanja iz rata. Nigdje ne piše da nemam pravo, nego da je prošao istek vremena, da su mi bile dužne isplatiti neke druge strukture, ukratko, imam pravo, a novaca nema.
Dabogda im tribalo za lijekove.