by 9a2jg » Sun Mar 26, 2017 11:29 am
Dobro jutro. Istina je, kao najčešće, po sredini.
U bivšem smo sustavu imali tzv. Ovlaštenje, koje je glasilo na ime, ili radio klub, s naznakom lokacije PPS-a na koji se to odnosi. Mi smo gledali u ta Ovlaštenja ka u Gospu sinjsku, to je redovito bilo uokvireno, i obješeno na zid, kako klupskog, tako i privatnog PPS-a. Osobno imam ovlaštenja za III, II , i I klasu.
Dozvola za rad radio stanice je bila (a po meni, i zdravom razumu) i ostala, jedna sasvim druga kategorija. Vezana uz određenu zemljopisnu lokaciju, antenski sustav, spisak uređaja, s navedenim frekventnim opsezima.
Pozivni znak se nije dodjeljivao nekome ko nije imao, ili bio u postupku nabave uređaja, jer se podrazumijevalo, zdravorazumski, da niko neće tražiti znak da bi radio s klupske stanice, ili prijateljeve.
Jedina dva izuzetka su bila porodični operator, i tzv. second operator, ali te si mogao u Jugoslaviji na prste pobrojat.
Sada imamo tzv. Dozvolu za rad. Po meni, ona ne može zamijeniti Ovlaštenje, koje je za osobu, sukladno stupnju kvalifikacije, tj. ispitnog razreda kojeg je RA položio. Ovlaštenje ti daje pravo da radiš na SVIM RA opsezima u matičnoj zemlji, koje je ona dozvolila radioamaterima, na osnovnoj, ili sekundarnoj osnovi. To praktički znači da ti možeš doću u prijatelja koji ima opremu za VLF, recimo na 137 kHz, i odraditi vezu, naravno, ako ti on dozvoli.
Dozvola za rad, u današnjoj, neovisnoj RH, predstavlja nešto, što , po mojim shvaćanjima, ne bi trebala predstavljati ; ona je preuzela sve što je bilo u Ovlaštenju, a IZBACILA ono što je bilo u bivšoj Dozvoli za rad ARS-e !
Van pameti ! Jer, na ovakav način, izdaju se Dozvole za rad bez da aplikant uopće ima u vlasništvu ikakvu radio stanicu, niti je u postupku nabave iste ! Izdaju se pozivni znakovi na znak koji nikada nije bio u eteru !
Imam dobar primjer, mog ratnog druga, dragovoljca DR-a, iz mog RK. Čovjek je na moj nagovor, lani, aplicirao HRS-u za prijedlog pozivne oznake, dobio je, nakon toga zahtjevao od HAKOM-a Dozvolu za rad, i dobio je !
Ni onda, ni sada, nije imao radio uređaj, nije se pojavljivao u eteru ! Kad mi je rekao da je dobio Dozvolu za rad od HAKOM-a, samo sam komentirao da živimo u ludoj državi !
Tim više, što on ima sva Ovlaštenja za rad iz bivše države, koja su, kao i svima , prevedena u neovisnoj RH u nove dokumente.
Dosta sam razgovarao s ljudima, većina me uvjerava da je to zbog toga što danas ljudi traže CEPT dozvolu, pa im se onda automatski izdaje Dozvola za rad s pozivnom oznakom, da im posluži u svijetu ! Niko neće da prevali preko usta da je takvih u RH manje od JEDAN POSTO !
I nadalje osobno smatram da Dozvola za rad treba biti na lokaciju, uređaje i opremu, i s nazivom odgovornog operatora, a Ovlaštenje, ili Licenca, ili kako ga tko hoće nazvati, je na IME , i to doživotno, na sve dozvoljene frekvencije radioamaterima u RH, od VLF-a do gigaHerca...
No, to je glas jednog starog penzionera, i ništa više...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja