Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Mon Feb 16, 2026 6:08 am

Svi komentatori pametni, ali prije zaposijedanja tipkovnice, i lupanja po tipkovnici, ne upitaše sami sebe da li su uopće kvalificirani govoriti o temi. Laprdat može svako.
Svidio mi se Adamov komentar jer je stručan, jezgrovit, precizan, i - TOČAN ! Čak je Adam bio velikodušan, i "smanjio" standarde za helidrom na brodu, koji je star koliko i on ! Vjerojatno će i Djani reći svoju, jer potrebna površina za prihvat helikoptera je u pola metra razlike od širine broda ! Pa nije ovo Top gun, pa da ko mala djeca "pijemo" bozu ? Ovo su zaista ozbiljne stvari, koje zahtijevaju ozbiljan pristup ! Kad čitam da su odustali od nekih sigurnosnih protokola, diže mi se i ovo malo kose na glavi.

Ali da se mi vratimo srži problema. Par puta sam pročitao pismo, što ga napisa K1LZ. Koliko se ja razumijem u atomsku fiziku, čovjek je izravno napisao da je izvaran, za svoje novce, svoja materijalna sredstva, svoje ljude, koji su izgarali kao i on, i na kraju, svoj dignitet, s kojim je priskrbio SVE stanice i lineare.
Što sam više čitao, sve više sam bio uvjeren da tu ljubavi više nema, i da od njegova sudjelovanja, i "njegove" momčadi neće biti ništa, u ovoj konstelaciji snaga.

Možda se ja i varam, ali ako se desi obrat, onda će sam sebi skočiti u usta ! To baš ne radimo, bez neke velike nevolje, ili ako se drugačije naredi ?

Na kraju, štono reče Adam, (pre)stari smo, a da se ne bi sjetili prijašnjih pokušaja aktivacije Bouveta, i ekspedicije na Peter One. Tko je bio u sastavu ? 70-godišnjaci, pretežito Ameri, koji mogu platiti cca 50 do 70 tisuća dolara po glavi za sudjelovanje ! Ne želeći ulaziti u njihove operatorske sposobnosti, i budala znade da pod tim uvjetima nisu išli najbolji, nego oni koji mogu platiti. Ima i vrhunskih operatora, koji imaju novaca, nešto mlađih, taj će sigurno doma montirati novi stup sa hidraulikom, nego dati tolike novce za sudjelovanje ! Bar ja tako mislim, i rezoniram.

Za kraj, malo vedrine ; nisam zaboravio na Desecheo ! Zabavlja me kad vidim da isti lik radi za sebe, pa za priku, pa tako na više opsega, zabavlja me, jer njemu to predstavlja zabavu za koju misli da nas zahebava u zdrav mozak, a stvarnost je ipak nešto drugo. Pamet drumom, veze šumom.

Telefonske žice bruje....
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a4db » Mon Feb 16, 2026 9:23 am

Napisati ću samo, da na tim morima osobno ne bih gu*icu parkira u Robinson...
Ali tko sam ja da im sudim, kada mi iznad glave za puno $$$ leti žuti koji
nema emerg. floats, nema ponistre kroz koje se more bižat a domaći dio
posade nije prošao odgovarajuće školovanje za samo spašavanje iz vode/mora.
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Mon Feb 16, 2026 12:29 pm

Ma ja san mislio da češ ti napisati o općim tehničkim zahtjevima koje mora platforma na brodu ispunjavati za sigurno slijetanje (po mirnom vremenu!). Negdje mi u glavi zvoni faktor 1,5, ali ne znam iz koje knjige ! ;) To znači da , ako je razmah helića 11,5 m, platforma mora biti minimalno 17,25 m ? Ili se ja varam ? Ni matematika više nije što je bila ! ;)
U međuvremenu su stavili i fotku, helić nema vitlo za terete, nego winch za dizanje i spuštanje ljudi iz mora i/ili kopna ! A je to ? ;)
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a4db » Mon Feb 16, 2026 2:48 pm

UK CAP437
For any particular type of single main rotor helicopter, the helideck should be
sufficiently large to contain a circle of diameter D equal to the largest dimension of
the helicopter when the rotors are turning. This D-circle should be totally
unobstructed. Due to the actual shape of most offshore
helidecks the D-circle will be ‘hypothetical’ but the helideck shape should be capable
of accommodating such a circle within its physical boundaries.

S time da neke zastave dopuštaju odstupanja.

Tzv. hoist ili winching area može biti znatno manji. Iznad njega helić zalebdi pa mu se zakači teret
ili ljudi. To zahtijeva solidan helić, obično dvomotorni sa turbinama.

Taj hoist ovisno o tipu može 150-300kg
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Tue Feb 17, 2026 7:25 am

Agonija sa službenim rezultatima se nastavlja.Kolko je to žalbi stiglo da još nema konačnih rezultata.73 Tomo 9a4w

Kad im to piše moj prijatelj Tomo, inače poslušni član, koji ih slijedi, i učestvuje u svim tim fildžan kontestićima, onda znate da su dotjerali cara do duvara.

E, ali neće oni na "svoga" managera. Ta lani su mu dali priznanje. Ne znam zašto, jel zato što je ukinuo odličan 9A CW kontest, ili radi ovih fildžan kontestića ? Ta nazvali su, jedan od njih po pokojnom Kreši, bez obzira na to što ostalih 99% članova misli o tome. Konkretno ja mislim da je to stvaranje kulta ličnosti, post mortem. Počelo je sa događajima oko sahrane, live stream, do ovog imenovanja. A uvijek isti upiru, da se sprovodi njihova volja, ne volja članova HRS-a. U stilu, "mi tako hoćemo" i, basta !

Nedavno primih mail od KV managera, lanjskog Laureata, gdje se on , ničim izazvan, osvrće na moje javne komentare o IOCA nagradama ! Nit je njegov resor, niti ga je tko šta pitao, niti je Nenu tko napadao, dapače ; on nalazi za shodno da mu bude pro bono odvjetnik.
Lupeta o nekih 60 dana, koliko aktivatori tobože imaju rok za dnevnike, da zamaskira nečiju nebrigu i nerad.
Odgovorio sam mu, da mi, koji smo svaki dan na opsegu, ZNAMO tko je, i tko nije bio, te da se ne "očekuju" nikakvi dnevnici, jer nije ni bilo IOCA aktivnosti, u studenom i prosincu !
Zna on , veoma dobro, samo se pravi lud, kada su medalje stizale svih prijašnjih godina, sad se on i vrhuška našli na nama trenirat strogoću ? Da ne bi !

A vi, drugovi i kolege, i ove godine dajte koje priznanje u Istru, malo ste ih dali zadnje 33 godine, kao da je Istra 90% Hrvatske. Stavite još kojega u organe upravljanja, malo ih je, ta oni su uvijek najposlušniji dizači ruku za vladajuće, bez obzira ko je na vlasti !
Otegotna nam je okolnost šta dugo pamtimo.

P.S. Imamo mi , znanih i neznanih, pokojnih heroja Domovinskog rata, koji se nisu busali u junačka prsa, kako se to nitko od vrhuške nije njih sjetio. Na njihove sprovode nitko iz vrha HRS-a nije ni bio. Zaista, u neovisnoj Hrvatskoj, HRS je jednima zaista majka, a drugima maćeha.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Feb 18, 2026 5:40 am

Mislio sam da su šuga, svrab, stidne uši (picajzle), uši, pojave koje su iščezle u 50-ima i 60-ima. Jer se ljudi češu, pa se našao i lijek, i to efikasan.
Jučer popodne primih mail, sa adrese 9A0HRS (at)proton.me . U cijelosti vam ga prikazujem :

Luzeru,
ne mozes odraditi niti jednu ekspediciju iako ih svi rade?radje spavas kad su propagacije, udbasu stari dokle mozes spavati?probudi se i udri po pjesaku ojebino stara a ne samo njurgas hahahahaha.za nista si, samo prdis. a tko prdi preko proljeva usere svoje hlace! Proljevu i seratoru broj 1.
73 de PK5OJS

Dakle, što mogu zaključiti ? Da nekoga, koga svrbi moje pisanje, toliko češe, da se počeo služiti (i) ovim metodama ! Kad prvi put nisu kaznili druga Gorana, što javno izreče pomno smišljenu laž da sam ja bio u JNA, onda pojedinci misle da je otvoren lov na slobodomisleće ? Nije. Uzalud vam trud svirači. I nije, kao u pjesmi, "tri godine, aman, aman...", nego 16-a godina da ovaj skroman forum pronosi istinu, i pogađa tamo gdje treba.
Neću ništa komentirati napisano, jer od ove "smislene" poruke je istinita samo jedna jedina riječ, koju autor dvaput napisa, a to je činjenica, da sam star.

Star sam toliko, da sam svoj prvi Desecheo radio kad sam počeo raditi sa svojim osobnim znakom, prije 47 godina, dok je još bio KP2 ! Poslije je bio KP4/D, dok nije došao do KP5. Odradih ga na 5 bandova, CW i SSB, što će mi više. FT8, ne bih, hvala.

Nije teško ni zaključiti zašto autor upotrebljava mail sa nazivom 9A0HRS, ta on zna da ja poštujem institucije sistema, i da će taj sistem, bez obzira koliko se nekome čini spor, naći tko stoji iza adrese, i širi laži i uvrede.
A poslije, zna se, kako je i naslov romana Dostojevskog , Zločin i kazna.

Nazočio sam povijesnom govoru JBT -a u Splitu. Kao i deseci drugih momčića što su se bili popeli na stabla oko govornice. Od svega izrečenog, a tamo su izrečene velike, svevremenske riječi, ostalo mi je živo u sjećanju samo izgovorena rečenica : "Narod koji ima ovakvu omladinu, ne mora strahovati za svoju budućnost !"

Pepelnica je, Čista srijeda, dan kad te svećenik križa znakom križa, s onim pepelom koji je nastao sagorijevanjem onih maslinovih grančica koje smo blagoslovili na lanjsku Cvijetnicu. Taj čin je popraćen riječima : Sjeti se da si prah, i da češ se u prah pretvoriti.

Jer stalna na tom svijetu, samo mijena jest.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Feb 20, 2026 8:58 am

Almighty qrz.com mi uljepša svaki dan. Gledam tako fotku jednog ličnjaka, koji ju je tamo sam stavio, a koji je na listi onih iz Hrvatske koji su radili KP5. Na fotki same TV antene ! Rodila ga majka Rvatica. Kad ga sretnen, ne nužno na skupštini, plaćam mu piće, što mi je osvježio dan . Samo tako, jako, naprej...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Feb 21, 2026 7:51 pm

Netko je polupao lončiće, ili, po narodsku, laže, ali debelo.
Hrvoje tvrdi da je za nekoliko sati napravio oko 400 veza na FT2.
Pametni Martin kaže da se sa FT8 može napraviti dvostruko više veza u jednom satu .

Mi, koje digitala ne interesira, gledamo to sa strane, i vjerujem da bolje vidimo sve negativne strane te vrste rada. Mnogi koji to rabe se očito utrkuju sami sa sobom !
Što više QSO'a po jednom satu ! Jak parametar ! Što dokazuje ? Da su uređaj i laptop ispravni, i da program radi ! Što će sa tim pustim vezama, koje mu, u konačnici, ne znače ništa ? QSL-ke neće slati, s kime će komentirati veze urađene između dva stroja ? Dušu i ugodu koju ovaj lijepi hobi daje, neću ni spominjati, nema ih.

Onda, čemu sve to ? Da se pohvališ da si "in" ? Da nisi ostao u prošlosti ? Lijepo vam se zahvaljujem na takvoj budućnosti.

Neki dan, vrlo rano ujutro, prebirem DXC, i naletim na spot jednog Slovenca, koji je netom radio druga Gorana, 6C, i napisao da dotični NE koristi FT8 ! Da se znade. ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Feb 22, 2026 7:17 am

Gledam DX cluster, jedini koji se samospotiraju u ARRL DX contestu su 9A1A i 9A1P. Komentar nije potreban. Elitisti...

P.S. 9A/W3WM se isto samospotira, ta sve je iz iste zemlje... ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Mar 01, 2026 7:12 am

U onoj bivšoj, glupoj i nenarodnoj vojsci, zvanoj JNA, regrutirali su visprene i "pametne" u VES 18801, u narodu zvanom telegrafist. I kad bi tečaj za osposobljavanje krenuo, nakon cca mjesec dana već bi se vidilo ko je kakav "materijal", za dodatnu "doradu". One, koje bi škartali, išli su na kurs za fonistu. Ako su i za to bili ograničeni, da ne rečen glupi, onda bi ih mećalo za manipulatora, na poljsku centralu sa 10 brojeva. Ako bi i tu zasrali, onda, zna se, komplet nosač, sa 2 koluta PTK žice, jedna naprid, druga izad, i pivaj : Rodila majka propalicu, da nosi motaljicu !

E sad počima zaplet, bolji nego li u Hičkokovin scenarijumima. Neko je iz JNA odnija doma pohvalnicu kao uzoran vojnik, neko je staroj materi, koja slabo vidi, pokaziva list papira di piše da je da dva puta krv, a neko je, jer mu je bilo do ruke, odnija doma zeru te čarobne PTK žice. Zašto čarobne ? Zato šta joj ni tenk ni kiselina ne mogu naudit. Ali to nije sve ! Ako napraviš antenu, LW ili dipol, svejedno, bez obzira na dužinu, vataš J51A, ka da ti je u susidstvu ! Oni šta su sami pisali da doma imaju zeru žice, imaju više slotova od onih sa bimovima i kvadovima ! Tako i treba ! To je njima njihova JNA dala ! Oću reć šta, žicu ! Za vještinu su se sami obučili ! ;)

Mala zemlja, za velika čuda !
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK