Novosti sa opsega

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Novosti sa opsega

Postby 9a2jg » Wed Feb 04, 2026 6:06 am

Zove me sinoć lik, pita šta je sa Desecheo-om ? Eno ga, stoji na svoje misto, odgovaran ja. Znaš ti šta te ja pitan, velju on, di su novi komentari, čitatelji čekaju.
Paz vako, namirili se gazde i žetončići, i - nema više ! Brojka se zaustavila na 95, i - stoji. Još kad bi makli onih 5 (falših) Amera, dobiješ broj 90. Pa otprilike toliko i je broj zainteresiranih 9A DX-era, bez obzira što vrhovništvo govori i piše. Ko ne vjeruje, neka provjeri na 9A DXCC listi !
"Pomaže" nam i spisak plaćenih članarina za 2025.g. Tamo se vrti oko brojke 1166. Kad se maknu "mrtve duše" , čitaj rvaski, latinica, oni nepostojeći likovi čije su članarine plaćene od društvenih sredstava, i oni tečajci koje po inerciji upišu, slijedeći načelo : Nas i Indijaca, miljardu, dođe se do realne brojke od nešto manje od tisuću članova.
Moj pokojni predsjednik kluba, Slavko Teterić je znao reći : "Svaki deseti član je DX-er", i ta rečenica me prati već 6 desetljeća. To nije ni dobro, ni loše, to je tako !

Sad su feudalci u čudu ! Niko ne poteže za rukav, niko ne zivka, niko ne moli, ni ne kukumavči ! Zalud opkopi s vodom, oko zidina. Drumovi su poželjeli Turaka, al Turaka više ne ima ! I zadnja šuša, koji ima zeru više para, kupi linear, od dva, tri kilovata, antenu, i opremu za remote, brat bratu između 15 i 20 tisuća eura, bez rada, i, piči, piči, pičiću, ja na DXCC Honor roll stičiću...
Postoji i varijanta B, malo je degutantna, ali učinkovita. Otiđeš u Traumatološku kliniku u Draškovićevu, odstrane ti kičmu, i onda ostane samo jedno pitanje : kojem će se sisavac beskičmenjak privoljeti carstvu ? Izbor je velik, jal tuđin, jal domaći feudalac.
Domaćeg feudalca više nitko i ne pita kako je došlo do toga ? Zar nije stožerna uzrečica kapitalizma da se ne pita kako se došlo do prvog miljuna ?

Za 7 dana, kad i ova ekspedicija bude završena, pričat će se neke nove priče, ali akteri ostaju isti.
Kad čovjek (o)stari, voli ići na sigurno. Tako će i slijedeće priče biti iste, samo će naziv entiteta i datumi biti drugačiji. Jer tako mora biti.
Glava glavi, pleća harambaši, a fukara more i rebara...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Feb 05, 2026 9:17 am

Ista meta, isto odstojanje . Počelo odbrojavanje, kao u Cape Canaveralu, count down. Samo, ne odbrojava Loto djevojka, nego stari čovik. Može i on, za muku...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Feb 06, 2026 6:36 am

Zove me sinoć prika, veli za Desecheo : Pravi DX-eri imaju to odavno, ovo sada utrkivanje s slotovima je kao kad smo bili mali dječaci, pa vadili pišu, i gledali ko ima većeg.
Oni , postiđeni, što imaju manjeg, su ga rastezali, kod svakog pišanja, nadajući se da će i njemu narast veći !

Nasmija san se na njegove riči, ali sam se sjetio prispodobe iz dječačkih dana, kad je, najčešće, vladala oskudica.
Igraju se muškići na ulici, i jedan govori kako mu je umrla mater, da je došlo puno svita na žalovanje, da je bilo svega za izist, šta su donili dobri susjedi, i šta je obitelj pripremila. Gleda ga prika, stomak mu još više krči, nego inače, krivo mu, ne iz zavisti, nego gladi, pa procijedi : Neka, neka, umrit će i meni mater, i mi ćemo se najist.

U toj jednostavnoj i priprostoj dječjoj rečenici je sadržano sve što se odnosi i na đilkoško kurčenje tzv. elitista, i njima bliskih (iz interesa) osoba. Manipulatori društvenih sredstava su postali elitisti, samo jer su sami sebe tako nazvali ! Više od 30 godina usmjeravaju nepoštenim i amoralnim metodama, društvena sredstva na svoj mlin.
Uz lopovluk u firmama gdje su radili, i šefovali, čudim se da im "uspjesi" nisu i veći.

Samo, ničija nije do zore sjala.
Sjetite se najveće židovske kletve : Ima, pa ne ima !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Feb 07, 2026 7:23 am

Zove me jedan lik, očito uzrujan mojim pisanjem, veli : Je li, jel' ti znaš što pišeš ? Zar ti stvarno misliš da su ga one stanice iz BiH same radile, kao što piše ? Hajvan !
Nisam znao, što mu reći. Pokušao sam mu objasniti da nije Hrvatska rijetkost u ponašanju nekih amatera, te da takvo ponašanje nije od jučer, a da toga nije bilo u YU.
Tamo smo se, od popodne, i navečer, znali naći na 3700 i "hvaliti" se šta je ko uradio, na kojem bandu, kojom vrstom rada, koliko je bilo "teško", ili lako, svejedno.
Sad se većina nema su čime pohvaliti, ta samo se budala hvali amoralnim radnjama, ili šalje pohvale remote uređaju, i tuđoj opremi !
Zato se, što reče jedan kolega, prodaju lineari, umjesto da se kupuju ! :( Nema se za čim trčati, kad svi oko tebe znaju da "varaš". Nema suda, ni onog pravničkog, ni Partije, i to je ono najvažnije ; ljudi ZNAJU !
Nije jadna Sarla bez veze zavapila : Dajte mi telefonski imenik ! Da nisam bio na frekvenciji, i slušao na svoje uši, ne bih ni pisao !

Svi ovi "društveni" punktovi sa remote opremom nisu ništa drugo doli sredstvo u provedbi projekta "Mala zemlja za velike eksperimente !"
Zamorci naprijed, ostali stoj.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Feb 08, 2026 5:33 am

U ove sitne noćne, ili jutarnje, ovisno s koje strane gledate, sate prebirem po otvorenim bandovima, i prvo što mi upadne u oči je neki Amer, portabl u Puerto Ricu KP4.
Čovjek biće ima novaca, plati, radi, i to je sve po kapitalističkom načinu i shvaćanju života OK.
Ono što mene kopka, u duši, i postavljam sam sebi pitanje : Zašto sam (opet) morao biti u pravu ? Višćun nisam, samo logički i razložno razmišljam. U samom začetku ove remote - manije sam napisao da su nas, malu zemlju, na brdovitom Balkanu, odabrali da budemo dio jednog većeg eksperimenta. Tada, prije desetak godina, sam napisao da smo u rangu, i uz bok Haitiju, i Puerto Ricu.
Sve godine, koje su slijedile, su mi samo još više bacali krupnu sol, u otvorenu ranu.
Što se dogodilo ? Mastermind je osmislio, domaće Jude su to sprovele u djelo, tobožnji financijer se izmakao u sjenu, i pustio da pasdarani i janjičari odrade posao.
Ko danas se sjećam, da sam baš prije deset godina, bio sa 2VQ u Daruvaru, gdje nas nisu pripustili u PPS da mi, svaki za sebe, odradimo Palmyru i Heard, s njihovih uređaja.
Miće 2VQ je bio puno ljući od mene, izjadao mi se da je upravo u prethodnoj godini donirao velike novce tom (manjinskom) klubu, a oni mu ovako vraćaju !
I ja sam dozvao u pamet, sam sebi dižući živac, da su mi u dva navrata došli, u moju kuću, nenajavljeni, jedan put njih 6, drugi put 8, ja ih ugostio, proveo s njima dan.
U klubu, iako smo se najavili, nitko od njih. Da nismo sami ponijeli par piva, ne bi se imali što napiti !
Ali, suma sumarum, nije bitan taj klub, nije bitno što nas nisu primili kao ljudi, bitna je činjenica da su se (već onda) profilirali kao jedan od feuda, iz kojih će nekoliko vlastodržaca provoditi svoju volju.
Naprotiv, propustili su PPS-u par svojih odabranika, koji su tek položili, par mjeseci prije, da odrade te entitete, u desetak slotova. I tada sam o tome javno pisao.
Ali, to nije sve ! Ti i takvi su odmah ušli u 9A adresar, mi, ostali, sitna boranija, u nemilosti satrapa radioamaterstva, nismo ni onda, ni danas !
To je ta veza vrhovništva HRS-a, s odabranim klubovima, koji su bili i ostali čuvari feuda, sagrađenih novcem iz društvenog proračuna !

Zato sam, neki dan, u prepisci sa pomoćnicom tajnice, i napisao da neću dati osobne podatke za sina, koji godinama plaća članarinu, i klubu i Savezu, jer sam uvjeren da se zlorabe. Nije normalno, u državi koja je na izgled normalna, da iz jedne obitelji bude 107 godina članstva, a da dotično troje nije bilo, niti je u 9A adresaru.

Baš kao što piva Žanko : "Nisu tu ni bili, pa će reći svima...!" To je cilj ovakve politike "kontinuiteta", koju sprovodi Mate s svojim istomišljenicima, nastavak stvaranja podjela u hrvatskom radioamaterskom miljeu. Upire on, od početka mandata, preko F-hafena, do danas, da zorno pokaže RA pastvi koju blagodat može imati ako šuti, bude dobar, pokoran, i slijedi Velikog vođu.
Zato na spisku postaja koje su radile Desecheo stoje i one, čiji su iskreni vlasnici sami napisali da imaju uređaj i W3DZZ na metar i po od krova !
On je još dobar, on ima to, na spisku su i oni koji ni to nemaju !

Zato sam i napisao pomoćnici tajnice da me nitko na svijetu ne može razuvjeriti u činjenicu da se osobni podaci, koje članovi HRS-a daju svom Savezu, u dobroj vjeri, ne krčme za neke druge namjene.

No, oni su zamislili, a Mate hoće provesti, zaposlenje JOŠ JEDNE službenice, koja će , citiram, "sakupljati, obrađivati i katalogizirati" povijest radioamaterizma u Hrvata, od 1945. , do danas.
Nije nam trebala ni pomoćnica tajnice, a kamoli još jedna službenica !
Na djelu je svojevrstan paradoks ; članstva sve manje, administracije, sa VSS , sve više ! Da li vam je sada jasno, dragi štioci, zašto se stalno "pumpa" broj članova, i broj članica ? Nije ništa za ništa ! Treba opravdati bujanje administracije.
Sve je to gospođa Ljilja, dobri duh Dalmatinske 12, obavljala sama, za NAJMANJE dvostruki broj amatera i klubova. Kad su QSL-ke dolazile iz Zagreba 5 do 6 puta na godinu, točno ko švicarska vurica ! Još u Kraljevici mi je jedan RA iz Zagreba rekao : Koki, fizički obujam QSL saobraćaja prije rata, je bio najmanje 20 PUTA veći.
Od tog našeg razgovora je prošlo 16 godina. Ljudi neskloni QSL-iranju vode Savez, pa se na to nakalemio rat u Ukrajini, rezultat je tu !
Hrvatski RA moraju zapalit dvi sviće, jednu svetome Anti, drugu svetom Nikoli, i tražiti njihov zagovor da prime paketić (pismo) karata, jednom, ili dvaput u godini.
O IOCA medaljama da ne govorim ; svaku se godinu nađe neka izlika, da ne dobijemo zasluženo, na vrijeme ! Ove godine su dobili i pro bono odvjetnika, koji ih brani.
Od koga ? Od nas, članova ? Wrong, brane se od sebe samih, jer su upravo oni doveli do ovog programiranog kaosa.

Ne remote, osobno.
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Feb 09, 2026 6:38 am

Zovu me sinoć, veliju, opet UNLIS-i iz Hrvatske u hrvatskom eteru. Ja provjerim znak, doista, nema dozvolu za rad, nije u 9A adresaru, nije na QRZ.com. Moram li reći da je radio sa DMR-om ? Mislim da ne moram. Jer, ovo nije prvi put. Mi, stari radioamateri operatori smo znali da je DMR gori od CB-a ! Ali, kome dokazati, kad su lobisti bili isti oni koji su uveli u hrvatski eter i D-star, i koji sada uvode remote rad, kao nešto sasvim normalno, i primjereno vremenu.
Sada slijedi onaj čuveni fašistički moto : Tko nije sa nama je protiv nas ! Tako rezoniraju ONI. Zagovaratelji vrsta rada koje nisu podobne i adekvatne za nijedne amatere, pa ni za hrvatske. No, kome se žaliti kad su stjegonoše tih propalih projekata u NO i IO ?

Dva zadnja predsjednika HRS-a su nam ostali dužni spisak objekata i opreme na kojima su smješteni repetitori vlasništvo HRS-a ! To naglašavam, jer upućeni tvrde da ima lokacija gdje se plaća za korištenje TUĐE opreme ! Koliko ? Po čijem nalogu, ili odluci ? Kud racionalizacija koju nam je obećao drug Laureat ?
U zadnjih 14 mjeseci, koliko vlada Mate, nismo dobili NI JEDAN odgovor, a nije da nismo pitali ! Pitamo godinama, jer ovo je jednosmjerna komunikacija ! Iz Dalmatinske 12/3 dolaze informacije na kapaljku, doziraju nam samo onoliko koliko vrhuška misli da treba !

Zato i jest Mate odabrao Sisak, kao mjesto iduće HRS konferencije, ta on je tamo kao riba u vodi, ukrca je on u to područje dovoljno sredstava i usluga, da je on tamo car.

Ima još, danas je novi radni dan.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Feb 11, 2026 7:48 am

Organizatori ekspedicije na Desecheo su uslišili molbe Palome, Zewe, i ostalih proizvođača papirnatih rupčića u Hrvatskoj, koji nisu stizali izbacit proizvoda koliko je amatersko tržište tražilo, i svečano su produžili svoj boravak na otoku a samim time i RA aktivnost do 3. ožujka !
Ali, to nije sve ! Uveli su i dan kada će osluškivati samo stanice koje ga nisu radili nijednom !
Taj dan počima u nedjelju , 15 veljače, u 12:00 UTC, i traje do ponedjeljka 16. veljače u 12:00 UTC ! Od 12:00 do 14:00 će biti fokusirani na FT8, poslije toga na SSB. CW ne spominju. :(

I sad neka mi samo netko rekne da je samo socijalizam društveno uređenje sa ljudskim licem ! ;) Vidiš kako se ljudi misle za nas, obične ljude, koji ne pripadamo nijednom klanu u Hrvatskoj ! Dobro da nismo u Škotskoj, članove klana bi prepoznavali po kariranim suknjama. Dezen na suknji se zove tartan, i svaki klan ima različiti.
Kod nas je to puno jednostavnije, mi od 1992. znamo tko pripada kojem klanu. Razlika od Škotske je jedino u tome što u Škotskoj klanovci ne nose mudante. Znači , u nas nose. Jer kod nas niko nikoga ne j..e !

P.S. Čuja san da moj Hajduk nema ni za platit račun od struje ! Pitan se ko će platit ove puste kilovate potrošene na remote lokacijama diljem Hrvatske, gdje se radilo "iz usluge" ? Triba li kupit lemozinu ? Pitam za prijatelja, i on bi pristupija klanu, ako može ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Feb 12, 2026 7:39 pm

Šalju meni podatke ko je za koga radija Desecheo, ka da san ja FBI ? Kao usput mi objašnjavaju ko uopće nema ni uređaj doma, a kamoli šta drugo! Opa, avancali smo!
Prije je bilo komad žice, sad uređaj, na kraju ćemo doć da nema ni laptop, a ni pametni telefon. ;)

Jedan od tih pametnjakovića me pita koji je slogan na Balkanu za ovu ekspediciju ?
Ne znam, velim ja, reci !

You'll never walk alone !

To je posal ! To je briga za druga ! Čovek, drug i starešina ! To te ja pitam...

P.S. Da se ne uvrijede, što ih ne spomenuh, ima i cura, i žena. ;)

P.S.2 Zna san ja, čin je pametni Martin preveja RA etiku sa bosančice, da ti više vridi znat strani jezik, nego radit !
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Feb 13, 2026 3:16 pm

Zove me jutros čovik, govori, "jel' ti sad jasno zašto ljudi prodaju lineare? Ne tribaju in! Samo prava iskaznica, pravi klan, čkomi i kad treba, i kad ne treba, i-nema zime.
Njegova tvrdnja me podsjetila na vic, s početka 70-ih, kad su pitali Dudeka je li Regica nevina ? Neki veliju da je, neki da ni, ja se ne razmem u te bedastoće !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Feb 14, 2026 9:35 pm

https://www.dx-world.net/an-open-letter ... community/
Vrlo interesantan članak, i otvoreno pismo svim radioamaterima. Vrlo poučno.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK