by 9a2jg » Sun Feb 08, 2026 5:33 am
U ove sitne noćne, ili jutarnje, ovisno s koje strane gledate, sate prebirem po otvorenim bandovima, i prvo što mi upadne u oči je neki Amer, portabl u Puerto Ricu KP4.
Čovjek biće ima novaca, plati, radi, i to je sve po kapitalističkom načinu i shvaćanju života OK.
Ono što mene kopka, u duši, i postavljam sam sebi pitanje : Zašto sam (opet) morao biti u pravu ? Višćun nisam, samo logički i razložno razmišljam. U samom začetku ove remote - manije sam napisao da su nas, malu zemlju, na brdovitom Balkanu, odabrali da budemo dio jednog većeg eksperimenta. Tada, prije desetak godina, sam napisao da smo u rangu, i uz bok Haitiju, i Puerto Ricu.
Sve godine, koje su slijedile, su mi samo još više bacali krupnu sol, u otvorenu ranu.
Što se dogodilo ? Mastermind je osmislio, domaće Jude su to sprovele u djelo, tobožnji financijer se izmakao u sjenu, i pustio da pasdarani i janjičari odrade posao.
Ko danas se sjećam, da sam baš prije deset godina, bio sa 2VQ u Daruvaru, gdje nas nisu pripustili u PPS da mi, svaki za sebe, odradimo Palmyru i Heard, s njihovih uređaja.
Miće 2VQ je bio puno ljući od mene, izjadao mi se da je upravo u prethodnoj godini donirao velike novce tom (manjinskom) klubu, a oni mu ovako vraćaju !
I ja sam dozvao u pamet, sam sebi dižući živac, da su mi u dva navrata došli, u moju kuću, nenajavljeni, jedan put njih 6, drugi put 8, ja ih ugostio, proveo s njima dan.
U klubu, iako smo se najavili, nitko od njih. Da nismo sami ponijeli par piva, ne bi se imali što napiti !
Ali, suma sumarum, nije bitan taj klub, nije bitno što nas nisu primili kao ljudi, bitna je činjenica da su se (već onda) profilirali kao jedan od feuda, iz kojih će nekoliko vlastodržaca provoditi svoju volju.
Naprotiv, propustili su PPS-u par svojih odabranika, koji su tek položili, par mjeseci prije, da odrade te entitete, u desetak slotova. I tada sam o tome javno pisao.
Ali, to nije sve ! Ti i takvi su odmah ušli u 9A adresar, mi, ostali, sitna boranija, u nemilosti satrapa radioamaterstva, nismo ni onda, ni danas !
To je ta veza vrhovništva HRS-a, s odabranim klubovima, koji su bili i ostali čuvari feuda, sagrađenih novcem iz društvenog proračuna !
Zato sam, neki dan, u prepisci sa pomoćnicom tajnice, i napisao da neću dati osobne podatke za sina, koji godinama plaća članarinu, i klubu i Savezu, jer sam uvjeren da se zlorabe. Nije normalno, u državi koja je na izgled normalna, da iz jedne obitelji bude 107 godina članstva, a da dotično troje nije bilo, niti je u 9A adresaru.
Baš kao što piva Žanko : "Nisu tu ni bili, pa će reći svima...!" To je cilj ovakve politike "kontinuiteta", koju sprovodi Mate s svojim istomišljenicima, nastavak stvaranja podjela u hrvatskom radioamaterskom miljeu. Upire on, od početka mandata, preko F-hafena, do danas, da zorno pokaže RA pastvi koju blagodat može imati ako šuti, bude dobar, pokoran, i slijedi Velikog vođu.
Zato na spisku postaja koje su radile Desecheo stoje i one, čiji su iskreni vlasnici sami napisali da imaju uređaj i W3DZZ na metar i po od krova !
On je još dobar, on ima to, na spisku su i oni koji ni to nemaju !
Zato sam i napisao pomoćnici tajnice da me nitko na svijetu ne može razuvjeriti u činjenicu da se osobni podaci, koje članovi HRS-a daju svom Savezu, u dobroj vjeri, ne krčme za neke druge namjene.
No, oni su zamislili, a Mate hoće provesti, zaposlenje JOŠ JEDNE službenice, koja će , citiram, "sakupljati, obrađivati i katalogizirati" povijest radioamaterizma u Hrvata, od 1945. , do danas.
Nije nam trebala ni pomoćnica tajnice, a kamoli još jedna službenica !
Na djelu je svojevrstan paradoks ; članstva sve manje, administracije, sa VSS , sve više ! Da li vam je sada jasno, dragi štioci, zašto se stalno "pumpa" broj članova, i broj članica ? Nije ništa za ništa ! Treba opravdati bujanje administracije.
Sve je to gospođa Ljilja, dobri duh Dalmatinske 12, obavljala sama, za NAJMANJE dvostruki broj amatera i klubova. Kad su QSL-ke dolazile iz Zagreba 5 do 6 puta na godinu, točno ko švicarska vurica ! Još u Kraljevici mi je jedan RA iz Zagreba rekao : Koki, fizički obujam QSL saobraćaja prije rata, je bio najmanje 20 PUTA veći.
Od tog našeg razgovora je prošlo 16 godina. Ljudi neskloni QSL-iranju vode Savez, pa se na to nakalemio rat u Ukrajini, rezultat je tu !
Hrvatski RA moraju zapalit dvi sviće, jednu svetome Anti, drugu svetom Nikoli, i tražiti njihov zagovor da prime paketić (pismo) karata, jednom, ili dvaput u godini.
O IOCA medaljama da ne govorim ; svaku se godinu nađe neka izlika, da ne dobijemo zasluženo, na vrijeme ! Ove godine su dobili i pro bono odvjetnika, koji ih brani.
Od koga ? Od nas, članova ? Wrong, brane se od sebe samih, jer su upravo oni doveli do ovog programiranog kaosa.
Ne remote, osobno.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja