by 9a2jg » Wed Jul 15, 2026 7:23 am
Završio i prvi polufinalni meč. Kaže neki čovjek, koji je komentirao utakmicu : Španjolci pojeli Afrikanere ! 9 od 11 , o tome sam pisao prije 5 dana. Karma is a bitch.
Dešamps se ponio kao seljačina, bar na odlasku s trenerske pozicije je trebao otići uspravno, kao gospodin...Jedan od najboljih svjetskih napadača, Mbappe se ponašao baš onako kako sam javno i predvidio. Kod nekog drugog, poštenijeg. suca bi dobio i žuti, i crveni karton. Ali, što smo tisuće puta pisali, treba se odroditi najmanje dvije, ili tri generacije, da bi imali usađenu kulturu i ponašanje domicilne zemlje.
Da ne bi netko pomislio da imam nešto protiv obojenih, ispričati ću vam i ovu istinitu priču.
Prije točno 35 godina, u ljeto 1991. kada su okupatori, predvođeni JNA napadali Hrvatsku, mojoj supruzi (jer sam ja već bio u Gardi) stiže navečer poziv telefonom iz Nymegena, Nizozemska. Naš stari gost, rodom sa Curacao-a, crn ko ponoć, sa suprugom žute boje kože, rođena u nizozemskoj koloniji na Irijanu, u kojem poziva moju ženu i djecu, da se sklone kod njega, u Nizozemsku, koliko god to bude trajalo. Mojoj pokojnoj supruzi grunule suze na oči, i kroz plač mu je rekla : Robert, ponudio si nam, od srca ono što nam nitko u Europi nije ponudio, svoj skromni dom, hranu i spavanje, i sigurnost. Tebi golemo hvala, ali ja ostajem tu, na svojoj zemlji dijeliti zlo i dobro s mužem ! Od pustih stotina starih gostiju, nitko u Europi se nije našao da ponudi pomoć, nego on, običan radnik, viši medicinski tehničar, s ženom, običnom radnicom, medicinskom sestrom-instrumentalkom, srednji stalež, radnici koji su radili u tri smjene, baš kao i u nas, u predratnoj Jugoslaviji.
E sad, zašto je Nizozemsku dopa Curacao, nizozemski Antili i Irijan, to je drugo pitanje, političko, kolonizatorsko, sociološko, iz čega proizlazi profil useljenika, koji su, ne svojom krivnjom postali podanici nizozemske kraljice ! Oni svi su slali djecu od 15 godina u Nizozemsku, u srednje i više škole i fakultete.
Francuska država je, možda ne svojom krivnjom, primala crnce iz svojih bivših afričkih kolonija, bez škole, i tek generacija onih koji su od početka bili u Francuskoj, znači, djeca i unuci tih imigranata, su išli u neke škole. Gledam usta 9 crnih igrača dok je svirala francuska himna, samo dva ili tri su znala riječi i pjevali, osjećali kao svoju. Ostali su otvarali usta, mrmljali, za kameru koja je bila teški, nepobitni svjedok.
Da završim citatom jednog od sudionika okruglog stola u studiju HTV-a u emisiji Americana, prekjučer : "Mbappe je jedan od najboljih napadača na svijetu, već godinama, a isto nije nikad dobio Zlatnu loptu!" u zraku je ostala visjeti i druga rečenica : "I neće !" Zašto ? Ne zato što je crn, nego nema onu dimenziju kulturnog i civilizacijskog ponašanja, nema šlifa, nije kompletan.
Upravo to dijeli jednog virtuoza s loptom, Viniciusa, jednog običnog loptaša, i genija s nogometnom loptom, do pune veličine u sportskom svijetu. Prvo, kućni odgoj, okruženje u pubertetu, a onda i zatrovana sredina koja pljuje na ono najsvetije - Domovinu.
Ima još, a ima i zemana, budem pisao...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja