Politika na Balkanu

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Politika na Balkanu

Postby 9a2jg » Sat Jun 20, 2026 10:31 am

Dođen jutros, ka svaki pravi branitelj, iskipat prazne boce pri trgovačkom centru. Tamo već stoji Afghanistanac sa tri pune velike kese, trpa u automat, priča na mobitel.
Pitan ga ja je li mu to dodatna zarada ? Govori da je, jer da mu je mala plaća. Pitan ga ja da kolika je ? Jedva priko iljadu euri, govori on. Pitan ja dalje, da je li istina da imaju osigurano spavanje, u sobi s kupatilom, i najmanje jedan topli obrok besplatno. On kaže da ima. Vrag mi ne da mira, pitan ja ima li slobodan dan u tjednu. Kaže da imaju !
E sada, pošto znam gdje radi, a već sam anketirao Hrvate koji tamo rade, o plaći i uvjetima, ispada da su Hrvati debelo u podređenom položaju. Njima firma ne osigurava smještaj, nema topli obrok !
Ali to nije sve. Gledao sam radna mjesta na kojima rade. Sva "lakša" radna mjesta migrantima, sva "teža" Hrvatima i Srbima, kako iz Hrvatske, tako i iz Srbije !
Razuman čovjek, kad sve dobro sagleda, i razluči šta je šta, postavi sebi samo jedno jedino pitanje : Jesmo li mi ovdje samo kao privremeni stanovnici, dok nas skroz brojčano ne prevladaju ? Već odavno domoroci imaju manja prava od migranata, od vjerskih, preko socijalnih, do materijalnih. Dokazi su tu, oko nas.

Bože, čuvaj Hrvatsku !

P.S. Nisan ni mora napisat, glede moje druge rečenice ovog posta, da je migrantov mobitel bar 5 do 10 puta skuplji od moga, a da impulse ne spominjem. Zar to nije zoran dokaz da to neko smišljeno, s planom , sustavno, financira i šalje u Hrvatsku, i Europu ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Jun 21, 2026 5:59 am

Na jednom poznatom hrvatskom portalu piše jučer da je manje iseljavanje Hrvata iz Hrvatske ! Ne zato šta je postalo bolje, nego zato šta nas manje ima ! U postocima, možda i više ? A da migranti obaraju cijene rada u svim zemljama primateljicama, to je već notorna činjenica. Samo kod nas političari i dalje tvrde da se bez njih ne može !
Bez njih se ne može, a bez Hrvata - može ?!!!
Mala zemlja za velike apsurde.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Jun 22, 2026 7:39 am

Kažu da je danas Dan ustanka u Hrvatskoj. Prvo su nas učili, od 1945 do 1992, da je Dan ustanka 27.7. Nova država, novi praznici. Pobjednici pišu povijest, tako nas uče.
Ljudi sve teže žive, prvaci smo Europe u skupoći hrane. Kad su , nakon sovjetske okupacije, pitali Pražanina je li mu slabo, on odgovori : Ne žalim se što mi je slabo, nego što nemamo perspektivu !
Intencija države, od Račanove vlade, do danas je da učini sve da mali iznajmljivači nestanu, i to ne kriju. 90% hotela je u stranom vlasništvu, zagrađuju plaže, ili ih načičkaju ležaljkama, pa ti dođe na isto. Sve to država gleda, i ne - sankcionira.
Imamo više ležaja na crno, pretežito u stranom vlasništvu, ja u svoje 74 godine još nisam vidio da je tamo ušla inspekcija. U Hrvata, redovno. Tako i treba. Naučilo brajo.
A mi obilježavamo Dan ustanka...
E, moj narode...
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jun 23, 2026 11:33 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vra ... ajnovije_d
U oceanu loših vijesti, jedna pozitivna. Tako je bilo i prije rata. Da sitna raja ugrabi djelić mora i obale, od Duća do Zaostroga. Da se i oni najmanji - okupa. To je cilj.
Da vlast, u obje države, misli malo više na malog čovjeka, bilo bi toga još, što se da učiniti, ali njih boli k...c. Njima dobro, sitnoj boraniji - kako bude.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jun 25, 2026 6:14 am

Raduje se Hrvatska, BiH prošla dalje. Neka je, treba se radovati kada susjedu dobro ide. Kad Hrvatska izgubi, u istočnom Mostaru veselje, puca se u zrak, slavi... Da nisam vidio na svoje oči, ne bi pričo.
Sinoć po Hrvatskoj svi kafići puni, navija se za komšije. Poslije rata, došlo ih je preko pola miljuna u Hrvatsku, i tu ostalo. Prominili su oni, i stanove, i posao, i osobne iskaznice, i putovnice, ali Bosna ostade u srcu. Što kaže poslovica : Moreš Bosanca istrat iz Bosne, ali Bosnu iz Bosanca - jok !
Poslije 2. svj. rata sjatilo se pola potkozarskih sela u Zagreb. U tijeku ovog rata, a i poslije njega opet navalica. Stotinjak godina u zajedničkoj državi ostavi traga.
Sve se to sinoć veselilo. I treba, jer čovjeku treba samo malo da bude sretan. Kruha i igara. Od rimskog Komoda, do danas, jednostavna formula. Zato nogomet i jest najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Držimo palčeve susjedima i naprijed, da dosegnu ono što žele, a što nikada nisu, nogometni nedosanjani san.
Oni nama, na njihovu dušu.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jun 26, 2026 5:43 am

Dosadašnji rezultati u turizmu ne obećavaju dobru i plodonosnu turističku sezonu. Za zemlju kao Hrvatska, gdje je preko 20 posto prihoda od turizma, to je znak za uzbunu.
Moje skromno kvalificirano mišljenje jest da nismo skupi, more, sunce, ljubaznost su ostali isti, uzrok je besparica u Europi.
Bez namjere da virimo u nečiji džep, možemo konstatirati hladne glave da nemamo stotine tisuće turista iz Njemačke i Austrije, koji bi inače bili već tu ! Velika gašenja radnih mjesta po Njemačkoj, direktno su utjecali na odluke parova i čitavih obitelji, da li, kada, i gdje ići na godišnji odmor. Ljudi se boje za egzistenciju, radno mjesto, u strahu što donosi sutra. A ni rat u Iranu nije pridonio boljoj atmosferi, dapače.
Usporedio sam cijene sa Italijom, Grčkom i Španjolskom, nismo skuplji, tu smo negdje isti. Ne moramo baš, po oprobanom socijalističkom principu, odmah tražiti krivca u sebi !
Da ponovim svoju rečenicu, sa jednog skupa iz 2001. : Turizam je kao jedna lijepa ali krhka biljka, možeš mu promijeniti humus, dodavati minerale, redovno zalijevati, ukratko, učiniti sve što je do tebe, a da se opet ne poluči željeni rezultat ! Nigdje kao u turizmu, konačni skor ovisi o stotinu drugih faktora, koji u glavama potencijalnih gostiju određuju konačnu odluku.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Jun 28, 2026 3:35 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/fak ... ostalo_d_0
Naravno da su fake news, iz tjedna u tjedan svjedočim o prosječnoj dobi nazočnih na misama, između 65 i 70 godina. Sve drugo je obmana čitatelja.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jun 30, 2026 8:52 am

https://www.index.hr/vijesti/clanak/cel ... ostalo_d_0
Ja sam to odavno javno napisao, i predvidio, da će, jedna po jedna zemlja, a prvo Njemačka, ponovo kupovati ruski plin i naftu, jer s ovakvom (američkom) cijenom istih, nisu konkurentni ni doma, ni u inozemstvu. Svaki dan se gasi na desetke tisuća radnih mjesta, širom Njemačke, trezveni stari Nijemci situaciju uspoređuju sa pedesetim godinama prošlog stoljeća !
Nažalost, bio sam u pravu kad sam već prije par godina pisao da ćemo , na kraju, mi pomagat Nijemce !
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Jul 02, 2026 8:37 am

Ispali nam susjedi sa SP ! Zdravorazumskim je ljudima žao, dijele tugu sa susjedima, ali, glavu gore, dali su svoj maksimum, i zaslužuju poštovanje u svojoj zemlji.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Jul 03, 2026 6:51 am

Ispali i mi. Sad se možemo zagrlit sa susjedima, i zapjevati : Nas dva brata skupa ratujemo, ne plač' majko ako poginemo !
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK