Dođen jutros, ka svaki pravi branitelj, iskipat prazne boce pri trgovačkom centru. Tamo već stoji Afghanistanac sa tri pune velike kese, trpa u automat, priča na mobitel.
Pitan ga ja je li mu to dodatna zarada ? Govori da je, jer da mu je mala plaća. Pitan ga ja da kolika je ? Jedva priko iljadu euri, govori on. Pitan ja dalje, da je li istina da imaju osigurano spavanje, u sobi s kupatilom, i najmanje jedan topli obrok besplatno. On kaže da ima. Vrag mi ne da mira, pitan ja ima li slobodan dan u tjednu. Kaže da imaju !
E sada, pošto znam gdje radi, a već sam anketirao Hrvate koji tamo rade, o plaći i uvjetima, ispada da su Hrvati debelo u podređenom položaju. Njima firma ne osigurava smještaj, nema topli obrok !
Ali to nije sve. Gledao sam radna mjesta na kojima rade. Sva "lakša" radna mjesta migrantima, sva "teža" Hrvatima i Srbima, kako iz Hrvatske, tako i iz Srbije !
Razuman čovjek, kad sve dobro sagleda, i razluči šta je šta, postavi sebi samo jedno jedino pitanje : Jesmo li mi ovdje samo kao privremeni stanovnici, dok nas skroz brojčano ne prevladaju ? Već odavno domoroci imaju manja prava od migranata, od vjerskih, preko socijalnih, do materijalnih. Dokazi su tu, oko nas.
Bože, čuvaj Hrvatsku !
P.S. Nisan ni mora napisat, glede moje druge rečenice ovog posta, da je migrantov mobitel bar 5 do 10 puta skuplji od moga, a da impulse ne spominjem. Zar to nije zoran dokaz da to neko smišljeno, s planom , sustavno, financira i šalje u Hrvatsku, i Europu ?