by 9a2jg » Sun May 11, 2025 8:16 pm
Ja sam se malo našalio, ali, da, točno je, svak ima svoju specifičnu priču. I ja sam, kao oženjen, živio sa majkom par godina, pa u tuđem stanu, da bi u svoj uselio nakon 11 godina rada ! To je bio sustav, bez obzira šta ga mnogi danas gade, koji je bio mnogo humaniji za ljude, nego ovo danas. Da skratim sa prošlošću, dobro pamtim, zadnja firma koja je davala stanove svojim radnicima u Splitu je bila Plovput, 1990.g. , koja je i onda, i danas bila državna, s tom razlikom što u neovisnoj Hrvatskoj više nije podijelila nijedan stan.
Svi pokušaji države da rade stanove za mlade su većinom pali u vodu, jer smo narod kakav jesmo, pa su te stanove kupovali oni koji i inače imaju novaca, i te su stanove kupili, jer imaju viška novaca u džepu, i iznajmljuju ih turistima. Tako se jedna dobra ideja, u biti, izvitoperila u startu.
Jedan kuriozitet, a propo bivšeg ministra Kuščevića, na cilome Braču su sagrađene dvije zgrade iz tog POS programa, u Nerežišćima, ali obadvije su useljene PRIJE njegovog mandata. Zaludu je svaka općina, i grad Supetar morao donijeti odgovarajuće odluke, i donijeli su ih, ali od gradnje, za sada ništa, a prošlo je od začetka 15 godina.
S obzirom na drastičan pad stope nataliteta u Hrvatskoj, veliko je pitanje da li nam ti POS-ovi stanovi uopće trebaju ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja