by 9a2jg » Fri Nov 04, 2022 8:01 pm
Pisao sam o svemu tome, kad smo ujedinjeni, u Bolu, prije 4,5 godine, učinili zabranu tadašnjem vlasniku Bluesun grupe (ex hoteli Zlatni rat), da neprimjereno proširi hotel Borak, ogradi plažu, i još puno drugih bedastoća, proizašlih iz zlih nakana vlasnika kapitala, koji ne preza pred ničim, a najmanje kulturom života, odnosom prema prirodi, prema autohtonom stanovništvu, njihovoj vjeri, načinu življenja, navikama, ukratko, sa svim onim što to dalmatinsko mjesto drži posebnim, u širokoj lepezi svjetske ponude.
Ja sam bio jedan od tih aktivista koji su uspjeli, za opće, društveno, dobro, u toj nakani, i, bez da se hvalim, imao sam svoje malo izlaganje. Shvaćajući da je vrijeme limitirajući faktor, na glavnom, udarnom protestnom mitingu, odabrao sam samo jedan segment problematike - radnu snagu. Brzo i lako sam dokazao da kapital ne haje za nacionalnost, vjeru i boju kože radnika.
U takvom odnosu snaga, kad ti dovedeš, između 250 i 300, škurih, žutih, ili crvenih, svejedno, oni sa sobom nose sve svoje ustaljene potrebe, vjerske, socijalne, komunikacijske, a koje, nijedna od njih, nije komplementarna, ni sukladna, s našima. Da bolje razgrnem klupko, opisao sam im to zorno, da netko ima namjeru dovesti 300-injak radnika u punoj snazi, u mjesto, odakle je više od 50% mladosti , otišlo trbuhom za kruhom, u bijeli svijet. Kad je tako u jednom Bolu, a jest, mogu misliti što je u ostalim dalmatinskim mistima. Kao prvo, gubi se identitet, radi čega većina gostiju i dolazi, oni ne žele Dalmaciju sa škurima, ili žutima, koje gledaju doma !
Da skratim, na samom skupu je došlo do incidenta, jer se jedan od slušatelja digao vičući da što ja imam protiv muslimana !!! A ja nijednu vjeru nisam spomenuo ! Znači, sve se radi smišljeno, na duge staze. Ne čudi me da je Muhamed iz Katara kupio Bluesun hotele, niti da je iz iste države došao kapital za kupnju većinskog paketa u Fortenova grupi, ta to se valja iza brda, od Daytona, naovamo !
Mogao bi napisati knjigu o ovom problemu, čiji je korijen u natalitetu, i fertility rate-u, koji je kod urbanih Hrvata, Srba, ili Slovenaca 1,1 , a stručnjaci kažu da, ako je ispod 1,6, da se ta nacija nepovratno gasi, umire, i nema mu lijeka. Tko ne vjeruje, neka se podsjeti da nisu Šiptari (po)tukli Srbe na Kosovu i Metohiji oružjem, nego natalitetom ! Tamo im je prosjek djece 6 do 8, dok ti isti , kad stvaraju obitelj u zapadnoj Europi, imaju u prosjeku 1,5 dijete ! Ali, baza je poslužila svrsi, širenja ideje, i ideologije, širenje teritorija, te, na kraju, vjerska, etnička i administrativna dominacija i supremacija. Hrvatskim jezikom, tko je jači, taj tlači. Malo hladno, i okrutno, ali istinito.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja