https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... ostalo_d_0Nedavno je supetarska gradonačelnica imala dva javna obraćanja ; tema je bila povezivanje otoka, sigurnost putnika, i opsluživanje zahtjevnog prijevoza putnika, kako domaćih, tako i turista.
Već par mjeseci se spominje činjenica da Jadroliniji fali jedan trajekt, pa se onda dešavaju scene, koje sam zadnji put gledao prije 1990.g. ; iskrcaj trajekta, i ukrcaj povratne ture, sve u 15 minuta, a da bi se nekako održao i poštivao vozni red. Ne meže. Ta nije to oni japanski kanistar od 5 l, u koji moreš utočiti 25 l !
I jučer sam osobno svjedočio kaosu u splitskoj trajektnoj luci, a prava sezona još nije ni počela. Na samom trajektu, tijekom vožnje, domicilno stanovništvo nije ništa pričalo nego o jednoj temi, a to je usluga prijevoza na najprofitabilnijoj brodskoj liniji Jadrolinije, Split-Supetar, i neodoljivom osjećaju da oko tog puno toga ne štima.
Nije narod glup, vidi da je usluga sve gora, da prijevozniku fali brodova, da nespremno dočekujemo valove turista, kojima će sam prijevoz ostati ružna uspomena.
Mi, stariji, se nerado sjećamo prijeratnih beskonačnih čekanja u splitskoj trajektnoj luci, satima, na plus 40 C, i zaista smo mislili da je to iza nas !
Slušajući diskutante, može se izvući samo jedan zaključak, da taj prevažan segment turističke priče vode nesposobni ljudi, i da je stanje sve gore i gore...
Penzionere, kao što sam i sam, očito nitko ne sluša, ni ne zarezuje 2 %, a upravo to je onaj segment društva koji ima iskustvo, akumuliranu mudrost godina, i bolje vidi probleme od mlađe populacije. One koje sam slušao su jednoglasni, vode nas pogrešni ljudi, ne stručni, nego podobni, a to je siguran put u propast.
Trebamo li čekati još koju tragediju, da se trgnemo ? Taj dio turizma, baš kao i vatrogasna preventiva, se organizira zimi, ne sada, sada se samo provodi.
Očito je netko zimu prespava...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja