by 9a2jg » Wed Jul 06, 2022 3:27 pm
Zove me jedan lik, očito me ne simpatizira... Kaže on, Koki ti imaš na zubu samo ove s "naprednim" tehnikama, FT8 i DMR.
Ne osvrnuh se na njegove riječi, nego ga upitah, ima li 5 minuta vremena, da odsluša moju priču. Pucaj, kaže lik.
Paz vako, velju ja, više puta su me 1991. odveli u zgradu Općine Split, Balkanska 1 (sada Vukovarska), gdje je bila kartoteka svih vojnih obveznika Ureda za obranu. Zamolili bi me da pročešljam kartone, i predložim koga će mobilizirati. To bi potrajalo satima. Na kraju bi bile 4 hrpice, prva-telegrafisti, druga-fonisti, treća RTTY, četvrta oni koji nisu za ništa. Redovno bi im predlagao ljude iz prve skupine, i objašnjavao da oni iz druge mogu biti samo operatori na poljskoj telefonskoj centrali, i za vuču, i kamufliranje, PTK žice (rodila majka propalicu, da nosi motalicu). Na njihovo trik potpitanje a šta je sa šifrerima, imao sam spreman odgovor, uzmite samo one koje za prvi VES imaju telegrafiju, i nećete falit. Poslušali su me, i zahvalili mi, nekoliko puta.
Znači, radioteleprinteriste, preteče štrukabotuna, nije tija niko, i nisu ni trebali. Iz prostog razloga, NHF, jer nisu, za razliku od RTG bili univerzalni ! Samo univerzalci dobijaju rat.
Kad se pojavio FT8/FT4 , talijanski aktivator afričkih zemalja, Silvano Borsa, je, PRVI u svijetu, započeo s praksom da, sve vrste rada, kao i do tada, imaju jedan znak, a FT8/FT4 drugi.
Sjetih se toga jučer, kad na jednom ruskom portalu koji obrađuje RDA problematiku, pročitah, da su u plasmanu natjecatelja, na TOJ listi, samo veze CW i SSB. Očito su i oni shvatili da bi to bila utrka 24 sata Le Mansa, u kojoj bi bili i fićo 850 Abarth, i Ferarri iz F1. A to nije kigijenski.
Zato imamo situaciju da, kao nikada u zadnjih 30-ak godina, otkazuju linearci, i to, gle čuda, baš onima koji su se namečili na FT8/4 vrstu rada. Neuki će misliti da ja pišem pizdarije, ta reklamiraju ih kao komunikaciju sa malim snagama, i tome slično ?!
Wrong ! Baš ti, stari magarci, ne vjeruju ni sebi, ni tehnici, i nagaze do daske, suprotno zdravom razumu, a sve težeći onim olimpijskim načelima : Dalje, više, jače... Sve za pobjedu, pobjedu ni za što.
Ima još, dugo je ljeto, pun Murter...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja