by 9a2jg » Wed Dec 11, 2024 10:07 am
Kad sam bio dijete, u trgovinama mješovite robe (još nije bilo samoposluga), u jednome kantunu, su stale škovacinske metle, od sirka (onakve ka šta su ih imali Strikan i Netjak u Velom mistu), i bakalar. Moga si ga kupit koliko hočeš, cilu godinu, i cina mu je bila pristupačna i onima najsiromašnijima ! Za Badnjak je cili Split vonja po bakalaru. To je bilo ono, "nenarodno" vrime.
Kad smo (ponovo) ušli u kapitalizam, u par godina je naglo porasta broj krštenika, krizmanih, i pričešćenih. Konzumacija bakalara je uzdignuta na kult, a cijena mu je stalno rasla, bez razloga, jer mi, od 1945. samo jedemo onaj najjeftiniji, crni, norveški bakalar. Neki dan, uđem u Konzum, na srid butige puna korpa bakalara, piše da je po 49 eura /kg ! Pitan poslovođu, da se nisu zabunili, da nije to, možda, cijena za kavijar. Kaže, nismo se zabunili.
I sinoć, listamo katalog Spara, danas je akcija kod njih, bakalar na sniženju. Vidiš kako su duševni ovi šta su nan kupili sve banke i osiguravajuća društva, paze na nas.
Ipak smo mi bili skupa, u KuK monarhiji, a...?
Ako je socijalizam bija "nenarodni" i "protuhrvatski" zašto je onda cili Split vonja po bakalaru, a već par desetljeća ne vonja ? Kako to da su se sve nove crkve u Splitu sagradile između 1946. i 1992.? Kako to je država financirala jedini integralni prijevod i tiskanje Biblije na hrvatski jezik u socijalizmu, a "nenarodni" režim ?
Zašto su u socijalizmu krštenje, prva pričest i krizma, bile obiteljska slavlja, plus kum(a), ako je bila sa strane, a danas se natječu pokazati čiji je portafoj deblji ?
Svim na zemlji mir veselje...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja