by 9a2jg » Thu Aug 18, 2022 8:52 am
Poslije drugog svjetskog rata najveći "protivnik" komunističkom režimu je bio "bogati" seljak. Naravno da poslije rata nijedan seljak nije bio bogat, konje i volove je apcigovala država, ali partijskoj infrastrukturi i administraciji je smetalo stanje u zemljišnim knjigama i privatno vlasništvo.
Toga sam se sjetio jučer, u jednoj turističkoj emisiji iz Istre, gdje gradonačelnik kuka kako je udio kreveta hotela, u ukupnoj popunjenosti svega 18%, a privatnih iznajmljivača preko 66% !
Radio sam u Vladi kad je došao na vlast rahmetli Račan. Odmah po preuzimanju vlasti, dao je u zadatak svojim (čitaj : partijskim) ekonomistima da osmisle studiju o srednjeročnom razvoju turizma, gdje su dali naglasak na razvoj malih i srednjih hotela, a privatni iznajmljivači su bili totalno zapostavljeni. Možeš komunjaru izvuć iz komunizma, ali komunizam iz komunjare ne. Opet je fokus na "bogatom" iznajmljivaču, koji se, eto, bogati na grbači jadne države !
HDZ-ove vlade su spremno preuzele sve takve ideje, nema veze što su došle iz SDP-a, bitno je anatemizirati malog čovjeka, kakvih ima na hrvatskoj obali preko 300.000, koji cijeli život ulažu u svoje vlasništvo, da bi mogao živjeti, školovati djecu, i mirno dočekati starost.
Nije ni čudno da ovakve kritičke ocjene dolaze iz Istre, ta zar od tamo ne polazi štafeta ? Nema veze šta su tamo najjače hotelske kuće u RH, bliža povijest je dokazala da se krupni kapital sliže, u čas posla, sa SDP ideologijama, kad je u pitanju novac.
Ne trebamo mi ići u Istru, ni anatemizirati nju, pometimo mi i ispred svoga praga, Supetar, Stari grad, Hvar, Jelsa, Vrboska, Vis, Komiža... A sve zato jer su ljudi ovce, šute, pognu glave, i slijede pogrešnog ovna, koji glumi predvodnika.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja