Kuku lele

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Kuku lele

Postby 9a6r » Sat Oct 19, 2019 12:40 pm

A nije on za Rock & Roll ! :D
9a6r

Postby 9a6r » Sat Oct 19, 2019 1:34 pm

Ovi 5K0K kod mene uvik debul signal na 14? Ka da rade sa 100W!
9a6r

Postby 9a6r » Wed Oct 23, 2019 11:54 pm

Gledam kako ovi neki lapani rade DXpedicije na 160m priko interneta,remote station.I ne samo na TOP BANDU.Sramotno :!: I oni sebe zovu RA :?: :!: :x :evil: Šporka prijevara. :x
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Oct 24, 2019 6:33 am

Davno je to počelo...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Oct 24, 2019 8:10 am

Diskutira san jučer sa čovikom koji se bolje od mene i tebe razumi u ovo.Pa mi priča a ja ih "častim"dok on govori. :x :twisted: Sve takve u ovom našem hobby-u.Pa to su lopovi,prevaranti.Isto tako o samospotiranju slušam dva "lumena", CB-aša,koji tvrde da je, pazi, NORMALNO da se čovik samospotira! :roll: Jer kao tako daje do znanja drugima da je on na toj QRG :?: :? Totalno izvrnuto poimanje funkcije DXclustera.Oni pojma nemaju da to nije zamišljeno za samospotiranje.Zapravo hine da su neupućeni,što je puno gore.I onda,da bi se malo "oprali"kažu da je to alatka u funkciji DX-ra.A znamo da je samospotiranje van HAM SPIRITA.To je cili NORMALAN RA svit davno usvojio.Zamisli da auto malo vozimo desnom pa malo livim stranom!Ilio da prometne znakove tumačimo kako nam se prohtije? Likovi tumače zakon,pravila kako njima odgovara u nekom trenutku.Što je najgore u cijelopj priči,sve stare ,sijede glavurde. :evil: Sad zamisli kad takvi krenu "učit"mlade,HAMLET-e :!: :o
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Oct 24, 2019 12:13 pm

Ja san već nekoliko puta pisa isto, opet ću se ponoviti, kad me je pokojni Slavko Teterić, predsjednik mog kluba Ante Jonić. "drilao", i tjerao da pređem "normalni" put, u razvoju operatora, NAKON položenog ispita III klase, mrzio sam ga, iz dna duše.
Već odavno sam spoznao da me je "vodio" JEDINIM ispravnim putem, kojim se postaje KOMPLETAN operator.
Znači, nakon položenog ispita, 2 do 3 godine samo CW i SSB na 3,5 i 7, pa SWL znak, sa kompletnom SVOJOM postajom, antenskom i zemljovodnom instalacijom, LOG-om, i osvojeno, i verificirano, NAJMANJE 100 zemalja po DXCC listi.
Kad smo to završili, TEK ONDA sam mogao pristupiti ispitu za II klasu, imati pristup na klupskoj stanici na gornjim bandovima, polaganje stranih jezika za rad na bandu. U idealnom slučaju, ova priča je trajala između 7 i 10 godina. Većina ih je, nakon toga zatražila svoj znak, te nakon osvojenih "obveznih" diploma WAC, WAS, WAZ, DXCC, podnijeli zahtjev za I klasu, u praksi samo poradi zakonskog pokrića za eventualnu uporabu lineara.

Znači, za stvoriti operatora je potrebno vrijeme. Normalno, da ne moreš od coka učiniti operatora, on mora biti pogodan i podoban materijal, koji se da misit. Upravo zato je najbolja dob tečajaca od 13 do 16 godina. Nisu Rusi pizde, kad bi tisuće takvih slalo preko ljetnih i zimskih praznika na Krim, to je onaj famozni UB5ARTEK, gdje su prošle na stotine tisuća aktivista Narodne tehnike, ne samo radioamatera. Timovi stručnjaka su tamo procjenjivali gdje su, i koje su najbolje sklonosti svakog pojedinca, i, možda, da li bi u nekom drugom segmentu tehničke kulture možda više dao, sebi i društvu.

Nešto se pokušavalo, po tom uzoru u Fažani, za uže specijalizacije, koje su opet nasušno trebale policiji i vojsci, ali nije bilo "dubinskog snimanja", radilo se mehanički i stihijski. Ne moram ni pisati da je tamo bilo gro polaznika koji su završili ŠRO na Banjici, ili su već bili predviđeni da idu tamo. Tako se zatvarao krug podobnosti, i nedodirljivosti, pojedinih drugova, koji i dan danas pametuju po nekim klubovima.
Osim Fažane, bila je tu i Badija, i Obonjan, ali se nije puno ulagalo, pa su i rezultati sukladni ulaganju.

Zašto ovo sve pišem ? Dat ću dobar primjer, zašto. Proteklih dana gledam , i slušam, odličnog CW operatora 9A1AA u ruskim i inim kontestima. Stalno sam sebe spotira, ima čitav niz "prigodnih" znakova koji ga tobože spotiraju.
Nekidan sam javno pisao o samospotiranju drugova Laureata, i Mirka.
Profesor redovito sam sebe spotira...
Moga bi ovako do Svih svetih !
Šta im je zajedničko ?
Nisu prošli "normalan " put, i to se više ne da isporavit, kako lipo rvaski reče Kerum.

Neki dan radim 9A6CW/p, i već sam ispisa kartu za tu vezu. On meni do sada ni jednu kartu, a ja njemu za svaku. I on uči dicu. Bilo mu je bolje uzet tunju, i ić na ribe. Bar neka korist. Ovako, samo šteta, ali ona koja se ne da popravit.
Ali to nije sve ! Na njegovoj stranici na qrz.com stoji da je QSL-ka sigurna via biro.
Koji, oni u Papua , Nova Gvineja, di su pojili QSL managera ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Oct 24, 2019 1:12 pm

Gotovo indentično što si ti proša,proša san i ja.U jednom "blažem"obliku.Ja san na Banjicu doša sa B razredom RA.Za njih san bija ka mali bog.Toliko o tome.Pa normalno je da me se drugačije tretiralo.Ne mislim u smislu da san prvi bija u redu za obid u kantini ali stalno me netko tapša po ramenu i govorija kako je meni "lako"? :roll:
Kurac mi je bilo lakše! Bilo mi je teže,jer su mi oficiri stalno uvaljivali i dio nekog njihovog posla da ga oni nebi radili.JBG.Eto kako mi je bilo "dobro".Radija san sa "tuđom"vojskom,kondicionira ih,učija,ukaziva na greške.A posli sa "mojom" vojskom.Ta moja godina dana je bila sve samo ne LEŽANJE da mi prođe vrime.A drugih 6 miseci neću prepričavat.Još teže nego prvih šest miseci.Tada san reka sam sebi da ću rađe u civilstvu vodit trideset ovaca nego trideset ljudi! Pa se ti smiji.Nikad više.Bože te sačuvaj.Ni pasu.
Ali su priko mojih ruku prošle dvi generacije telegrafista,teleprinterista,šifranata,radista.
Nisan ovo ispriča inspiriran JNA,ni u snu,već da kažem kako se i "panjeve" može podučiti i naučiti danas mrska telegrafija! Neki od njih su postali RA.Jel se i danas bave RA neznam,jer ni sa kim nemam kontakta.Nadam se da bavi barem jedan.Bilo bi mi drago.
Znači:tečaj za radio-operatora MORA trajat 6(ŠEST) MISECI :!: :!: :!: :!: Ne šest dana već ŠEST MISECI :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
ENDE
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Oct 24, 2019 3:35 pm

Znači:tečaj za radio-operatora MORA trajat 6(ŠEST) MISECI

I nakon toga da ga se prati, i stara o njemu. Zvuči JNA-ovski, ali je to opora istina. Kompletan operator se , pod tim uvjetima, postaje u muževnoj zrelosti, tako da se onda u životnu priču umeće družica, dica, stvaranje uvjeta za obitelj, ukratko, mali miljun faktora...
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Oct 26, 2019 2:34 pm

https://www.index.hr/sport/clanak/video ... 27042.aspx

Još jedan, u nizu, dokaz da autori neizbrisanih uradaka imaju "blagoslov" vlasti.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Oct 27, 2019 2:20 pm

9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK