Ko je jamija, jamija...

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Ko je jamija, jamija...

Postby 9a2jg » Mon Dec 01, 2025 6:56 pm

Znači, nesta para, nesta prijatelja... ? :(
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Dec 06, 2025 8:51 pm

Gledam Mali oglasnik na HRS-ovoj stranici. Ima 10 oglasa, od toga je jedan iz 2022, dva iz 2023, i sedam iz 2025. Nakon mog opetovanog pisanja, su bili makli neke stare oglase, ali ni ovima iz 2022. i 2023. nije više mjesto tu. No, nije sve ni do webmastera. Da se oglašivači stvarno interesiraju da im oglas uspije, onda bi ga ažurirali ! Ovako sve izgleda aljkavo i otužno.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Dec 10, 2025 1:25 pm

Godišnjica je smrti Franje Tuđmana. Sjećam se velike hladnoće u Zagrebu, tri dana poslije, na ispraćaj smo morali doći više od tri sata prije, da nas pregledaju, provjere.
Nikad se nisam više smrzao, iako sam preko odijela imao kaput, šal, rukavice, šešir, duge pamučne mudante, sve zaludu... Ni drugima nije bilo bolje...

Pamtim taj datum kao godinu u kojoj smo, kao radioklub uopće dobili neka sredstva. 26 godina. I onda bi šira društvena zajednica htjela da učinimo ono što nitko u povijesti nije - da od govna učinimo vitamine ! Ne meže.
Svjedočimo u narečenom periodu da ni oni klubovi koji su imali velike političke mentore, i maltene bezgranično novaca, da su jedino uspjeli u falsificiranju rezultata.
O podmetnutoj masovnosti da i ne govorim. I dan danas, gube plaćaju članarine HRS-u od društvenih novaca. Ali, oni navodno "prosperiraju".
Branitelji, dragovoljci i domoljubi, u drugom ešalonu.

Na prvom sajmu udruga, poslije rata, u Zagrebu, sam sreo zadnji put svog zapovjednika brigade, pokojnog brigadira Antu Čatlaka. Ništa si nismo rekli, stisak ruke, topli, šibenski, dalmatinski, je sve govorio.
Sjetio sam se što nam je govorio pred Božić 1991. : Dico moja, znam da mi nećete vjerovati, ali doći će dan kad više nećete smjeti reći da ste bili dragovoljci !
Ante, svaka ti je bila na mistu, nažalost. PUMB
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Dec 11, 2025 1:08 pm

https://www.index.hr/sport/clanak/rasiz ... ostalo_d_0
Stara pjesma, novi nadnevak. Hajduk godišnje ne uprihodi novaca od ulaznica članova Torcide, koliko se naplaća kazni ! Ko onda plati ? Nominalno Hajduk, u stvarnosti porezni obveznici grada Splita. Ali, ajde ti to reci onima mulcima koji kažu da je to njihovo "pravo". Onda neka oni, i/ili Udruga NH plaća ove račune i kazne !
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Dec 12, 2025 1:59 am

U Velom Mistu je to prikazano.Kad su bili demonstracije radnika predvođenim sa par komunista,vikali bi parole,oćemo kruva i rada,oćemo osmosatno radno vrime,oćemo veće plaće,itd.Nakon toga bi išli na Voćni trg,uzeli bovane i švogali se na izlog od bidnog Talijana Miotta,prodavača predmeta od stakla.Čaše,pjati,boce,servisi i sve ostalo.
Jednoga dana, šjor Miotto je odlučija nakon po ko zna koji put razbijenog izloga i staklarije,zatvorit sve daskama.
Kad eto Načelnika i govori mu šta je to učinija i da ukloni daske,jer nije primjereno da izlog od butige bude u daskama.
Miotto mu se potužija da nakon svakog demonštancjuna plati njegov izlog i butiga.
Poteštat mu je predložija da prodaje gvožđe,željezo pa mu neće demolirat butigu.
Još mu je doda ono najvažnije a to je da Grad mora imat jedan takav objekt di će pučanstvo moć iskalit svoje nezadovoljstvo.U protivnom će njemu doć razbit općinu!
Kako onda,tako i danas,pučanstvo mora imat neki objekt,misto di će se ispuvat,izvikat,je...t kome triba sve po spisku.Zaboravit na stvarne probleme koje ih tište.

BTW,ove kazne klubovima su fikcija,idu u škafet.Niko nikad ništa nije platija.Osim NAS,sitne raje.Pa neka narod i dalje navija za te koji nabijaju kožni napuvani mijur i za to masnu lovu dobijaju a mi čir na želucu i rak na živce.
Prodaju nam svi skupa muda za bubrige! Savez,liga,klubovi,uprave,igrači i naravno,kladionice.
To više nije sport,to je obmana i lopovluk.Svi skupa nam se u facu smiju a mi hrlimo na stadione i u kladionice, umisto da ih odj...mo za sva vrimena. :roll: Ali,oduvik je bilo...ko voli,nek izvoli.Ja neću.
9a6r

Postby 9a2jg » Fri Dec 12, 2025 6:21 am

Dobro Reni piše, ja bi samo ispravija jednu malu netočnost. I Hajduk, i Dinamo, i svaki kažnjeni klub PLATE kaznu iz prostog razloga što je sustav tako uvezan da mu Savez ne da licencu za slijedeću natjecateljsku godinu, ako nije podmirio sve kazne iz protekle natjecateljske godine. Provjereno točno. Druga je stvar što u konačnici to plate porezni obveznici grada Splita, to je ono što zaključi svaka glava, kad razgrneš činjenice i ostane razgolićena istina.

Pogled na poljudsku ljepoticu, i kompleks bazena u neposrednoj blizini, moju generaciju ne ispunja ponosom, nego dubokim osjećajem da su nas prevarili ! Tko ? Vlast, bez obzira na društveni sistem ! Kako ? Lijepo, mi, radni ljudi i građani splitskog bazena smo dvije godine slušali tirade kako će tu trčat naša dica, plivat dica i unuci, a da će na pomoćno igralište (ex Dalmatinac), između plivačkog Mornara i vojnih nebodera na Poljudu , biti neometan pristup mulariji 24 sata na dan !
Naravno da su nas prevarili, osnovali na oba mista glomazne Radne zajednice, koje su , tobože, upravljale tim kompleksima, u stvarnosti i dalje muzli grad Split, i njegove radnike. Sam samodoprinos je trajao jedno 7-8 godina, i nisu to bila mala sredstva. Ne zaboravimo, nije MIS 79 bio samo Split, nego i Sinj, i Stobreč i Supetar ! I tamo se ulagalo u sportove koji su bili dislocirani.
Šta se učinilo u neovisnoj Hrvatskoj ? Skoro pa ništa, na održavanju i pravilnom korištenju tih resursa. Samo se kuka, i moljaka Vladu da pomogne za razna saniranja oronulih građevina. Kako je u splitskom bazenu razjebena privreda, nema više radničke klase koja će izdvajat znatne novce, da bi likovi bez srednje škole, napucavali mijur, za 200 do 500 tisuća eura NAŠIH para godišnje ! Kako naših ? Lipo. Kad je Hajduk, u neovisnoj Hrvatskoj, ikada uplatija jedan HRD, kunu, marku ili euro u blagajnu grada ? Nikad.
A grad je većinski vlasnik tog kompleksa na Poljudu. A nije da se nisu dobijali stanoviti novci od transfera... Papala maca ? Ili posvemašnji nered, namjerno napravljen, da se ne vidi istina ?
Građevinari i arhitekti tvrde da bi kudikamo jeftinije za grad i naciju bilo sagraditi novi stadion, nego krpati stari, i to također na gradskom zemljištu, sadašnji NK Split.
E, ali odma su se javili oni koji ne vide sebe u tom novom poslu, kako bi čvoknuli nešto sa punog stola ! Izvještili se, do maksimuma u ovoj državi ! Baš kao i Cigo, prvo triba istuć maloga Cigića, pa ga tek onda poslat po vino, da ne razbije bocun!

O Torcidi neću pisat, a moga bi napisat libar. Obaša san sa Hajdukon cilu Jugoslaviju, nigdi se nismo tukli, nigdi napravili štetu, zbog nas se nijedna utakmica nije prikinula. Velika Britanija je u doba vladanja Margaret Thatcher imala najgore huligane na svijetu, kao navijače. Kad je na Vladi napravljen politički konsensus, Željezna lady je to riješila u dvi godine ! Zatvori su bili (pre)puni, ćaće i matere su se naplaćale šteta, ali je sve svedeno u normalne sportske i navijačke okvire !
Znači, može se. Naravno da se može, ako se hoće. Ljudi izvan Hrvatske pišu o instrumentaliziranju hrvatske mladeži pod krinkom brige za tu istu mladež.

Da dalje ne duljim, završit ću šalom koju je ispričao moj ratni drug. Kaže on, citiram ga, "šta se ti mlatimudani, od 16 do 30 godina, ne uvate koje mlade udovice, raspuštenice, ili slobodne ženske, pa ne deru to, nego klupske i gradske resurse. Ne znaju, jadni, da koliko je god derali, da je neće poderat!"

Mi - oto, mi - nove.....
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Dec 13, 2025 6:44 am

I još jedno slovo, da bi "mladi" mogli razumjeti ono o čemu sam pisao, i pišem.
Kako su se, inače natprosječno inteligentni Splićani i Dalmatinci, dali navući na tu foru o izdvajanju od svojih nevelikih plaća, foru zvanu narodni samodoprinos ?
Treba se samo vratiti nekoliko godina unazad. Hrvatsko proljeće. Jedna od parola je bila i vjekovni san Hrvata u Hrvatskoj, autoput Split - Zagreb. PR stručnjaci u hrvatskom političkom vodstvu su znali kako će lako ujediniti sve Hrvate u domovini ; oko ideje nedosanjanog sna, autoputa Split - Zagreb. Mudro su izabrali prvi spomenuti grad Split, a ne Zagreb, jer su znali da ako pridobiju Split i Dalmatince, da je posao riješen ! Tako je i bilo. Upisivali su svi živi zajam za autoput, mnogi su davali jednu plaću ili penziju bespovratno, drugi su otplaćivali mjesečno, nekoliko godina. Odabrana je najkraća ruta, ona iz Splita preko Bosne na Sisak, i onda za Zagreb. Tim putem bi se danas moglo stići za manje od tri sata ! Ali, i ona vlast je imala svoje muljatore, proizvođače magle, da ne kažem neku težu riječ. Sjedište konzorcija za realizaciju autoputa je bilo u sjevernoj Italiji. Nepovjerljivi su odmah počeli sumnjat, ali tko će se usprotivit političkom vodstvu, u naletu ? Nitko pametan. Progutala bi te noć.
Da skratim, napravila se dokumentacija, otkupila se zemlja, kojom trasom je bila projektirana cesta, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Slom hrvatskog proljeća, pala Savka, pao Mika, a s golemim novcima upravljao račun u talijanskoj banci, Mediji su bili ušutkani da ne pišu o tome, a svi znamo tko je stajao iza toga, tko ih je i zašto trošio, i u koju svrhu. No, to je čisto političko pitanje, koje ja neću ovdje otvarati.
Političko vodstvo u Jugoslaviji i Hrvatskoj je bilo smislilo, nakon dobijanja kandidature za MIS 79, kako to financirati. Po istom modelu kao deset godina prije, uveli su samodoprinos za sve radne ljude i građane Splita. Pri tom nisu žalili riječi, citiram, "kako to sve rade za dobrobit naše djece i unuka!". Poanta je bila da će se to izgraditi ZA NAROD ! Naravno da su nas prevarili. Bez obzira na činjenicu da nam je svima Hajduk u srcu, to je, gledajmo hladne glave, jedan pogon, jedno poduzeće, koje radi za novce, i koje ne bi trebalo stati iznad zakona. Tako je u cijelom svijetu. Nije se bez veze Barcelona uvalila u goleme kredite da izgradi SVOJ stadion ? Predobro znaju da samo onda, kada su svoji na svome, mogu raditi šta i kako sa sredstvima rada. Da se ne dogodi da ULTRA uništi travnjak, Hajduk pokupi lovu, a grad Split od svojih novaca obnovi travnjak ! I to ne jedan put.
Ne plaća grad samo održavanje ! Plaća i Nogometnu akademiju ! Nisam vidio te igrače u postavi Hajduka, u neovisnoj Hrvatskoj ! Znači, mi dajemo novce za tu školu, a završeni kadar se, nakon školovanja, rasprši po svijetu, bez ikakve obveze prema gradu i Hajduku ! Imam i podatke, koji su BTW javni, uhvati me strava od tih brojki.
Upravo zato oni hoće "slabog" gradonačelnika koji će podržavati i produžavati to nezdravo stanje, tu agoniju. Zar ste zaboravili koliko puta je Torcida došla protestirat pred Banovinu ? Grad jamac za Hajdukove kredite ! Zašto ? Grad se , pod Sanaderom, odrekao jedne trećine zemljišta gdje je stadion, da bi Hajduk moga dignit kredit. Kredit prošao, Hajduk nije vratio gradu gradsku zemlju ! Udruga NH tvrdi da je Hajduk njihov ? Ako je to tako, onda je gradska imovina u privatnim rukama ?

Da privedem ovo mučno razmatranje kraju. Grad Split je u moje školske dane imao igralište RNK Split, igralište NK Dalmatinac, igralište Nade na Gripama, stari Plac.
Sad nemamo ništa, jer i ono šta imamo razni likovi tvrde da nije naše, a mi smo to skupo platili, i preplatili !
Još nam samo ostaje da nam se dogodi , ka u Supetru, da se za novce iznajmljuje za molitvu drugih konfesija, a da naša dica, mladež, omladina, kaj god, ne smije pristupiti.
Za to se nismo borili.

Ima još, ali, sveta Luca je, gren vidit je li ča donila... ? ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Dec 15, 2025 1:44 pm

Šetan po Supetru, gledan, mali gradić, 5 kladionica, klubova, ili kako ih već zovu. Došao sam pred vrata jedne, čitam : Radno vrijeme od 10 do 18 sati. Pitam jednog zaposlenika, da nije to malo prerano u 10 uri ? ;) Govori on, moj šjor, pogodili ste, ne dolaze oni prin podne, ili po bota, dok se dignu, ne popiju kafu, doklen testa ne dođe u regulu...
A primjetija san i friški natpis : Primamo sva kartična plaćanja ! :( :( :( :( Šta će bit fameji zavijenih u crno.... ?

Škovacini, škuri, vozači autobusa isto, čin me vidija, isključija je one svoje habla-habla sa kasete, ali ne pali koju hrvatsku postaju, da putnici ne bi čuli koju rvasku rič!
Vozač od autobusa, od Supetra do Bola nije ferma parlat na materinjem jeziku na mobitel, i cilo vrime vozi sa jednon rukon. Putnici nakon ovoga slaloma tukaju poć u Vepric, ili u Sinj, i platit Gospi misu šta jih je (sa)čuvala.

I danas san otkrija još dvi kuće šta su iznajmili cilu zimu kuću škurima radnicima ! Omar san se sitija Isusovih riči : Imaćete i dražega od mene !
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Dec 16, 2025 5:46 am

U ovo blaženo mirno jutro, užežin zornice, sjetih se uvijek aktuelne Isusove rečenice : Ne živi čovjek samo o kruhu !
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Dec 22, 2025 6:14 am

Ne prestaju me bombardirati istim pitanjima zadnjih 15-ak dana, prijatelji, poznanici, ljudi željni senzacija.
Pričam hipotetski, kao što sam čitao svojoj djeci Braću Grimm, ili HC Anderssen-a, prije 50-ak godina.
Da sam ja uhvaćen u postupcima koji nesumnjivo dokazuju da sam radio nešto nezakonito, odmah bi dao ostavku na neznatno mjesto dobrovoljnog tajnika u svom klubu.
Da sam radio nešto nezakonito, ne bi se bio ni kandidirao za to mjesto. (Iskreno govoreći, nisu se ni tukli za njega ! ;) )
Da sam bio izabran na funkciju, a postupak protiv mog ponašanja, bio u tijeku, stupanjem na snagu pravomoćne konačne presude, dao bi ostavku, da olakšam društvu.
Konačne presude se objavljuju javno, i dostupne su čitanju i komentiranju svim građanima RH. Neprimjeren rječnik nije dozvoljen, adekvatni jest.

Od kako sam ušao u Narodnu tehniku Hrvatske, prije više od 60 godina, učili su me da aktivisti - volonteri pokreta moraju biti bez mrlje na karakteru i postupanju.
Ako nisu, nije im tamo mjesto.

Božićno vrijeme nije baš vrijeme za prodike, više za praštanje i pomirenje, ali ovim postom pozivam ostale potencijalne pozivače na moj mobitel, da se okane te rabote.
U svako doba se mogu registrirati, logirati, i pisati, po utvrđenim pravilima. Želim im svaku sreću u spisateljskom radu.

Mir kući ovoj, i svima koji pribivaju u njoj.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK