Udarna je tema mnogih, ne samo radioamatera, stabilnost i kvalitet tona i slike na DVBT2. Mislim da su 4 glavna problema :
- zamrzavanje slike
- nestanak tona (2 do 10 sekundi)
- stalno kašnjenje tona za slikom, za 1 do 2 sekunde (kao na Skype-u), i
- kod prebacivanja, s kanala na kanal, zatekneš crni ekran, onda moraš ići jedan kanal up, ili down, i vratiti, i onda je OK.
Za prva tri slučaja je "kriv" isporučitelj signala, a za četvrti nesavršenost (jeftinoća!) DVBT2 receivera.
Na HRS forumu se bave utjecajem RF-a (iz RA uređaja) na DVBT2 receivere, no koliko vidim, čujem i čitam, mnoge ovdje navedene probleme trpaju u isti koš, pa mnogima stvara konfuziju.
Jedan je točno napisa, da koji DVBT2 receiver ima u sebi HP filter, nema probleme, koja ga nema, ima, i tu završava priča.
Neko (kod sebe) rješava problem ugradnjom takvog filtra u seriju s antenskim kabelom, a neko ugradnjom ŠPP od 470-960 MHz, a koji u sebi ima na ulazu HPF.
I, to bi sve bilo jednostavno, shvatljivo, i lako rješivo, da ne postoje susjedi. Njima su amateri kronični izvori smetnji, jer je to najlakše prevaliti preko usta. I sad, ako mu "riješiš" njegov problem, on to ne doživljava kao dobrosusjedske odnose i pomoć, nego kao krunski dokaz da si mu ti bio uzročnik smetnji, jer, zašto bi se ti inače zajebavao po njegovom antenskom sustavu ?
Osobno sam pokušao nekima objasniti da kompaktan TV aparat , koji sve potrebno ima u sebi, neće imati nikakve smetnje. Oni su to doživljavali kao bezobrazan atak s moje strane, kao da im virim u novčanik.
Pokušao sam im objasniti da, ako već kupuju, da kupe uređaj koji je u metalnoj kutiji. Moš mislit. Naš narod se pali na jeftinoću, on vidio u HP uredu receiver od 155 kuna, nema veze šta je u plastičnoj kutijici, važno je da je jeftin.
I, moj zadnji pokušaj je bio da ih nagovorim da ne koriste scart kabele, nego HDMI, i to one malo skuplje, kojima je između dva muška konektora oklopljeni kabel. Opet , ista meta, isto odstojanje, kupuju najjeftiniji scart, od 14 kuna, ili HDMI od 18, sa običnim, neoklopljenim kabelom.
Tu razum prestaje, počima naučna fantastika, te delanje balkanskih "priručnih" alata, sikire, malja, pajsera, pile, i freze.
Epilog vam je odnekud poznat ?

64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja