Ko je jamija, jamija...

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Ko je jamija, jamija...

Postby 9a2jg » Sat Mar 15, 2025 11:20 am

Nemam namjeru proučavati ničiji status kod HAKOMA i tu - tko voli neka izvoli, možeš i ti i sigurno nećeš biti jedini, imaš na Braču druga po oružju. A kad se male ruke slože, svega bude i sve se može. Ali svakako se slažem da treba imati važeću Dozvolu za rad, to je conditio sine qua non. Samo se ne mislim baviti denunciranjem na tu temu.

Taman san ga pofalija, kad on usere i šefa, i stanicu, i 100 meteri pruge... !
Ko o čemu, kurva o poštenju, vojska o skraćenju ! Tako i remac sa Muzila.
Za "zaboravne", ili one koji tada nisu posjećivali ovaj forum, upravo je drug Goran bio taj kojeg sam ja javno otkrio da radi u jednom od fildžan KV natjecanja, bez važeće dozvole za rad HAKOM-a.
On, kao onaj koji se pravi da je pristojan, i da poznaje hrvatski jezik, bi trebao znati i razlučiti glagol "denuncirati" od ostalih sličnih glagola ! Naime, tzv. denunciranje je u pravilu tajni postupak, u kojemu su samo DVIJE strane, onaj koji podnosi svoje izviješće, i onaj koji ga, najčešće za svog poslodavca, prima.
Da ponovimo, po n-ti put, Koki je u 60 godina bavljenja ovim hobijem, DVA puta ukazao HRS-u, a zatim i forumskom čitateljstvu na nedopuštena ponašanja, i to druga Laureata, i upravo narečenog druga Gorana, i, gle čuda, oba su iz istog gnijezda potekli, vojnog radio kluba Marjan u Splitu. Mene ne čudi, a da znate povijest istog, ne bi ni vas, dragi štioci.

Ali, to nije sve ! Drug Goran je bezobrazan u svom postu i prema sugovorniku, Hrvoju, jer svi znamo da je Hrvoje JAVNO pitao gdje je dozvola za rad HAKOM-a za Talijane, koji su desetak godina , svake godine, radili bez iste, sa Velikog Drvenika, u IOTA natjecanju .

Ja već , evo treću godinu zaredom, pišem spisak iz narečenog kluba Marjan, o osobama koje rade bez važeće dozvole . Priznajem, prekoračio sam "ovlasti", neke od njih sam i usmeno, i pismeno, prijateljski i amaterski, upozoravao na njihov UNLIS rad ! Prekoračio sam "ovlasti" utoliko što je to posao "dobrovoljnog" samopozvanog tajnika, druga Laureata.
Vidite kako se zatvara krug, svi tići, iz istog jata, jednako pjevaju !

Ima još, duga je Korizma...

P.S. Do prije 25 dana mu je kolega iz Službe, i član njegovog matičnog kluba radio bez dozvole za rad. Čak i u narečenom Zimskom kupu. A onda će Goran o poštenju...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Mar 16, 2025 8:05 am

Ali, to nije sve ! Dragi štioci, mislili ste da je gotovo ? Nema šanse. Tko se upusti u kolo s drugom Goranom, tu nije nikada jednočinka !
Dakle, zašto je on upotrijebio glagol denuncirati ? Iz prostog razloga što mu je blizak, ta on je konstantno, godinama, denuncirao RK Split u ZTK Split. Da je govorio istinu, ja bih šutio, ali on je tamo godinama lagao da mi ništa (u amaterskom smislu) ne radimo, da se oblokavamo, igramo na karte, ukratko da se bavimo svim, samo ne radioamaterstvom ! I kome je to punio glavu nego tajnici ZTK, pokojnoj Maji Novaković. A ona, moja godina, sve to meni rekla u 4 oka. Na žalost splitskih radioamatera, sjeme zla je bilo posijano, i samo je bubrilo, kao zasijana pšenica na svetu Lucu. Jedina je razlika što pšenica isklija u 13 dana, a ovo zlo sjeme je trajalo par godina.
Rezultat tog denunciranja, uz aktivno upiranje druga Laureata, je rezultiralo deložacijom kluba. Moram li reći da su na deložaciju došli dva člana RK Marjan da kokošare što je ostalo, i da blaguju nad lešinom slavnog kluba ?

Da bi čitateljstvo bilo pravilno informirano, moram reći i da smo dobili mig iz gradskog poglavarstva, da bi možda mogli spriječiti deložaciju, ako u Poglavarstvo dođe prikladan dopis iz krovnog saveza, HRS-a . Tada smo (sam) prvi i jedini put, za predsjednikovanja Pere, uputili njemu pismenu zamolbu, da nas podupre. Nije htio maknuti ni mali prst ! Ali, to ga nije smetalo da, nakon šta ga je pokojni predsjednik RK Marjan Jozo, odheba, ZAMOLI nas da ga primimo da održi sastanak svih amatera Dalmacije u našem klubu, bez vode i struje ! I to smo mu odradili. Ali, ni to nije bilo sve. Taj đon-obraz me je molio da odnesem veliku kutiju punu pehara i diploma na Brač, jer on ne stigne. I to sam mu odradio. Nitko nije rekao ni hvala.

Šećer za kraj. U svom denunciranju na duge staze, drug Goran NIKAD nije javno spomenuo da dok je on denuncirao nas, u njegovom se klubu RK Marjan točile žestice od 42 grada alkohola ! Ko će ti reć da si lopov, nego još veći od tebe ? Ili kurva, svejedno ?
Ponavljam već napisanu istinu, da se u mom klubu točila kava, mineralna, sokovi i pivo, i to po neznatno višoj cijeni nego u marketu, da bi domar i čistačica (pokojni bračni par Ivić) nešto sitno zaradili, jer smo ih plaćali malo i neredovito, ispod ljudskog dostojanstva.
I još dvi kocke šećera za kraj ; kad je slatko, nek je šerbet ! Nikad nisam vodio članove AKL-a pijane doma, neke od njihovih članova jesam.

Što dalje bješe, kakav je kraj, pričat ću o tom, potanko, znaj... (B. Čopić)
Kaže naš narod da se nikad ne treba radovati kad susjedu krepa krava, jer, eto ti sutra njihove matere, da uzajmi kablić mlika za djecu...
Neko tvrdi božja pravda, neko kozmički prst, ali, doživjeli su oni "dobrovoljnu" deložaciju, što je faktički bio početak kraja kluba kakvog smo poznavali.
Karma is a bitch.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Mar 17, 2025 5:42 am

Da jednočinka, roman bi se moga napisat ! Zovu me ljudi, nije im jasno, čitaju, a ne razumiju ! Pitaju me : Kakve veze ima sastanak u AKL-u sa drugom Goranom ?
Ima, itekako. Rečeni satrap i koautor deložacije AKL-a je na narečenom sastanku sjeo u prvi red, i uživao u iskonskim blagodatima pračovjeka, zaklon, suh, bez vode i struje. Da se razumijemo, nalog za deložaciju je već bio napisan. On nije mogao odoliti porivu, a da se ne dođe naslađivati, iz prvoga reda, da bolje vidi. Imam fotografije koje je snimio pokojni Slaven 6SUH, koje to jasno prikazuju.
Na jednoj strani on, na drugoj, za govornicom, Pero. Jedan je učinio sve da nas se izbaci, drugi nije učinio ništa da nas se ne izbaci. Bar dopis, u ime HRS-a, ništa ne košta ?
Kako kaže kršćanska molitva, "mišlju, riječju, djelom, i propustom". Na njih se odnose ove potonje dvije.

U ciloj Dalmaciji se često citira poslovica : Pomozi sirotu, na svoju sramotu.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Mar 18, 2025 5:14 am

Na kraju, moje spominjanje 9A3MA koji je po Pravilima zauzeo drugo mjesto nema veze s pobjednikom u toj kategoriji nego našim prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima, jer kako rekoh, nije jedini slučaj vezan uz propozicijske budalaštine.

"Na kraju", daj Gorane nemoj nasmijavat narode i narodnosti Hrvatske ; ta sa tobom nikad nema kraja...
Ali, dobro je da si spomenuo Alena, jer imate mnogo dodirnih točaka, osim korijena, i šibenskog zaleđa...
Dakle, jedan (navodno) plaća godinama članarinu u RK Kaštilac , i natječe se u HRS KV fildžan natjecanjima za njihove boje. To je neostvareni san druga Laureata, biti prvi, negdje, pa šta košta da košta... Ni to mu ne pomaže !
Drugi se "upisao" u RK Brač, pretpostavljam da plaća članarinu, ili se pak varam, možda se ona plaća od doniranih sredstava, društvenih morti ...?
I drug Goran, i njegov paesano su imali, i imaju, povijesnu šansu, da uskrsnu radio klub u Šibeniku, koji je žario i palio po radio skali, osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nisu ni pokušali. Zašto ? Oni znaju PRAVE razloge, ja, i ostali možemo samo nagađati. No, nepobitno je da se lakše negdje prikrpiti, nego obnavljati baštinu, na svom kamenu, i svoje vlastite, šibenske, radioamaterske povijesti.

Koliko je to oportuno, neetički, ajmo reć i amoralno, a zakon neću ni spominjati, jer nisam stručnjak, da se momčadi s velikim ambicijama "pojačavaju" s nekim klincima sa strane, to neka sude drugi, ja nisam pozvan. Međutim, baš u ovom zadnjem fildžan natjecanju, vidim i još jedan klub privabio iskusne operatore "sa strane", iz nekoliko gradova i županija ! Da li je to ono što je intencija HRS-ovog mudrog vodstva, da neka sredina, u nekom vremenskom trenutku "zabljesne", pokupi taj pehar, ili diplomu, a prije, i nakon toga - muk i tišina ? Osobno mislim da je to varanje, i zavaravanje, i sebe, i društvene zajednice koja im je osnovni izvor prihoda.

Da završim, kak i spada, s drugom Goranom, ta s njim sam i počeo. On ima najviše iskustva u tom tzv. "pojačavanju" momčadi, ta on je bio udarna snaga, od YT9MI/4, prije 46 godina, preko srbijanskih planina, do rada iz zaseoka Grubišići, za boje RK Brač. Za one koji se tada nisu bili ni rodili, malo pojašnjenje, ono /4 je bio rad iz BiH.

Što im želim ? Sve najbolje, puno zdravlja, i da se čujemo barem još jedan put iz njihove ŠK županije, sa pozivnom oznakom 9A0OM (ex YU0OM), ako ih Englezi puste.
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Mar 20, 2025 10:22 am

Najlipše je pričati hipotetički, nitko se ljuti...

Ima jedan (predratni) dobar vic : Na jednoj slovenskoj baušteli, radnici svaki dan pričali viceve, a najviše o Muji i Sulji. Našemu jari to dozlogrdilo, i kaže kolegama Slovencima da se on ljuti, i da je dosta viceva o Bosancima. Sutradan, kad je došlo vrijeme od marende, sjednu oni svi, kaže jedan Slovenac : Promislio sam, jaro je u pravu, nećemo više viceve o Bosancima. Evo imam ja jedan novi ; idu dva Slovenca, Mujček i Suljček...!

Tako sam i ja, prije 40 godina, poklonio novu lampu 4CX250B, jednom amateru, koji me je molio, da mu treba, a nema novaca...
Sjetio sam se te zgode prošli mjesec, kad sam vidio njegov oglas da PRODAJE tu istu lampu, s podnožjem.

Kažu u Dalmaciji da nije siromah oni koji nema u portafoj, nego koji nema u duši...

Je lipo pričat hipotetski, a... ? ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Mar 22, 2025 6:33 pm

Neki dan san ima ideju šta napisati, ali sam imao komunikacijske probleme, koje još uvijek rješavam.
Ali, ništa neće izgubiti na vrijednosti, ono o čemu ja pišem su evergreen-ovi !
Dakle, zvao me jedan amater, veli : O čemu ti pričaš, o dozvolama za rad, onih koji ne plaćaju članarinu, a do nedavno nisu ni imali usklađene normativne akte !
Da mi je mislit, i, stvarno je tako. Ti su, protekla dva desetljeća prvi dobivali QSL-ke, pozive za skupštinu (iako nisu bili legalni), iz tih se sredina birali članovi ispitnih komisija za RA ispite.
U socijalizmu nisi moga ništa, ni birati, ni biti biran, ako si pod istragom , ili kažnjavan. Sada, u neovisnoj Hrvatskoj, može sve. Bivši predsjednik sjedi u NO, a SAMI su napisali da je davao nezakonitu pozajmicu RK Zagreb ! Poslije su smuljali da su to "prebili" navodnom fantomskom "obukom" za mentore. On line, kaže onaj koji je to navodno odradio. Eno ga na mjestu podpredsjednika . Predsjednik je odstupio 6 mjeseci prije, da se situacija smiri...
Svi hrvatski znakovi su prodavani strancima u zadnja dva mandata. Zato nećemo nikada ni vidjeti spisak prodanih znakova ! Baš kao ni up-to-date 9A adresar ! Zato da se ne vidi čiji su prsti bili u pekmezu ?
Zato hrvatske ovce šute, u zboru, kada pametni Martin i drug Laureat izjave da hrvatski eter NIJE hrvatsko nacionalno bogatstvo !
A Jugosloveni ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Mar 23, 2025 5:18 am

Dakle, po ovoj teškoj i sumornoj južini, koja i najzdravije pretvara u meteopate, odgovorni drug uveseljava naciju. Malo mu je bio oglas na VHF forumu, sad piše i za druge, iz usluge. Hrvatska inačica Florence Nightingale.
Samo, u kući se ne može ništa učiniti bez da ćaća znade. A ćaća potpisa ferman da se dotični imenuje za voditelja jedne od UKV skupina. A sam tvrdi da nije član HRS-a !
Znači, sve se može, ako si podoban ? U svakom sistemu. I cura rodi dite, a muža nema.
Vidija on da mu je sve nekažnjeno, pa sad piše i oglase iz usluge !
Ali, nije ti postol na tu nogu. Ko ga ne zna, skupo bi ga platija ! Vučina u janjećoj koži.
Isto kao što, svojedobno, on nije bio kažnjen diskvalifikacijom u HRS KV fildžan natjecanju, tako mu ni bivši klupski drug, Laureat, nije lani kažnjen diskvalifikacijom, a zaslužio je !
Nisu čitatelji glupi, dapače, pripametni su, kako bi lipo opisa Špiro Guberina. Znaju i oni dva više dva, i ne tribaju pitati koja je to kasta ljudi koji se 45+ godina ne kažnjavaju.
Pametnima, od Iloka, do Savudrije, dosta.

P.S. Dobro je da postoji Njuškalo, tamo ne triba biti član za pisati ! ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Mar 24, 2025 7:07 am

Hebi ga, nisan smija spomenut Njuškalo, nije telefon prista zvonit. Amateri su ka i slonovi, dugo pamte, a kako je prosjek starosti članstva debelo iznad 60, možete zamisliti čega sam se naslušao. Da ne duljim, s druge strane žice su mi telegrafski nabrajali šta su sve vidili na Njuškalu, od kada postoji.
Počelo je sa Somerkampovima, koje su poverljivi drugovi zadužili za ometat "mantijaše" na euharistijskom kongresu u Mariji Bistrici, preko nešto novijih, također zaduženih od Službe, do onih koje su dobili na revers u DR-u, i/ili neposredno prije.
Nakon tog vala, došao je val uređaja koji su bili u općinskim strukturama, ili u štabovima TO. Od Ft200/250 do Atlasa 350 XL ! Sva sila opreme uz radio stanice...
Razni tasteri, od običnih, do onih sa zujalicom. Kako je telegrafija "dekadentna" i "prevaziđena", neki od tih oglasa stoje tamo još dan danas !
Onda se, prije 15-ak godina povela akcija kupnje beneficiranih uređaja. I gle čuda, i tamo se pojavila dva, iz te serije. Dobili drugovi, pa im je viška, pa prodaju. Magarac bija ko šta zla pomislija ! ;)
Osobno znam dvojicu koji su za dozvolu za rad prijavili uređaje vlasništvo Štaba TO. Tako i treba. Poslin su s tim uređajima "kupovali" ljubav mlađih članova, ili ruku u zraku.

Institut reversa, koji je izmišljen u planskoj privredi SSSR-a, da bi seljak, koji je preko tjedna morao raditi u kolhozu/sovhozu, mogao u subotu uzeti na revers alat, da bi u jedini slobodan dan, nedjelju, mogao s tim poljoprivrednim alatkama obrađivati zemlju oko svoje okućnice ! Taj institut reversa, u Jugoslaviji je doveden do savršenstva.
Problem je u ljudima, predobro su ga proučili, pa ga koriste i dan danas. Nigdje na svijetu, čak ni u Sjevernoj Koreji više ne poznaju revers, samo u Hrvatskoj ! Zašto ? Zato jer time kupuješ naklonost, slijepo slušanje, formiraš biračku bazu, staraš se za budućnost onakve politike koja ti je po mjeri !

Na revers, se nadovezuje oprost članarine, kao vezana trgovina ! Doppel-deckung, a la Zvonko Vujin. Uvijek isti, i uvijek oni koji su piloni ovakvog (ruko)vodstva !
Nema to veze s Matom, sve je on to dobija u dotu ( za neuke, miraz) ! Kaže engleska poslovica : Igraš s kartama koje su ti udijeljene...
Ne bi mu rad bio u koži.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Mar 25, 2025 6:30 am

Prije 41 godinu je održan nacionalni euharistijski kongres u Mariji Bistrici, slaveći 13 stoljeća pokrštenja Hrvata i 300 obljetnicu pronalaska čudotvornog lika Gospe bistričke.
Nazočilo je preko 400.000 ljudi. Po količini nazočnih, jedino se povijesni govor Josipa Broza u Splitu, 1962. godine, mogao staviti u isti omjer ljudi.
Razlika je samo što se vlast bojala tog mnoštva u Mariji Bistrici, i činila sve da se inflitrira u njihove redove, a tamo gdje se nije mogla infiltrirati, tamo ih je otvoreno ometala ! U tu svrhu je angažiran stanoviti broj djelatnika SUP-a, koji su bili i radioamateri, dat im je na revers KV uređaj Somerkamp TS 288A, jer je imao i CB opseg, na kojemu su radili organizatori tog legalno prijavljenog skupa. Kako je taj uređaj imao između 100 i 120 W, bio je idealan za ometanje rada organizatora.

Naravno da, nakon završenog skupa nitko od njih nije vratio uređaj. Par godina pred rat, došla je druga generacija uređaja. Opet su podobni i provereni dobili uređaj na revers. Jedan od njih ga je i prijavio HRS-u (SRH-e) za izdavanje dozvole za rad ! Ja sam bio određen za izvršitelja te zadaće, odnosno tehničkog pregleda ARS-e.
Kad je korisnik tog reversa čuo da sam ja određen da to odradim, pismeno se obratio tajniku Žiki, da odustaje od tehničkog pregleda ! Zašto ? Zato jer je moje prvo pitanje, kod svakoga, bilo : Molim vas, pokažite mi dokaz vlasnosti uređaja !

Zato su lopovi, koji su, svaki na svoj način, pokrali Hrvatsku iznutra, i ukinuli institut tehničkog pregleda ARS-a, ta znali su da su vršitelji dužnosti osobe za obavljanje tehničkog pregleda većinom ozbiljni, pošteni, i ničim ukaljani ljudi, koji se nisu dali uvući u muljanje, i koruptivne mreže !

Koliko je taj "novi" pristup nakaradan, svjedoči i činjenica da je jedan lik ukrao naš klupski Atlas 210X, prijavio ga HAKOM-u u obrascu dozvole za rad, to tijelo mu to prihvatilo, i on "legalno" radi ! Da bi tragedija bila potpuna, kad je spržio izlazne tranzistore, nazvao je mog pokojnog prijatelja i predsjednika kluba Marijana Kelavu i kaže : "Ma slušaj, čuo sam da klub ima rezervne tranzistore za Atlasa, moga si mi ih dati, ovi "moji" su crkli ! Nato me pokojni predsjednik nazva i veli mi : Ovo je dno dna !
Ima, nažalost, još...
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Mar 28, 2025 9:36 pm

Station belongs to Ozalj Radio Club 9A2U
Used only for QSOs over Remote Ham Radio

Ovo napisa VA3LPZ, koji radi sa predmetnom remote postajom , kao 9A/VA3LPZ, smještenom u Ozlju, Kurilovac 1.

Prva misao, kad sam ovo vidio, mi je bila, da nema jače poslovice na Balkanu, od one : Nema džabe, ni u stare babe...
Druga, ne manje huda, misao mi je bila : Kako to ne more dopast Rvata, ne daj bože rvaskog branitelja, ili dragovoljca, da se posluži društvenom remote postajom ?
Treća mi se vrti po glavi, da nije čovik , morti, prijavija boravak u Dalmatinskoj 12, a manjina je, takvi u Hrvatskoj najbolje prolaze... ?
Četvrto, osoba ima samo 17 godina, zar nije JBT reka , na povijesnom mitingu u Splitu da "narod koji ima takvu omladinu ne mora brinuti za svoju budućnost"?

A kad se udruži sa Merzuke, di će in bit kraj ? U istarskom hotelu ?
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK