by 9a2jg » Mon Feb 09, 2026 6:17 am
Noćas, u ponoć GMT je završilo natjecanje EG30URW, projekt radio kluba, iz andaluzijskog grada Manisesa. Bez velikih pretenzija, bez pritiska, u valceru, 7 dana.
Sve u čast telegrafije, i starih dobrih vremena. Urađeno je 14371 veza, lovaca je bilo 5623, iz 94 zemlje. I stanice iz Hrvatske su učestvovale, njih dvadesetak. Hrvatska, kumulativno, po broju veza, je u zlatnoj sredini, između Austrije i Slovačke. Mitteleuropa. Još od zemana blagopočivšeg cara i kralja Vrane Josipa. Tako i treba.
Hrvatski amateri su osvojili i tri diplome, u ne baš sjajnim uvjetima na bandu.
Razlog zbog kojeg pišem ove retke je druge vrste. Osobno sam se odlučio za učestvovanje tek na isteku trećeg dana natjecanja, i to kad sam vidio fotku članova kluba.
Sve pristali ljudi, 50 + . Međutim, dan poslije početka mog rada, nešto me kopkalo da pogledam malo bolje samu fotku. Snimljena je 2014 ! Znači, većina tih vrijednih ljudi sada ima 65 + !
Odmah sam se sjetio pustih (šupljih) diskusija na sterilnom HRS forumu, oko "mladih" u klubovima, šta se čini, ili ne čini, da ih bude više, šta se čini da je ovako kako je ?Tek zadnjeg dana ovog natjecanja sam čuo "mlađe" ženske glasove za mikrofonom postaje EG30URW. Po intonaciji bi rekao da su tridesetogodišnjakinje.
Znači, skoro sve isto kao u Hrvatskoj ! I ovdje su 30-godišnjakinje izmakle cenzusu za etiketiranje kao "mlade" !
Sad će Mate angažirat još jednu žensku sa VSS, da mu riješi jezični i sustavni problem ; u pitanju je onaj famozni japanski kanistar od 5 l, u kojega stane 25 !
Zucker zu ende ! Spomenuta fotka članova kluba je učinjena u KLUPSKIM prostorijama ! Za razliku od stava druga Laureata, koji nas je uvjeravao da, citiram, "kod nas ovdje u Berlinu, nema klupskih prostorija, amateri se sastaju po kafićima!" On sigurno, jer još od Kraljevice znamo njegovu sklonost k maliganima, i pravljenju nereda.
Osim toga, sve ove manifestacije organiziraju i provode zreli ljudi, većinom penzioneri, a znamo kakve su penzije ! Nema svatko državni posao, dobra primanja, da se ruga sa sirotinjom.
Tako nam i treba. Pogledajte tko nas vodi, ko nam odrezuje, sve go trećepozivac, radna obveza, ili YUTEL, od 1991, do danas. Zato nam i je ovako.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja