Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a6r » Thu Jan 22, 2026 3:03 pm

Ti ne bi dopustija da frendovima učini veze! Nemoj tako,nije drugarski.
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Jan 22, 2026 4:43 pm

Osvjedočeni kršitelji zakona misle da su pametni, i pripametni. A nisu. Uvijek na stotine amatera sluša, pa nazove frenda, pa mu ispriča šta je čuo, komentiraju...
Najgore je što se više ni ne zgražaju ! Sa IZM-ovima i privatnim feudima, od društvenog novca, prestala je vrijediti ikakva etika, i moral, pa i onaj REMOTE !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Jan 27, 2026 7:18 am

Neki dan drug Goran, bez srama i stida (nije nikad ni ima) napisa na HRS forumu da bi N.N. moga otvorit svoj privatni forum i pisat šta hoće.
Uvik je lakše tuđim kurcem tuć po drači ! Isuči, brajo, svoga, pa udri !
To njemu nije potrebno. Njemu, kao nečlanu HRS-a, Mate, kao legalista, je širom otvorio HRS-ov medijski prostor da ga ispunja svojim umotvorinama, do mile volje.
Nije ta ljubav od jučer.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Jan 28, 2026 7:34 pm

Objavljeni su neslužbeni i ne službeni rezultati Zimskog kupa, baš kao što im nije služben ni forum, dok im ne zatreba.
Dakle sve piše ; kartu čitaj, i seljaka pitaj. 68 dnevnika uzeta u razmatranje. Slika i prilika HRS-a. Većinu klubova reprezentira jedan, ili dva operatora, a ima i gostujućih, sve roba 65 + godina, a prosjek im je preko 70 ! Gerijatrija.
Ono što se stalno ističe, i na čemu su gradili "karijeru" i "image" razni Uzdanice, Laureati, i slična boranija, je sve sadržano u zadnje dvije, lijepo pregledne, kategorije.
Prva je nagrada za operatore P razreda (čitaj rvaski, latinica, za one koje već nisu mogli trpat pod mladež !) - 5 imena !
Druga je nagrada za kategoriju "mlađi od 30 godina" . Na toj listi je 3 imena. Ali, to nije sve ! Na prvoj listi je već dvoje, sa ove druge liste !
Znači, suma sumarum, imamo 6 "mlađih" od svih klubova u RH !
Ne trebam pisati, jer sam već dvaput pisao, da sam ja od 30 godina imao obitelj, i da mi je ćer išla u prvi razred ! Ah, da, što reče drug Laureat, ja sam zaostao, nisam u trendu ! Šta je onda trend, u HRS-u ? Prikazivati stotine oštancanih operatora, a u jednom od 4 godišnja fildžan natjecanja 6 različitih imena, od toga 3 ispod 30 godina starosti !
Pod hitno treba savjetovati Matu da digne dobnu granicu, inače ćemo već dogodine izgubiti jednu od ove dvije kategorije !
Postavlja se i drugo pitanje ; drug Laureat je prikazao, u zadnjih tridesetak godina, preko tisuću završenih operatora ! Di su oni ? Nisu valjda svi išli u Irsku, a...?
Ili je točna tvrdnja mnogih da su se operatori štancali da bi se mogla izvući lova sa tri strane : ZTK, HRS-a i sponzora ? Zaludu su Mark i ostali pozavršavali škole i postali diplomirani kriminalisti ! Ovo je skužio i jedan iz druge profesije.

Za kraj, zucker zu ende, u dva kluba su jedini operatori bili 80+, a one klubove gdje je prosjek 70 i više, i ne brojim. Našli su se sami ! Sa ili bez gostujućih !!!

Kraj ove tužne priče ću začiniti zadnjom rečenicom iz kultnog filmskog klasika Prohujalo s vihorom : Sutra je novi dan !
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Jan 29, 2026 2:40 am

Meni je draža ona iz isto tako kultne Casablance i ne..vog H.Bogarta
"Ne volim Židove ali naciste prezirem."
A i kad ga je prelipa Ingrid B. pitala što će biti s nama? A on njoj odgovara: "Uvijek ćemo imati Pariz". :(
Prin 42 godine san bija u tom gradu svjetlosti i uvjerija se da tamo nije za radit već ono drugo. ;) Ne pomaka se ako lažem.Umalo san i osta,samo mi taj francuski ne ide baš. :D
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Jan 31, 2026 5:57 pm

Već sam x puta pisao kako drug Goran , u trenutnoj odsutnosti pametnog Martina, mora svakoj temi, i svakom autoru, staviti točku na i. Od diploma, QSL-ki, hendlanja, propagacija, do čisto pravnih, ili tehničkih pitanja. Sveznadar na kub !
Zadnja "žrtva" mu je Neno, koji je naivno iskreno naletija na minu, jer ne poznaje modus operandi druga Gorana. Benigna tema, preraste u tešku diskusiju, kvalifikacije padaju, ko od šale.
Nitko nikad, na HRS forumu, ne upita druga Gorana koje je on to tehničke škole i fakultete završio, da bi smio udarati šakom po stolu, i tvrditi da je samo on u pravu ?
Koliko mi je poznato, a mislim da sam dobro upućen, nikakve !
Znači, bavi se "nadriliječništvom" u radioamaterstvu, za sve je meritum, od teorije strujanja zraka, do vrste staklenih osigurača, sa, ili bez pijeska.

Ali, to nije sve. On je u takvom okružju, ko riba u vodi, jer ih ima nekoliko s identičnim ne-kvalifikacijama. I oni, i on, truju svojim eskapadama stručan medijski prostor, još od doba časopisa Radioamater, preko glasila HRS-a, do foruma HRS-a, koji im dođe kao kauč u psihijatra na seansi.

Čemu onda redovan sustav školovanja, čemu rad u struci , po nekoliko desetljeća, kad te neko poništava, bez alata i zanata, za zadanu temu, s blagoslovom odozgo ?
Jer su isti.

Mislio sam mu pisati da se uhvati i posla primalja, ali ne valja ideja, u novom splitskom rodilištu su postojeće, po službenoj statistici, iskorištene ispod 28 % ?
Zato jer niko nikoga ne hebe.
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Jan 31, 2026 8:59 pm

Imali ste vi Triksilora.Nije ni on bija za bacit. :lol: Ja san zna navratit u vaš klub,ćešće od svih iz "bratskog" kluba i svaki put bi, sada već pok.Boro, bija tamo i drža "predavanja". :D I on se u baš sve razumija.Lumen on čovika. :roll:
9a6r

Postby 9a2jg » Tue Feb 03, 2026 9:25 am

Dok je drug Laureat bija na funkciji predsjednika HRS-a, obrlatija je jednu novinarku SD-e da napiše članak, veličajući njega, naravno, kako on drži nastavu tehničke kulture, u jednoj splitskoj osnovnoj školi. U 4 godine obnašanja te dužnosti, on je bija tih pola ure, nešto pričat o radioamaterstvu, i naslikavat se, jer to je građenje imagea ! Nikad, niti prije, niti poslin ! Šta će mu ? Dobija je šta je tija, priznanja, sufinanciranja ekspedicija, novce za plaćanja fiktivnih članarina, u oba kluba...

Reka je jedan : Prajci su se prominili, korito je ostalo isto.
Last edited by 9a2jg on Wed Feb 04, 2026 7:15 pm, edited 1 time in total.
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Feb 04, 2026 7:13 pm

9A/IU3UJX cipa na 28 CW. Mala zemlja, za velike eksperimente. S blagoslovom vrha HRS-a.
Ovaj bi se dobro uklopija u HRS-ove standarde mladeži, ima "tek" 20 godina! Dobar materijal, može još 10 g. "trajati" u kategoriji "ispod 30g." ! Jer postojeći, ističu. ;)
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Feb 09, 2026 6:17 am

Noćas, u ponoć GMT je završilo natjecanje EG30URW, projekt radio kluba, iz andaluzijskog grada Manisesa. Bez velikih pretenzija, bez pritiska, u valceru, 7 dana.
Sve u čast telegrafije, i starih dobrih vremena. Urađeno je 14371 veza, lovaca je bilo 5623, iz 94 zemlje. I stanice iz Hrvatske su učestvovale, njih dvadesetak. Hrvatska, kumulativno, po broju veza, je u zlatnoj sredini, između Austrije i Slovačke. Mitteleuropa. Još od zemana blagopočivšeg cara i kralja Vrane Josipa. Tako i treba.
Hrvatski amateri su osvojili i tri diplome, u ne baš sjajnim uvjetima na bandu.

Razlog zbog kojeg pišem ove retke je druge vrste. Osobno sam se odlučio za učestvovanje tek na isteku trećeg dana natjecanja, i to kad sam vidio fotku članova kluba.
Sve pristali ljudi, 50 + . Međutim, dan poslije početka mog rada, nešto me kopkalo da pogledam malo bolje samu fotku. Snimljena je 2014 ! Znači, većina tih vrijednih ljudi sada ima 65 + !
Odmah sam se sjetio pustih (šupljih) diskusija na sterilnom HRS forumu, oko "mladih" u klubovima, šta se čini, ili ne čini, da ih bude više, šta se čini da je ovako kako je ?Tek zadnjeg dana ovog natjecanja sam čuo "mlađe" ženske glasove za mikrofonom postaje EG30URW. Po intonaciji bi rekao da su tridesetogodišnjakinje.
Znači, skoro sve isto kao u Hrvatskoj ! I ovdje su 30-godišnjakinje izmakle cenzusu za etiketiranje kao "mlade" !
Sad će Mate angažirat još jednu žensku sa VSS, da mu riješi jezični i sustavni problem ; u pitanju je onaj famozni japanski kanistar od 5 l, u kojega stane 25 !

Zucker zu ende ! Spomenuta fotka članova kluba je učinjena u KLUPSKIM prostorijama ! Za razliku od stava druga Laureata, koji nas je uvjeravao da, citiram, "kod nas ovdje u Berlinu, nema klupskih prostorija, amateri se sastaju po kafićima!" On sigurno, jer još od Kraljevice znamo njegovu sklonost k maliganima, i pravljenju nereda.
Osim toga, sve ove manifestacije organiziraju i provode zreli ljudi, većinom penzioneri, a znamo kakve su penzije ! Nema svatko državni posao, dobra primanja, da se ruga sa sirotinjom.
Tako nam i treba. Pogledajte tko nas vodi, ko nam odrezuje, sve go trećepozivac, radna obveza, ili YUTEL, od 1991, do danas. Zato nam i je ovako.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK