Pozdravi i želje

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Pozdravi i želje

Postby 9a2jg » Tue Nov 25, 2025 5:45 am

Pričao sam malo s ljudima o svetkovini Krista kralja, što bijaše prekjučer. Većina ih je mislila da je taj spomendan vjekovima... ne, on je ustanovljen prije točno 100 godina, kad su se rezimirali rezultati 1. svjetskog rata, miljuni poginulih, miljuni sakatih i bolesnih do kraja života.

Nama taj datum koincidira sa obljetnicom tisuću godina hrvatskog kraljevstva, potvrđenog od pape, koji mu je poslao krunu, kao znak priznavanja. Naravno da prije 100 godina nije bilo proslave u Kraljevini Jugoslaviji, jer to nije pasalo kralju. Zaludu se on dodvoravao Hrvatima, davši sinu ime Tomislav ! Dokaz, ne kako priča drug Goran, nomen est omen, nego bacanje magle u oči konstitutivnom narodu u zajednici SHS, koji je nametnutim ustavom i autokratskom vladavinom kralja, postao tek broj.

Sada, povodom obljetnice 1.100 godina, osim crkve, nitko drugi to ne obilježava, barem na dostojnoj razini. Moj je osobni dojam da je i crkva u Hrvata to minimalizirala, vidjevši da se država nije baš pretrgla.
Koliko vidim i čujem, i SES 9A925T je one-man-show, maltene privatan projekt. Zar nije to trebalo biti općehrvatski projekt, u kojemu je svaki Hrvat mogao participirati ?
Zar u zadnjem projektu takve vrste, 9A98PAX, nije sudjelovalo 6 operatora iz 3 kluba, sve piše na QSL-ki ? Zar zadnji popis stanovništva u Hrvatskoj nije (po ne znam koji put) pokazao (i dokazao) da se 95 % stanovništva izjašnjava vjernikom, a 92 % kršćanske vjeroispovijesti ?

Da li država služi svom vjernom vjerničkom puku, ili..... ?, Ipak se HRS financira iz državnog proračuna ! Neću dalje, doći ćemo na vrlo sklizak teren.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Nov 29, 2025 6:58 am

Eto , došao je i dan, kojeg smo, u bivšem sustavu, tako nestrplivo čekali. Dan republike, kako to gordo zvuči. To je bio jedan od tri službena blagdana u Jugoslaviji koji je trajao DVA dana, Druga dva su bila 1. svibanj, i Nova godina.
Svi mi, koji smo živjeli u gradu, smo imali rođake, prijatelje, kumove, koji su klali svinje, a mi bi im išli pomoći. Nije naš učinak bio nešto prevelik, ali to je bila jedna nezaboravna avantura, svake od nje se sjećam, dan danas, u tančine. Pila se mekana rakija, dani mrzli, da se meso ne pokvari, puno rada, puno zajebancije, nerijetko, na kraju, bi došla i harmonika, i lijepo bi se zapjevalo. Ako je posao bio za dva dana, onda se ne bi prvi dan navečer feštalo, iz razumljivih razloga ! ;)
Nakon svega, svi svojim kućama, u najlon kesici par kila friške svinjetine, i događaji koji se ne daju opisati, to treba doživjeti, jer to ima još samo na Balkanu !

Na kraju, zašto smo mi to u zafrkanciji zvali bratoubilački rat ? Zato jer su se klale svinje, a mi bi, nakon završnog hamfesta skoro bili kao i one, oću reć, usvinjeni.
Ljudi sa sela su uživali napiti nas, gradske momke, i onda zbijati šale. Ali, tu nije bilo zla, bila je to nevina zajebancija, kakve više nema...
Drumovi će poželjet Turaka, al' Turaka više biti neće...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Nov 30, 2025 7:02 am

Sinoć, poslije večernje, smo upalili prvu adventsku svijeću, tzv. Postilica, ili proročanska. Iduća je Betlehemska, simbol ljubavi. Treća je Pastirska, ili simbol radosti.
Zadnja, četvrta, je Anđeoska, simbol mira.
9a2jg

Re : Pozdravi i želje

Postby 9a2jg » Fri Dec 05, 2025 9:24 am

Dopala me, kao tajnika kluba, "teška" zadaća, pisati svetome Nikoli.
Kako sam se savjetovao sa predsjednikom, imamo samo jednu želju, da nam donese ključe od novog (starog)kluba
Gradu više ne pišemo, jer su oni koji su nam ga uzeli, i odbijali vratiti, lani pravomoćno sudski kažnjeni, baš zbog protuzakonitih radnji s poslovnim prostorima u vlasništvu Grada ! To nam nije neka vajda, niti lijek za dušu, naprasno je prekinuto nešto što je trajalo od 1945 !
Za neinformirane, RK Split je mijenjao 4 nekretnine na području grada, koje je koristio, za JEDAN , namjenski izgrađen prostor 1978. Dali smo 4 prostora, sva 4 na elitnim lokacijama, za prostor u (tadašnjoj) vukojebini, ali koji je bio samo naš.
Sve smo to izgubili koruptivnim i kriminalnim aktivnostima pojedinaca u strukturama Grada, i ZTK, aktivno potpomognuti nečasnim radnjama drugova Gorana i Rolanda.
Uspjeli su u svom prljavom naumu, grad izbacio nas, nakon nekog vremena uselio klub Torcide, koji su toliko ruinirali prostor, da ih je sam Grad izbacio nakon 2 godine.
Tome je pridonijela i činjenica da su stanari okolnih zgrada i ulaza DVA puta pisali peticiju, sa kratkom porukom Gradu : Izbacite divljake, vratite nam radioamatere !

U poratnom otimačkom ludilu smo "izgubili" i UKV PPS. opet zbog grabežljivosti pojedinaca, kriminala, i kriminalaca - insidera. Imamo saznanja i o tome, ali bez materijalnih dokaza, niti smijemo, niti hoćemo pisati. I to je izgubljeno na pravdi boga, za Judine škude...
Ali, ima boga, nije ih se nauživa...

Ista stvar je i s našim lokacijama na Marjanu, Lugarnica Sedlo, Zoološki vrt, Gljiva COiU. Tamo gdje smo bili redoviti, i rado viđeni gosti-amateri, poslije rata ne možemo pristupiti. Tko je onda pobijedio, mi, ili oni ?

Moram li, opetovano, pisati da smo u svom tom društvenom ludilu DVA puta, od 1992. do danas, pitali HRS za moralnu podršku, u pismenoj formi. Nismo je dobili.
To ti je kad se tvoje dijete okrene protiv tebe.
Za neuke, mi smo osnovali, i Savez i HZTK, ne oni nas. Oni će svoju 80-u godišnjicu tek proslaviti, za nekoliko godina, mi svoju slavimo.
Mir vama.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Dec 06, 2025 9:18 am

Blagdan je svetoga Nikole. Svima koji štuju ovog izvanrednog sveca, čestitam, osobito one kojima je danas imendan, svim Nikolama, Nikama, Nikolinama. Ovo je jedan od rijetkih svetaca kojeg štuje i istočna i zapadna crkva. Zaštitnik pomoraca, i putnika, uopće.
Podsjetimo se da je na današnji dan 1991. g. izvršen najveći napad na Dubrovnik u povijesti, ali hrabri branitelji su ga obranili. Na dobro im došao sveti Niko !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Dec 07, 2025 5:44 am

Sinoć smo upalili i drugu adventsku svijeću, koja poziva na mir, kako naš unutarnji, tako i između ljudi. On je potreban kako bismo pripravni dočekali Božić.
Sutra je blagdan Bezgrešnog začeća BDM-e, fijera u Murvici. Obilježava se crkvena dogma po kojoj je blažena djevica Marija očišćena od istočnog grijeha.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Dec 12, 2025 7:09 am

Sutra je blagdan svete Lucije, zaštitnice slabovidnih i slijepih, jedne od zadnjih kršćanskih mučenica ubijenih pod carem Dioklecijanom.
Kao djeca, dobijali smo, baš kao i za svetog Nikolu, šibu, da nas mater ima su čime tuć, i bičvu punu jabuka ili naranči, pokoji bonbon. Kad san ja stasa iz dječaka u momčića, onda su se u Jugi pojavile najlonke. Ja naša jedne, poderane u smeću, opra ih, i stavija na uzglavlje večer užežin svete Luce. Dobija san isto ka i da san stavija sokne ! Mom razočarenju nije bilo kraja ! A tako san u svom dičjem mozgu sve bija isplanira ! ;) S polaskon u školu, pomalo smo "prerasli" i sv. Nikolu, i sv. Lucu.

Svim Lucijama, Lučikama i Lucama, sretan i blagoslovljen sutrašnji imendan !
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Dec 13, 2025 8:42 am

Danas je svečani dan, sije se pšenica, koja će, kad do Badnjeg dana naraste, biti stavljena pod bor. Znak mira, blagostanja plodnosti, razumijevanja među ljudima.

P.S. Za "zaboravne", u Tommy-a jedna kutijica sjemena, 0,39 eura, prijašnjih godina znatno više !
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Dec 13, 2025 12:10 pm

Sveta Luce drvarica,dvanaest dana do Božića.
9a6r

Postby 9a2jg » Sun Dec 14, 2025 8:54 am

Zna san ja da će jedino u Tommya bit za kupit pšenice za posijat. Nema do naših Vlaja ! A Pilipinci ? KVP ! Priklanjaju se svakon vitru, samo da prežive, i pošalju doma crkavicu. A naši su ljudi ingordi na šolde, sad bi svi Pilipince priko zime, ka da su kruva gladni ? Priselo in, da bog da !
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK