Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Arkadija, ili put u svijetlu budućnost

Postby 9a4db » Tue Oct 07, 2025 8:05 pm

Telegrafija je ko i bicikla, jednom kada naučiš ne zaboravljaš.
Izgubiš samo motoriku ruke, koja se da vratiti uz vježbu.
Samo čemu vježba, kada je sve otišlo na neku digitaliju
po mogućnosti još i remote :D
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Tue Oct 07, 2025 10:07 pm

Djani, situacija je toliko tragična, da se ni Sofoklo ne bi postidio potpisati ovu modernu tragediju. 30 je godina od te nakaradne odluke, a tragikomično je da su za nju glasali oni koji su znali i koristili telegrafiju ! Otpilali su granu na kojoj smo sjedili.
Jer, AKL nije bio financiran u socijalizmu izdašnim dotacijama grada Splita, nego doznakama iz SSNO-u iz Beograda, gdje smo mi, novopoloženi kursisti u klubu radili svake godine po 80 veza, za svakog rezervistu, i za tu jednu glavu je klub dobijao stanoviti iznos. Što smo mi mladci bili vještiji, više bi nam pokojni predsjednik kluba, ratni vezista, Slavko Teterić, YU2GM, dao tih duša da za njih odradimo ; ja sam ih recimo imao svake godine 7 do 8, učiniš za svakoga po 80 CW veza, napišeš karte, spakiraš ih, adresiraš na SRJ, s papirićem na kojem je pisalo ime kluba, ime rezerviste koji je (tobože) izvršio samokondiciranje, i tako se vrtuljak laži i falsificiranja vrtio dalje.
Klub bi dobijao neku crkavicu, Grad nije naplaćivao podstanarstvo, vodu, struju i komunalije, i živilo se, kako - tako, ali nije bilo drugog načina.

SSNO i GŠ JNA su znali da to rade klubovi, odnosno vižljasti, i prodorni mladi amateri, i stavljao je ruku pred oči, očito s nakanom da nas upotrijebi, za svoje potrebe, kad bude vrijeme.

To vrijeme je došlo 1971. g. i najveće vojne vježbe iza 2. svjetskog rata, na području Jugoslavije. To je trebao biti praktični dio obrane znanstvenog rada za dobijanje čina generala Armije, general-pukovnika Viktora Bubnja. Dobri poznavatelji stvarnih prilika, u JNA i Personalnoj upravi su ga upozorili na katastrofalno stanje rezervista, na koje se nije mogao osloniti. Zatražio je savjet od tajnih vojnih službi, koji su mu, kao zbor bečkih dječaka, otpjevali istu pjesmu : Uzmi radioamatere-telegrafiste, oni će ti odraditi posao ! I, šta su uradili ? Pošli tamo gdje je bio izvor izvrsnosti, u Split, i diglo u rezervu sve najbolje, od Toma Dugeča, preko pokojnog Jakše Borčića 9A2FH , do nas dvadesetogodišnjaka, kojima je telegrafija bila mačji kašalj, a fonija samo ako se mora ! Ni kriptozaštita nam nije bila nepoznata.
Da ne pišem nama samima panegirike, samo ću citirati rečenog generala Bubnja, na ocjeni i zboru, na završetku akcije : "Ne bi bilo pošteno nikoga izdvajati, ali ne mogu, a da posebno ne pohvalim vezu, i sve njihove pripadnike ! Hvala vam !"
Poslije toga su bile velike vježbe, Podgora 72' , Trilj 74', i mnoge druge, nositelji aktivnosti su bili amateri-telegrafisti, dignuti u rezervu.

Kad smo osvojili centar veze na Kili, u Domovinskom ratu, krenulo se odmah s radom, punom snagom. Naši telegrafisti su radili i kao radiofonisti, šifreri i dešifreri.
Nikad neću zaboraviti kad nas je tada posjetio drugi čovjek obrane Grada, i drugi čovjek HDZ-a u Splitu, i kad je vidio mene u toj prostoriji, samo mi je stisnuo ruku, i rekao : Samo tako nastavi, zemljače.

Nakon toga su počele veće mobilizacije; u više navrata sam išao, po zapovijedi, u Ured za obranu Splita, "češljati" kartone, i pomoći kadrovicima pri odabiru koga mobilizirati. Gdje god sam mogao, ukazivao sam na amatere-telegrafiste, koje sam mogao imenovati zatvorenih očiju, i koji nisu nikada omanuli.
Problem je bio u nečemu drugome ; takav kadar je već odavno bio bezeciran i od drugih Službi, koje su bile brže od sporog općinskog sustava, ali, i ono šta smo odabrali, nitko nas nije osramotio.

Da zaključim, ukidanje obvezne telegrafije je jedan od najvećih promašaja tadašnjeg vodstva HRS-a, od kojeg se ni vodstva između, a ni ovo sadašnje, ne distancira !
Veličina čovjeka se ogleda i u činjenici da prizna grešku. Ovi, ne da ne priznaju, nego nas tjeraju u sumnjive vrste rada, u kojima ljudska vještina i sposobnost moraju ustuknuti pred D-starom, DMR-om, remote-om, i sličnim novotarijama, kojima se sustavno ide "niz dlaku" Z-generaciji, koja je to jedva dočekala !
Rekao bi gledatelj sa strane : Našli su se ! Ili : Naša lonac poklopac ! Ali ne, tako se lakše vlada i manipulira mladima, i tako, oni "stari" s početka priče (od prije 30 g.), lakše vladaju.

Postoje ljudi koji vide iza horizonta. Jedan od tih je i scenarist filma Day after. Nije slučajno, u tom filmu, da, nakon atomske kataklizme, ostane samo primopredajnik koji radi CW.
Već sam svojedobno pisao, da sam, kao klinac, kupovao u vojnom otpadu u Splitu (tamo di je danas poljudska ljepotica) ruske tenkovske primopredajnike s lampama, izlazne snage 20W, koje su imali samo CW i FM vrstu rada, ali, s obzirom na konstrukciju s lampama, bi preživile atomski udar ! Opseg je bio od 26 do 30 MHz.

Ali, ako je Mate išao ove godine u F-hafen s parolom da nam je remote budućnost, dogodine ne mora ni ići, UI će to odraditi umjesto njega.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a4db » Wed Oct 08, 2025 7:38 am

To što si ti onda kupova pa korisno upotrijebio za svoju edukaciju i gušt,
danas se zove "opasni otpad"...
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Wed Oct 08, 2025 8:20 am

Je Djani, praf veliš, ja sam sa tim "opasnim otpadom" od 20 Wout, napravio DXCC sa dipolom za 28 i GP-eačom.

Sve te "slatke i gorke" brige bratski gradski klub Marjan nije imao, njemu je to sve osiguravala JNA. A ono što bi dobili od ZTK Splita, su se luksuzirali, i kupovali profesionalne HiFi linije i pojačala za prostorije kluba. Bahatost bila, bahatost ostala. Zato tamo i nije bila "krema" operatora, jer, kako kaže naš narod "nisi nikad moga vidit ni ćut da sit tić piva, samo gladni..." !
Oni nisu morali raditi te "obveze" za vojne obveznike, jer in je "kapalo" i bez toga, šta će se mučit ? ! Samo je trebalo biti poslušan, na liniji, i upozoravati nadležne na subverzivne i nepoćudne elemente. Kako onda, tako sada.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Oct 09, 2025 5:11 am

Ništa ne pišu da li im se ko prijavija za testiranje podobnosti i sposobnosti za HST prvenstvo ! Pretpostavljam da je loš odaziv, jer, da je dobar, odma bi to bilo na HRS web naslovnici ! A i ne može bit dobar, jer nije to kumpir i kapula, pa češ ih ić kupit na Pazar. Taj kadar se goji, uzgaja, potiče, educira, godinama... I žena nosi 9 miseci.
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Oct 10, 2025 6:41 am

Stigo i day after, oću reći prvi dan ICC-a je prošao. Karta kanta. 154 prijavljena učesnika. Hrvatskih članova HRS-a 47, slovenskih 27, srpskih 15, BiH 12, ukupno 101.
Ne Dalmatinac, tamo su rijetki... ;)
Po znakovima je 12 pripadnika hrvatske mladeži (ako se i 26 godina starosti računa za mladež?), od kojih za 6 nema podataka na svemoćnom qrz.com-u, pa ne znamo koliko su stari ? No znakovito je da su to sve omladinci i omladinke koji su položili u zadnje dvije godine. Dvojbeno je koliko će oni toga tamo "naučit", ali, kad je bal, nek je maskenbal !
Ne moram pisati da je najviše Istrijana, ta od njih je sve i počelo, HI !
Već sada imamo velike objekcije na veliku propagandu za ovaj skup, ali bolje da ja ne pišem o tome, brojke, a pogotovo sastav, govore sve samo za sebe. I govorit će.
Budemo se mi još osvrnuli na ovo, ta plaćamo ga iz našeg džepa, kaj ne ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Oct 12, 2025 8:18 am

https://www.hamradio.hr/poziv-na-hst-iz ... atjecanje/
Prošli rokovi za prijave i za testiranje. HRS ne objavljuje ništa, ni da li se netko prijavio, ako jest, da li su prošli provjere, i da li je netko izabran ? Nastavak prakse prethodnika. Da nam bude "normalno", navikli smo, na žalost.
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Oct 12, 2025 10:38 am

Eto, potvrdila se ona stara, da, dok dite ne zaplače, mater ne vadi sisu !
Pristupila TRI kandidata. Ima i dva linka, prvi, sa zapisnikom o provjeri, i drugi, odluka, al kad nju klikneš dobiješ opet onaj isti zapisnik ! Ko koga tu prca ? Ili odluka nije donesena, ili je nečija greška ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Oct 13, 2025 5:02 pm

https://www.hamradio.hr/wp-content/uplo ... a-Gora.pdf

Znači, dite je tribalo dva puta (za)plakat, dok nije dobilo sisu. Bolje ikad, nego nikad.
Gledam ovu odluku i ne mogu a da ne prepričam vic kojeg sam čuo kao đak Srednje tehničke škole Nikola Tesla u Splitu: Tko ne završi studij teologije? Samo onaj koji umre.
Ja duboko vjerujem da je provjera znanja i izvedeni rezultati odrađena stručno i pošteno, samo, zar se nepristranom čitatelju ovih i njihovih redaka ne nameće logično pitanje , tri prijavljena za provjeru znanje, sva tri idu !!!!! S kim su se komparirali ? Ne oni, nego onaj koji je osmislio ovu šuplju provjeru ! Izostao je onaj ključni element, znan još od Pierre-a de Coubertin-a, riječ takmac, ili natjecatelj, svejedno, je izvedena od usporedbe rezultata, u istoj kategoriji, s još nekim. I konje ubijaju, zar ne ?

I još jedno slovo. Da sam odgovorno lice Saveza, koji ih šalje i financira, odredio bih im, i dao vođu puta. Ne da mu guzica vidi Crnu goru, nego da ih drži spremnim, organiziranim, i da sličimo na nešto, a ne na Ferijalni savez Hrvatske.
Pokojna mi je mater uvik govorila znanu nam uzrečicu, da se čovjek ne sudi po odijelu, ali taj pretpostavljeni vođa puta, i natjecatelji, predstavljaju Hrvatsku, ne kućni savjet zgrade Dalmatinska 12/3.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Oct 14, 2025 5:41 am

Kad je bivši predsjednik samovoljno i autokratski donio odluku da podržava nečiji prijedlog (očito iz vrha politike) da se ne dopusti ruskim natjecateljima učešće na ARG-u, prvi sam digao glas protiv takvog načina odlučivanja.
Ovo je sada ista stvar, samo bez politike ! Ne može se RADIOAMATERSKI savez "sjetiti" 5 dana prije svjetskog prvenstva da pošalje tamo i predstavnike Hrvatske ! To tako ne funkcionira, u normalnom društvu. Takvu interesnu skupinu treba, kao što sam već pisao, uzgajati, educirati, trenirati, i dati joj adekvatno mjesto u HRS-u, ali ne samo na papiru (svaka usporedba s IOCA programom je namjerna). Da HST ima svoje vrijednosno mjesto u HRS-u, kao što nema, bilo bi 20 ili 30 natjecatelja, a ne tri, po jedan u svakoj kategoriji ! U ovom slučaju i sama riječ natjecanje, ima podrugljiv smisao.
Jedan mi je prika (valjda, u šali, iako je nisam shvatio) jučer rekao : Pa s kim će se natjecati kad su svi mogući takmaci bili u Istri ? Oni u Istri su od druge fele, HST tamo ne stanuje. Tamo se kuca tipkovnicom, a brzina je brzina mašine, ne čovjeka.
A koliko ih je bilo, i kojih su godina, sam već napisao. qrz.com ne laže, iz prostog razloga što vlasnik stranice SAM upisuje podatke. Pa nije to snaša za udaju, pa da joj se kriju godine. U doba kad sam ja rođen, pogotovo po selima, gdje su bebe dolazile na svijet doma (kao što sam i sam!), svako žensko dijete rođeno u prosincu, se tajilo da je rođeno, i redovito prijavljivalo sa 1.-im siječnja, da ima godinu manje !
Isti cirkus, samo sedamdesetak godina poslije, rade i u HRS-u. Kad su shvatili da nemaju mladih (osim onih fiktivnih, naštancanih na papiru) okrenuli su se podizanju dobne granice za te, tzv. mlade. Za sada su se zaustavili na 30. Kad znamo kakovi su, i na šta su sposobni, samo nebo im je granica !

Ima još, ali, pomalo. Ta se generacija diže malo kasnije.
Omladino zemlje ove, zbijajmo se u redove...
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK