by 9a2jg » Fri May 29, 2020 10:47 am
Drugovi, u onom bivšem, nenarodnom, režimu, dan pred državni praznik se , formalno, radio do 12 sati. U naravi, do 10, pa zakuska, još jedna tura "za put" u birtiji, i doma. Za sve državne službenike i namještenike. Da smo u socijalizmu, sad bi se našli K Žnidaršiču, moliću lepo.
Zato, ne šaljite mi više podatke o menadžerima, žnorama, i obligacijama, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Ne bu nas emigracija zavadila.Dosta je bilo.
U lipnju će "procvetati cveće i u naše preduzeće", bar tako kažu. A i mora, kad nije u svibnju, zbog niskih prosječnih temperatura, a ne zato jer je tajnica na bolovanju, a službenica radi od doma.
Maloprije mi je došla "pouzdana" informacija, od "proverenog druga" iz metropole, da se službenice budu latile QSL-posla.
Sila boga ne pita.
Kad su Talijani ušli u Bol, napisali su na mjesnom Domu kulture VINCEREMO (pobijediti ćemo)! Ujutro je osvanulo, lijepim rukopisom jedne SKOJ-evke : VEDEREMO (vidićemo) !
Kad se oslobađao Brač od Nijemaca, tu je bila ratna bolnica, sve mi je to ispriča Kazanova iz Vrboske. Najviše je bilo Korčulana, koji su se dragovoljno javili u 26. diviziju, koja je poslije izvojevala jednu od najvećih bitaka, bitku za Knin, pa forsiranim napadima osvojila Hrvatsko primorje, i prva ušla u Trst, dan prije Engleza, koje su zaustavile naše izvidnice, da ne dođe do otvorenog sukoba. Poslije su nastupile Zona A, Zona B, i perfidnim diplomatskim igrama Engleza, smo izgubili Trst, u kojemu je prije rata bilo najviše Slovenaca, pa Hrvata, a Talijana najmanje.
Zašto ovo pišem ? Da se nikad ne zaboravi da su upravo vezisti 26. divizije osnovali radio klub Split, po povratku iz Trsta, i demobilizaciji, kao građani. Materijalnu bazu je činio golemi materijal zaplijenjen u krvavim borbama za Knin.
Dvije godine poslije osnivanja radiokluba, članovi istog su bili u koordinaciji koja je inicirala, i stvorila Narodnu tehniku Hrvatske i Savez radioamatera Hrvatske.
Zato radioamateri Splita i Dalmacije neće nikad molat, i dopustit da NTH i HRS propadnu. Krepat, ma ne molat !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja