by 9a2jg » Mon Feb 03, 2025 7:37 am
Pažljivo sam, kako i priliči, čitao najavu Matina načina djelovanja u svom mandatu. S nekim stvarima se slažem, s nekim ne, ali, to je moj problem, ne njegov. Moj je zadatak RA pastvi u Hrvata otvoriti oči, pa da i njima moji argumenti budu bliski i prihvatljivi.
Jedna od stvari koja je naveo jest namjera "provođenja sufinanciranje DX ekspedicija u kojima budu sudjelovali članovi HRS-a". Rečenica i sami izričaj su napisani kao da ih je pisao završeni đak klasične gimnazije, u pitijskom stilu, idis redibis... Ercegovci bi rekli, može vako, može nako, a Bosanci, jal tura, jal jazija...
Nisam toliko tome pridavao pažnje dok i do mene nije došla glasina da HRS sufinancira nastupajuću DX ekspediciju na Austral islands. Možda je, možda nije ? Izvor me uvjerava da je to dogovorena "otpremnina" za bivšeg predsjednika ? Ne znam da li je to istina, ali ZNAM da nije podastro nikakve dokaze o načinu i izvorima financiranja za zadnje dvije ekspedicije, na Reunion, i Samou, a po zakonu je to dužan učiniti, ako je tamo bio i jedan eurocent, ili lipa, društvenih sredstava ! Mostly...!
HRS, i ljudi koji ga vode su postali legendarni po svojoj netransparentnosti, od aviokarata za Brazil, put u Sun City, Vanuatu, do rečene zadnje dvije ekspedicije.
Novci se troše, a ono što je bitno, čovjek, član HRS-a, se zaboravlja. Zar nisu pokojni Daki i član natjecateljske ekipe "zapeli" u Skoplju, gdje ih je HRS poslao plativši im kartu za vlak drugog razreda, u jednom smjeru ? Zar ih nismo vadili (i izvadili) iz tamošnje pogibelji mi, obični članovi, a ne HRS ?!!!
Kaže dalmatinska poslovica : Štede na kapaljku, a puštaju na tapunu ! (za neuke, tapun je dalmatinski izraz za drveni čep na dnu bačve).
Tipični su primjeri žicanje pastve za "doniranjem" novaca za nagrade koje organizira HRS. Po meni je to sramota, a to su kopirali od Amera.
Nečujno i tiho, ispod radara, je "prošla i odluka o povećanju naknada za IOCA priznanja, samo su se malo zahebali, protuzakonito su POVEĆALI cijene, zakon je tu jasan, i u zakonskom aktu piše kurs za preračunavanje kuna u euro. Na ovim sam stranicama , neki dan, javno pokazao da su neke stavke narasle skoro duplo ! Sramota !
Što reći za arčenje para u istarskom hotelu ? Nijedne godine nije članicama HRS-a podastrto gdje su i koliko išli novci HRS-a ? Koliko je bilo "mladih", koje su pozvali u zadnji čas, ka škužu, da lakše "prođe" ! Ne može to proći, ni sa šlagom, ni s jagodom na vrhu, jer je to skup odnarođenih, i neprihvatljivih stavova za jednog hrvatskog radioamatera.
Da završim , za jutros, vrhunac HRS licemjerja je i ustanovljavanje novog formulara Privole (ili suglasnosti) za objavljivanje osobnih podataka. Osobno sam ga ispunio tri puta, pokojna supruga dva, i , usprkos tome, naša imena i pozivne oznake NISU u HRS adresaru ! Ja 60 godina u HRS-u, pokojna preko 40 ! Ali, ja to ne nazivam atakom na moju porodicu, nego na JEDINI radio klub u Hrvatskoj iz kojeg je bilo 98% dragovoljaca Domovinskog rata. U 9A adresaru nema NIJEDNOG osobnog znaka iz AKL-a!
Kako će o tome odlučivati onaj koji nije bio nigdje ? A i ne treba ODLUČIVATI, to bi trebala biti rutina Stručne službe, kancelarijski posao, baš kao u doba Ljilje.
Ali ne, one se bave svim i svačim što NIJE osnovno poslanje HRS-a, ovim, prizemnim, naizgled nevažnim, stvarima, za što primaju plaću, ne.
Bit ćete mi svjedoci.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja