by 9a2jg » Sun Dec 15, 2024 8:15 am
Tako bude dovršeno nebo i zemlja sa svom svojom vojskom. I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u sedmi dan od svega djela koje učini. I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od sveg djela svoga koje učini. To je postanak neba i zemlje, tako su stvarani.
Kaže Isus u Novom zavjetu : Ne živi čovjek samo o kruhu ! Duhovna nadgradnja, zadovoljstvo duše čovjeka ja jednako važna za život čovjeka. Osim vjere i vjerovanja, tu su i hobiji, ili zanimanja ljudi u slobodno vrijeme. Duhovna i hobistička nadgradnja. Ovaj naš hobi je divan, ali ja baš nisam pozvan o tome govoriti, zbog nekoliko stvari.
Prvo, moj se profesionalni rad isprepleo s hobijem, tako da ne mogu govoriti o jednoj polovici, a ne o drugoj. Drugo, kad sam ja počinjao, to je bio hobi srednje i donje klase, gdje su, redom nadarena i sa visokim IQ, djeca dolazila u klub, jer doma nisu imali, ni mogli imati, ono što je imao klub, prostor, materijalna sredstva, i iskusne, ratne, i poratne veziste. Od njih smo upijali svaku riječ, kako o radio tehnici, tako i o ratnom putu dalmatinskih brigada, i njihovih vezista. Nije bilo lošeg primjera, nije bilo alkohola, droge, ni kriminalnih ponašanja. Klub nam je bio drugi dom, vrlo često smo bili više u klubu, nego doma. Ja osobno, i moja generacija smo obilazili oko kluba, sa strahopoštovanjem, godinu - dvije, kako tko, prije nego što smo se odvažili ući i zatražiti člansku iskaznicu. Kako je u dane i sate, kada je klub bio otvoren, uvijek "radila" zujalica, mi smo slušali, i gotovo svi smo znali telegrafiju, u trenutku upisa u klub ! I nastavnici na tečaju su to vidjeli, i već su nam na pola tečaja davali da "odrađujemo" tzv. obvezu, kondiciranje vojnih obveznika prema SSNO, da bi klub dobivao neku crkavicu, i mogao nekako živjeti. Taj iznos bi, u jednoj kalendarskoj godini, bio veći nego potpora Grada. Grad je odsustvo punog financiranja nekako kompenzirao smiješno niskom stanarinom, i podmirom računa za vodu i struju, smeća nije bilo.
Dođe Domovinski rat, nitko se nije mislio ni sekunde, svi smo se stavili u obranu Domovine, u raznim službama. Nekoliko puta, 1991. i 1992. nas je HRS "cimao", provjeravao, tražio napismeno podatke, gdje su članovi, i što rade. Sve podatke smo im dali. Prema tome, znamo tko je tko, i , "gdje si bio 91' !"
Odmah nakon Oluje se vidjelo da su pravi ratnici i domoljubi stavljeni na marginu, ukinut institut tehničkih pregleda, a dragovoljci Domovinskog rata, prekaljeni vezisti, nisu, po njima, bili dostojni da budu članovi ispitnih komisija. Mrzitelji Hrvatske, oni koji su iz Beograda primali honorare do 92' , jesu ! Čak i oni, koji su otvoreno radili, po ugovoru o djelu za JNA, dok je rat bjesnio svom žestinom, su došli na liste, domoljubi nisu.
Klubovi polako ali sigurno bivaju pokradeni, negdje fizički, a negdje transformacijom kluba u privatne feude nekoliko osoba. Imamo i slučajeve kompletne destrukcije, opstrukcije i ogoljavanje jednog kluba, da bi vrhunaravnici stvorili "svoj", ne klub, nego feud. Redovito su im zaštitni znak bili mladi, pa se dijele u dvije skupine, tzv. uzdaničke klubove, i klubove - feude nekoliko osoba. Ako nisi u jednoj od te dvije skupine, nisi "in", nisi "u trendu", ne ideš u korak s vremenom koje te pregazilo, mastodonti, PTSP, i bog zna koje još sve etikete. Sve je to sublimirao, u javnim nastupima, upravo svrgnuti predsjednik.
Molimo dragoga boga da ne bude politika kontinuiteta, jer nam takvo ponašanje i trend ne trebaju. Ne treba nam grobar hobija, nego čovjek koji će kvalitetno povući naprijed. Da li će uspjeti, ne ovisi samo o njemu, nego i o pobočnicima, pa i o nama samima. Ako i dalje RA pastva bude pretežito šutljiva, onda je to put u propast.
Vodstvo treba oslušnuti što članovi i članice hoće, i to slijediti. U protivnom, biće kao i do sada, vodstvo drumom, članovi šumom.
Kako rekosmo, ne jedan put, članstvo HRS-a je takvo kakvo jest, pretežito staro. Starijem čovjeku ne treba puno, samo pravo, pravda, i lijepa riječ, koja ne košta.
U neovisnoj Hrvatskoj, vodstvo HRS-a i Stručna služba nisu za to puno marili. Očekujemo povratak zakona, pravde, i normalnog ljudskog i poslovnog ponašanja u D-12.
Ako toga ne bude, i ne bude resetiranje na početne postavke, od ovoga neće biti ništa. Maknuti satrape radioamaterstva, i vratiti dignitet hobiju.
Pomolićemo se jutros na misi, da im Bog prosvitli pamet. Samo nam on još pomaže.
U se vrijeme godišta, mir se svijetu naviješta, porođenjem djetića, od djevice Marije...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja