Nisam odavno ništa o tehnici, pa evo ga malo...

- AgilentE7495BHappyEnd.jpg (592.62 KiB) Viewed 4584 times
Ovaj instrument sa slike gore imam od 2015. Stigao je do mene iz Južne Koreje preko UK.
Jedini sitan nedostatak je signal generator, koji u njemu radi od 375 MHz do 2,5 GHz,
što pak znači da se ne mogu mjeriti antenski sustavi na HAM i AirBand frekvencijama ispod.
Dakle trebalo je riješiti signal generator i mjerni most, koji će pokriti freq. gore i dolje.
Signal generator je ERASynth+ deklariran od 150 kHz do 15 GHz, instrument je solidan -
premda mu je firmware još pomalo bagovit... ali po komandnoj liniji preko RS232/USB radi sve što treba.
Na slici ovo srebreno, ispod LimeSDR USB

- marconista2.jpg (2.1 MiB) Viewed 4584 times
Drugi dio potrebne tehnike je RLB... inače ima jeftinih iz Kine ali ti su u pravilu sa SMA konektorima te bez ikakvog
kučišta. Meni ipak treba nešto sa N konektorima, solidno oklopljeno, ne mogu mjeriti po avionima sa nečim što visi
na žicama & svaki put pokazuje drugi rezultat.
Sreća prati strpljive, pa je u jednom trenutku osvanuo na Ebay jedan zgodan most, stari stock ali nekorišten
pisalo je... Ograničenje je bilo, slanje samo u UK. E tu smo jaki
Jedina, moja ponuda 45 GPB je prošla te je RLB poslan na UK adresu.
Upućeni kažu da je ovaj tip koštao kao novi preko 500 USD, isporučen je nekada iz USA za Marconi UK.
5-3000 MHz mu je deklarirani opseg.
Stigne RLB do 9A upalim ja Agilent, kad ono na otprilke pola Linux boot-a mrak.... probam na baterije, bljesne i zagasi se.
Agilent nije bio nikada otvaran. Samo je do sada kalibriran softwerskim procedurama.
U svakom slučaju long story short prdnuo jedan SMD tantal 10 uF 35V na modulu koji upravlja napajanjem te ima par DC/DC pretvarača.
Razumije se da je taj modul bio sasvim na dnu, waserdiht terenskog kučišta pa je sve moralo van...
Nakon obilaska tri dućana 4,7uF 50V SMD ili 10uF 35 pin through je bio izbor...
Sve skupa je ispalo ne baš lijepo ali nakon paljenja modul radi... nema više kratkog spoja.
Sastavljanje nije prošlo skoz glatko, ima konektora koji se mogu štekati na krivo mjesto a bogme ima i onih koje se zaboravi.
E to drugo je presudilo još jednom rastavljanju.

- AgilentPSrepair.jpg (911.21 KiB) Viewed 4584 times
I na kraju, Happy End, Agilent radi a RLB je stvarno ko novi, ispravan, nekorišten - srednji pinovi na N konektorima su bili
skroz stisnuti