Znam jedan klub iz Splita koji je osamdesetih držao tečajeve za operatore u dvije smjene, jutarnjoj i večernjoj. Imali su prekrasne prostorije a sad je dovoljna jedna ruka da pobrojiš operatore. Gdje su ti nekadašnji tečajci, nisu valjda svi izginuli u ratu ili otišli u Irsku? Nije valjda to sve bila muljaža od početka?
Ako sam dobro razumio što si napisao, klubovi koji rade sa mladima su "muljatori" a ovi koji ne rade su "borci za istinu i pravdu" ?
Pomozi sirotu, na svoju sramotu ! Tako kaže narodna poslovica, koja je primjenljiva upravo za RK Marjan, gdje se samoinstalirani tajnik, kao Lassie, vratio u staro gnijezdo.
Kako Laureat stavlja link o Zakonu o tehničkoj kulturi po drugi ili treći put, kako on tvrdi, tako ću ja ovo napisati po treći ili četvrti put, u zadnjih 25 godina :
JNA je, bezuspješno pokušavala tri, četiri puta, u periodu od 1945, do 1966 osnovati vojni radio klub u Split. Imali su neograničena sredstva, prostor, besposleni kvalificirani kadar, sve go vojni vezist. Nisu uspjeli nijedan put, iz prostog razloga što Split, Splićani, i oni koji u njemu žive, nisu htjeli u gradu vojni klub. 1965 GŠ JNA je dao radni zadatak kapetanu bojnog broda, Marinku Velatu, da pod svaku cijenu osnuje vojni klub ; čak mu je otvoreno zapriječeno, da će, u slučaju neuspjeha, biti degradiran i poslat u neuvjetni garnizon na području VPO Split. To su tada bili Lastovo, Vis i Knin. On se dao na posao, i nije birao sredstva da obrlati i prisili mog predsjednika kluba, ratnog vezistu i prvoborca, Slavka Teterića, da mu pomogne, jer bez naše pomoći to ne bi nikako išlo. Ovaj je odolijevao, koliko je mogao, a dotukli su ga, perfidnim podmetanjem i lažima, da, citiram "radi skedove s Talijanima na 7SSB, jer mu je žena Talijanka " ! Možete zamisliti, ucijeniti čovjeka, antifašističkog borca tobožnjim vezama sa dojučerašnjim neprijateljima ! RK Marjan je osnovan 1966, i radio je po svojim planovima, bez neke velike bratske suradnje s nama. No došle su sedamdesete i osamdesete, financiranje preko SIZ-a tehničke kulture. Tamo nisi mogao muljati, nego prezentirati urađeno. Potrefilo se da smo se tamo našli ja, ispred grane "saobraćaj i veze", i Mike 9A2WA, ispred telekomunikacija. U bezbroj navrata sam mu, prijateljski, rekao, da nije pošteno što mi pucamo po šavovima od aktivnosti, oni ništa, šlepaju se na nas, i dobiju isto novaca kao i mi. Mike, kao inteligentna osoba, mi nije nikada proturječio, nego bi slegnuo ramenima, i procjedio : Jebi ga !
Sve šta su , od velikih projekata učinili radioamateri iz splitskog bazena, do 1990, uključujući i PEA90, učinili su ljudi, volonteri, stručnjaci, RA iz RK Ante Jonić, sada Split.
Došla je i 1990, pa 1991. Sve pripreme, za ono što se valjalo iza brda, su obavili vrhunski, članovi AKL-a. Ako bi neki zahvat trebalo obaviti u sferi TT bežičnih i žičnih telekomunikacija, obavio je Mike, s kolegama, na radni i putni nalog, kojeg je uredno naplatio, i svaku večer spavao s suprugom u krevetu. E sada, usporedite , dragi čitatelji, tu situaciju, sa ljudima koji su bili, ili prvi hrvatski redarstvenici, ili u Gardi, ili osposobljavali i gradili Early warning mrežu, bez statusa, bez oružja, bez novaca, spavali smo po župnim kućama po imotskoj krajini, osoba koja je, bogu hvala, još živa, i koja me ka boga moli da joj ne spominjem ime, i ja ! Veze sa GS Saniteta Hrvatske, nadzor, i organizacija, sve je palo na AKL, pa i čuvena BLOK mreža, od koje je strepila JNA, za cijelo vrijeme dok su bili u Dalmaciji.
Cijelo to vrijeme, ja, osim moga načelnika veze, koji je davno prije bio član CBM-a, i koji je došao u Vezu 114.br.HV po nalogu i zadatku iz splitskog škvera gdje je radio, nisam vidio NI JEDNOGA člana CBM-a. I još ću reći ovo : Sekretar Sekretarijata za NO SO Split, bi ISKLJUČIVO zvao nas, u 114.br.HV da im dođemo pomoći, oko češljanja kartoteke rezervista, koje će pozvati u rezervu, tj. popunu. NIKADA nikoga iz CBM-a ! Zar to ne govori sve o činjenici kome je Split vjerovao, kada mu je bilo najteže, a kome nije ? Čak su i Skejo, i njegovi, rekli u Umljanovićima, na moje uši, da, citiram, "jedino ovi dragovoljci iz radio kluba vrijede, i njima je neograničen pristup" !
Sve je to vidio i razumio i don Petar, župnik župe Vrh Sućidra, gdje nam je bio klub, a on je bio veza za nabavu i dotur materijala iz Njemačke u Split. Veliki humanista i dobar čovjek, umro je, a usta su mu bila puna AKL-a, često je bio i naš gost, gdje bi pričali, do kasno u noć, uz bokal vode, a ne kako su poslije podmetali Gogo i taj isti Rolando, u ZTK, da se mi gori opijamo, a što je bio jedan od okidača za deložaciju. O tome ću posebno, drugi put, pisati, jer to je debela knjiga.
Dođe rat, kad se prvi ešalon boraca umorio, i bio iscijeđen, psihički, fizički i materijalno, bio demobiliziran, prebacili smo se na humanitarne poruke, jer se to poklopilo s eskalacijom rata u BiH. Bili smo najjači centar te vrste u Dalmaciji, a i šire, jer se, prirodno, gro izbjeglica i prognanika slivao tu. U CBM-u malo i ništa, a jedan njihov član je to radio i naplaćivao. Nikada nitko iz tog kluba nije trznuo, ni očitovao na tu kriminalnu radnju. AKL, ni itko u njemu, NIKADA nije uzeo ikome ni dinara, još smo dijelili i jeli konzerve, sa onima koji bi došli moliti za uslugu slanja i primanja poruka. O tome smo vodili evidenciju, koja je još uvijek, bogu hvala, u klubu.
Rat išao prema svome kraju, ja i pokojni, i sadašnji predsjednik kluba, po BiH, po UNTAES-om okupiranom Vukovaru, YUTEL i Minhen bojna iz CBM-a raširila krila, pružila pipke, i zajedno sa doživotnim predsjednikom uzdaničkog kluba u Supetru, u suradnji s pokojnom tajnicom ZTK, počela haračiti nebom tehničke kulture u Splitu, pohodom koji još traje ! Upravo u periodu 1993 - 1998 je započeo neviđeni falsifikat, proizvodnja magle, koja traje još dan danas. Dolaze i novi likovi na scenu, ali, iz iste kuhinje, i jednako nastrojeni i instruirani.
Zar onda čudi da NITKO iz plejade velikih ljudi, domoljuba i vrsnih vezista, nije u neovisnoj Hrvatskoj dobio ikakvo društveno ili HRS-ovo priznanje ! Jedini
crimen im je što su domoljubi i čestiti ljudi ! I što su iz AKL-a ! Jer, klika sve nagrade, priznanja i novce, dijeli među sobom, horizontalno, pa svakoga dopadne, a nas, koji smo izvan tog lopovsko-hoštaplerskog kruga ne može, i neće.
Kako objasniti neukom i neinformiranom čitatelju da deseci ljudi sa priznanjima, nagradama i odlikovanjima, iz bivšeg sustava, nisu dobili ništa u nezavisnoj RH ?
Ljudi još živi, još volonterski rade, i samo su iskusniji i pametniji, mudriji ne, jer, očito, nisu za sadašnje odnose snaga, gdje Baraba više "piza" nego Isus. I tako više od 30 godina !
Da završim s "mladima" ! U domaćim KV fildžan natjecanjima, taj isti Laureat upregne moje vršnjake, sve go Banjičar, prokušani kadar iz ŠRO, tih njegovih mladih nigdje.
I umjesto da ga velmože u Zagrebu prokinu nogon, u ropotarnicu povijesti, oni njega biraše, kriminalnim metodama, uvijenim u celofan zakonitosti, za predsjednika HRS-a ! Zato što pokojni Vincek nije htio biti potrčko i lutka na koncu, I njega su iskoristili, a nakon toga ponizili, i odbacili na pravdi boga velikoga. Čak su mu, na kraju, zapriječili pisanje na forumu, iako NIKADA opomenut, ili kažnjen. To je maslo sprege Pilat-Rolando, u kojoj moraš zatvoriti sve ventile točnog informiranja, u protivnom su izgubljeni.
I dan danas, predsjednik HRS-a svakodnevno krši zakon, i nikome ništa. Jer u NO sjede njegovi. I jer se toliko osilio, da je to van pameti. Ali, ničija nije do zore sjala.
Upamti, da si prah, i da češ se u prah i pretvoriti.
P.S. A propo tečaja, i tečajaca ; oni kojima sam ja držao tečaj su izašli svi pošteni, čestiti , domoljubi, iz rata izašli, od vojnika, do brigadira veze. Moj potpis je na 3/4 diploma članova CBM-a, kojima sam bio u komisiji za ispite. Pitaj ih, jesam li ikome što krivo rekao, naudio, ili ne-pomogao.
A gdje su tvoje ovce, pastiru ? U aparatu za fotokopiranje, ili šapirografu u Docu Donjem, na Mosoru ?
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja