by 9a2jg » Thu Mar 31, 2022 10:32 am
Da proširimo gradivo.
S pokojnim Emirom sam se sporio oko raznih stvari, i pristupa, a najviše sam mu spočitavao što nije prošao "normalni" put svoje generacije, na početku radioamaterskog razvoja. Položio 3. klasu 1969. , nitko ga nikad nije čuo da radi CW, a kamoli da je najmanje dvije godine tamburao na 3,5 i 7 , isključivo CW ! Nije uzeo SWL znak, niti se u tome istaknuo. Drugu klasu je položio 1970.g. , nakon godinu i 4 mjeseca od polaganja za 3-u ! Ne mi ga da je bio lumen u operatorstvu ?! Zli jezici tvrde da je i telegrafiju primao netko drugi (iz MUP-a) , danas isto već pokojan. Da ne bi pokojnog Dakija, ja ne bi nikada odradio njihovu ekspediciju u Crnu goru, na otok Sv. Nikola, i to CW.
Zašto obnavljam ove uspomene ? Iz prostog razloga što nam se povijest ponavlja ! Sve ono što propustiš učiniti u NORMALNOM razvoju operatora, poslije ti bude otegotna okolnost, s kamatama.
Neće, i ne može par školskih sati HRS-ovih volontera u nekim školama potaknuti interes te mladeži za ovim hobijem. Lani smo svjedočili samohvali predsjednika, koji je naručio reportažu za Slobodnu Dalmaciju, kako je ON održao JEDAN školski sat, u jednoj splitskoj osnovnoj školi, na temu populariziranja ovog hobija. Što nije, ako je pravedan i pošten, objasnio i objavio, gdje su mu zadnji (za one prije neću, iz straha, pitati) tečajci iz radio klubova Kaštilac i Marjan, gdje DOBROVOLJNO glumi odgovornu osobu ? Neka objavi, ako ima muda, koliko su potegli novaca od HRS-a, za koliko tečajaca, i gdje su ti mladi ljudi ? Mogao bih i pitati zašto su, pred početak tečaja, mijenjali keramiku u klubu, šminkali ga, da bi ga slijedeću godinu izgubili ? Loša procjena, nesnalaženje u vremenu i prostoru, ili pripremanje terena za novog najmoprimca ? Koliko je tu ulupano društvenih novaca ? Baš kao i svojedobno kupovanje HiFi profi linije. Isti model i način razmišljanja. Poslije mene - potop.
U AKL-u smo imali šefa PPS-a, više smo ga se bojali od predsjednika kluba, starog komuniste, i prvoborca, pripadnika čuvene 26. divizije ! Zašto ? Zato jer je šef PPS-a, zajedno s osobom koja te je "pratila" u radu na bandovima, mogao odrediti kaznu ne-rada na stanici po nekoliko mjeseci, ako nisi ostavio PPS uredan, ako se nisi dolično ponašao, ako si pušio u PPS-u, ili, ne daj bože, donio alkohol.
Za rad u PPS-u je postojala knjiga, u koju smo se zapisivali, po nekoliko mjeseci prije, da bi imao termin za rad. Sve je štimalo, i nitko se nije bunio.
Danas, lumeni, tipa pametni Martin, kažu da se mi moramo prilagoditi unucima ! Moj pokojni punac je služio vojni rok u starojugoslavenskoj vojsci ; uvijek je ponavljao riječi svoga kaplara : Disciplina je stroga vika na vojnika ! Gdje nema discipline, nema ni reda. Gdje nema reda, nema ni rada. Gdje nema rada, nema ni rezultata. Gdje nema rezultata, nema financiranja. Gdje nema financiranja, tavoriš, tumidaš, vegetiraš... Samo se čeka da netko treći isključi aparate.
Da zaključim, po ovoj teškoj južini, lumeni u vrhu HRS-a bi trebali konačno shvatiti od čega se sastoji struktura članova HRS-a, koji plaćaju članarinu. Ne od omladine, nego od zrelih ljudi. Treba stati na loptu, i pošteno pristupiti članstvu, i respektirati ga, a ne omalovažavati ga, i samo klepetati ustima, punim mladih i mladeži. Pretežito strane.
Govorila je moja pokojna mater : Ko te kruvon rani, ocen ga zovi !
U neovisnoj Hrvatskoj se nismo nagledali i naslušali poštovanja prema onima koji su ga stvorili, održavali, i financirali.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja