by 9a2jg » Mon May 03, 2021 10:20 pm
Vratija san se iz Zagreba, i mislija san pisat o QSL-birou, distribuciji QSL karata, naslijeđenom neredu i "ostavštini", ali me je ponukalo večeras nešto drugo.
Vidim spotiranu postaju 4U1GSC koja radi iz Italije. U zadnjih 9 godina, ta i još 7 drugih pozivnih oznaka uradiše preko 122.000 QSO-a, do prije mjesec dana. Na stranici qrz.com-a lijepo piše : QSL info via 9A bureau or direct to 9A2AA. Sad se ja mislim, da li je Marinko bio u pravu kad je u jednom (rijetkom) trenutku iskrenosti progovorio o , citiram, "velikom povećanju prometa" ? Kako ga nitko, pa ni ja, nismo ozbiljno shvaćali, ova je izjava bila prošla "ispod radara". Postavlja se pitanje : Koliko je od tog broja hendlano preko 9A biroa, što u dolaznom, što u odlaznom saobraćaju ? Da li je Marinko dao citiranu izjavu jer nije vidio ćara u toj raboti ? Beneficije je imao samo jedan ?
I sve su to imali Rolando i Jerko u vlastitoj kući, ali to nije bio "okidač" za odlučujući udar na Marinka. Oni udrili na nejako žensko, 9A5URI, koja ima hrvatski znak, i dozvolu za rad od HAKOM-a, baš kao i 9A5USA, a nijedno nema ni nekretnine, ni boravak, ni tehnička sredstva, navedena u zahtjevu, u Hrvatskoj ! Znači, postojala je uhodana shema, svi su znali za nju, i svi su se pravili ludi.
Što je dozvoljeno Ameru, nije bidnoj Talijanki.
Zna san ja da ćemo doć, na kraju, na remote, i na Buje. Istrijan mi šapće na telefon da je tamo glavni pomagač bija Davor, a , prema HAKOM-u, on nema ni važeću dozvolu za rad ! Afrika sa strujom.
Ne zna se na koju, ili na čiju se dozvolu tamo šlepaju, HRS-ova nije, Uzdaničina nije, Davor je nema, Patrik se (pošteno) javno ogradija, sve mi se pari da je to jedina ARS u 9A bez titulara ?
Mate je pametan čovik, on zna do koje mire more ić firma, koja nije registrirana, niti može biti, za emitiranje RA poruka na RA bandu. Svjestan je da može biti samo sponzor, i to TUĐEG, a ne svog, ili HRS-ovog, projekta. Pa taj je bio tropa prije nego što je i zaživio...
Bija bi mirniji da nisan iša u metropolu, ali, šta je, tu je, ne možemo zabiti glavu u pijesak...
I , na kraju, kak i spada, šećer. Ali ne glava, od Milovana Glišića, nego QSL-ka ! Dobio sam, urbi et orbi, QSL-ku 9A2018CRO , napisanu i potpisanu od strane Brace 9A7R. I sad vi mislite da ga ja javno hvalim ? Nein, ovo je kap u moru QSL-ki koje čekam od Saveza, kao nositelja licence za razne prigodne znakove, a on određen za odgovornu osobu. Prošle godine jedna QSL-ka za vezu sa klubom OiV, kad otiđu na Kup Jadrana, ove godine ova, ovim tempom ću se namiriti valjda do radioamaterske mirovine...?
Postoji i varijanta B. Da je on prav ka Isukrst, a da je QSL-ka stajala negdje u povijesnim bespućima Marinkovih katakombi. Šta mislite da bi ga ja onda amnestira ? Jok ! Napa bi ga, još i žešće, jer baš on, i ekipa oko njega, su držali Marinku ljestve, pisali apoteoze, i isplaćivali nezarađene honorare do zadnjeg dana, a i poslije.
Kažu da su izglasali postupnik rada QSL biroa. Nitko ga nije vidio, a prošlo je 4 dana. S obzirom na to koliko smo ga čekali, malo manje od 9 miseci, očekujemo lumena, ili dvojčeke. Ispod toga ne idemo.
I za kraj, čujem da kuriri pivaju onu narodnu : Banja luko, i ta tvoja sela.... Kako i zašto, valjda budemo čitali u slijedećem nastavku.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja