WFF

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: WFF

Postby 9a6r » Sat Dec 13, 2025 8:01 pm

Žanko je uglazbio i odpjevao a stihove je napisao kaštelanski narodni pjesnik,sada pok.Ivo Cvitić.(90)
Ne mogu sa sigurnošću tvrdit ali ne virujem da je Cvitić iša tako daleko, u Aziju.
Doduše u pismi "Vo je naša zemja" spominju se barbari od istoči,muži ervatski stavimo se sprin barbari od istoči!
Znači opasnost nekako više vreba sa istoka? I žuta ali ujedno i crvena opasnost,isto dolazi sa Istoka. :?
Ali u našoj bremenitoj povijesti opasnost je dolazila i sa zapadne strane pa i sjeverne a i južne.
Ova danas je druge vrste,prijetnja da se utopimo u njoj,tj.asimiliramo,moguće i nestanemo. :(
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Dec 13, 2025 10:28 pm

To se zove prokletstvo civilizacije, i dosega 21. vijeka. Uvijek se govorilo kako su Šiptari pobijedili Srbe ku...m, a ne oružjem. I doista, tada je fertility rate na Kosovu i Metohiji bio preko 3,5 ! Čim su im SAD poklonili nezavisnost, više se ne vraćaju doma za praznike iz zapadne Europe, a stopa plodnosti je pala , na 1,25 , identična kao hrvatska i srpska ! To je i jedan od najvećih Putinovih problema. Svako malo majke vojnika na fronti protestiraju na Crvenom trgu. Zašto ? Zato jer sada, za razliku od 2. svj. rata, kada je prosječna ruska (ili sovjetska) obitelj imala troje djece, sada ima JEDNO ! I ta jadna majka, što na minus 20 protestira na Crvenom trgu je u strahu za svog jedinca ! Stopa razvoda je vrlo visoka, što će samohrana majka ako joj dom bude bez ijednog muškoga u kući ? Tko će je pogledat pod stare dane, u nemoći, i potrebi ?

Druga je stvar što nas naši političari uvjeravaju, čak i sa svetog mjesta, govornice Hrvatskog državnog sabora, da su nam strani radnici neophodni ! I djeca, i ptice na grani znaju da nisu ! Vladajući, preko sinova i unuka, uvoze radnu snagu iz Azije i Dalekog istoka, jer su provizije goleme. BTW, to što oni rade je u USA zabranjeno, i smatra se kriminalnim aktom ! I lani, i ove godine, sam pričao sa beračicama maslina u Bolu, Pilipinkama, kad otvore srce, priznaju ti da su u dužničkom ropstvu !
Corona, i cijeli cirkus oko nje su bili samo izlika za početak masovnijeg uvoza radne snage, a sada ih ima u mnogim granama privrede ; političari i dalje tvrde da su nam neophodni ! U Supetru tri stalna vozača autobusa sa indijskog potkontinenta, dva škovacina sa Filipina, pitan ja svog prijatelja Ivana, koji je inače u penziji, da šta radi još kad znan da je u penziji ? Nema ko, odgovara on, jer Hrvati neće da rade isti posao za manje novaca od škurih, a o više pogodnosti da ne govorimo !
Znači, netko sve više pogoduje škurima, poboljšava im uvjete, uz veće plaće za isto misto, u odnosu na domicilne Hrvate, tko živ ne bi ispalija ?

Možemo se mi pozivati na frontmena uvoza tih radnika, bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali priča nije crno - bijela. Ja i nadalje tvrdim da sve te zapadne zemlje "peru" svoje kolonizatorske grijehe, pa su onda "usput" uključili i nas, jer smo se eto našli na balkanskoj ruti ! Mi iskajavamo njiove grije ! Di toga ima ? Jedino u EU !

Priča san s Nijemcem koji svake godine ljetuje u Španjolskoj. Kaže mi da su i njihovi restorani puni migrantske posluge, ali da on ulazi samo tamo gdje su konobari Španjolci ! Sve mi se pari da će se to dogoditi i Hrvatskoj, i to već 2026. Jer, uz visoke cijene, turisti ne žele one koji ih ne razumiju, i žele osjetiti da su u Dalmaciji, a ne na Pilipinima ! Nema to veze sa bojom kože, vjerom, ili jezikom, oni su jednostavno ne-uklopljivi ! Baš kao i većina Turaka u Njemačkoj i Belgiji, imam žive primjere, kao dokaz toj tvrdnji, i o njima sam više puta pisao, a imam zapisanih razgovora za cijelu knjigu. Možda tek njihova djeca, ako ostanu ovdje ? A zašto i ne bi ostali kad im je ovdje bolje nego Hrvatima ?
Ponavlja se priča o prvim Šiptarima u Splitu, koji su bili otvorili prvu slastičarnu, u prizemlju zgrade gdje sam ja živio, uz stari dom Hajduka. Radili su teško, po 18 sati dnevno, stari su umrli, ne poznavajući hrvatski jezik, djeca su im nastavili posao , poslije u Getu, kod kina Zlatna vrata, završili naše srednje škole, a unuci im govore hrvatski kao da su ovdje od stoljeća sedmog.
Tako rade i Kinezi, po cijelom svijetu, i dobri su za usporedbu, jer se grupiraju klanovski, svi iste nacije, Chinatown, i sl.
Zašto ja ovo sve pričam ? Jer sve ispričano je kamilica u odnosu na ono što nam slijedi, zamjena stanovništva, anuliranje vjere, otimanje zemlje, prodaja nekretnina, naše djedovine, u bescijenje. Sad vi počmite govorit , ka i Laureat, da san ja propuva, da iman PTSP, mlađi ste, doživjet ćete sve to navedeno, pa ćete, barem u sebi, priznat da sam imao pravo.
Nego di će dogodine bit molitva, u Velikoj dvorani, ili u Areni ? Pitan, za prijatelja.

Radujte se narodi, kad čujete glas...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Dec 20, 2025 6:24 am

Slijedeća noć je najduža u godini, zimski solsticij. Sve je uminulo, i bez snijega, leda, i ostalih zimskih radosti. Nakon sutrašnjeg dana, dan počima rasti, da bi svoj maksimum doživio u lipnju, na blagdan svetog Ivana, ljetni solsticij. I tako do kraja svijeta.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Dec 22, 2025 6:37 am

Jučer sam, nebrojeno puta, pokušao ući na stranice 9A1WFF kluba, ali bez uspjeha. Trenutka boljka, kvar, ili su se preselili ? :(
9a2jg

Postby 9a2jg » Sun Jan 25, 2026 7:39 am

Raspisali se, drugovi, o DX ekspediciji na Desecheo. Svi su stručnjaci za sve, pa i za to, isto kao penzionerske ćakule na šentadi, gdje su svi elitni stručnjaci za turizam, nogomet, a kad počme priča o ratu u Ukrajini, vidi se da u svakom govorniku leži mali Napoleon, ili feld maršal Borojević !

Svi pišu, svi sve znaju , pozivaju se na ekologiju, navodne američke visoke standarde... Sve je to lipo, ali... Nismo mi pali na glavu kad smo bili mali ! Znali smo, učili u školi, sve o atomskim pokusima u Nevadi, atol Bikini, devastirani Diego Garcia, ili betonirani otoci i otočići na Spratly-u, gdje su Kinezi preduhitrili Amere, praveći duge avionske piste, za vojne avione ! Zar tamo nije uništeno stanište za tisuće vrste ptica ?
Meni osobno je drago da su svugdje gdje treba visoki standardi očuvanja okoline, samo nitko da mi objasni, kako to da isti nisu vrijedili na prethodnim aktivacijama ?
Ne na jednoj, bilo ih je više. Ne samo danas, ima već 30 godina da se rade skoro bešumni generatori struje, od 1kw do 25 kW, neke sam osobno vidio i upoznao !
I Silvano Borsa ide s takvima po Africi, i poslije ih donira tamošnjim katoličkim centrima i misijama !
Ni okretanje antena, ne čini buku, kao ni SSB rad, ne deru se oni toliko, ta SSB rad od tamo (do sada) je ispod 10% !

Znači, da zaključim, usudim se reći da se nad amaterima, na svjetskom nivou, provodi eksperiment, koliko mogu izdržati u ovim, gotovo nemogućim uvjetima, ostvariti vezu ? Naravno, odma se nudi "rješenje" ! Mala snaga, FT8, i remote centri, u pretežitom vlasništvu privatne kompanije, koja širi pipke po cijelom svijetu.
Hrvatska - mala zemlja za velike pokuse ! Na kome ? Na ljudima, zamorci su skupi, a nešto se bune i ljubitelji životinja ! Za ovakav tretman ljudi, nitko se ne buni.
Jer zombiji se nemaju šta bunit. Oni su tu da odrade svoj zemaljski dio, da ne misle, ne talasaju, jer, ima tko mislit za njih, a od talasanja se dobije morska bolest.

Za kraj, malo povijesti. Tko je bio najbrojniji u bitci na Sutjeski ? Dalmatinci ! Tko je oslobodio Knin, sjeverno Primorje, Rijeku, Istru i ušetao u Trst ? Dalmatinci.
Jer su onda, sada, i uvik bili avangarda, predvodeći svoj narod.
Let it be.
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Feb 24, 2026 4:44 pm

Kornjače čančare su izašle iz zemlje ! Nema više zime ! Najpouzdaniji prognostičar i vjesnik proljeća je priroda !
Za one koji ne znaju, te kornjače se , kad osjete dolazak zime, zavuku pod površinu zemlje, i hiberniraju. To se u zadnjih 40-ak godina obično dogodi oko 18. studenog u Dalmaciji, i na otocima. Izađu na površinu kad priroda kaže da je zima gotova, prosjek zadnjih 30-ak godina, negdje oko sredine ožujka.
Kapute u ormar, i staviti naftalinu i kamfor u džepove !
9a2jg

Postby 9a2jg » Fri Feb 27, 2026 10:07 am

Još sutra, i gotova veljača - ženski misec ! Temperatura zraka viša 5 stupanja od prosjeka ! Bure ni na vidiku. Čak i ona prva, "marćana", koja redovito pada oko sedmog ožujka, nije najavljena ! Pratimo prognoze i dalje... Kapute, definitivno u ormare !
9a2jg

Postby 9a2jg » Tue Mar 10, 2026 7:48 am

Na 9. sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora donesen je Zakon o proglašenju Parka prirode Zagorske gore.
Park prirode Zagorske gore 13. je park prirode u RH te se dodaje na 9AFF listu kao 9AFF-0146

GL !
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Mar 12, 2026 5:58 pm

https://www.index.hr/vijesti/clanak/izb ... ostalo_d_0
Zar nije lani isti portal objavio što je sve sagradio Gips Kostelić na Mljetu, u Nacionalnom parku ?
Zar nisu svojedobno bile objavljene fotke iz zraka o Mudrinićevom objektu na Kornatima, pokrivenim grama i trskom ? Isto u NP Kornati.
Šta je sa vilama na Plitvičkim jezerima, navodno vlasništvo nekih visokih crkvenih dostojanstvenika ? Izljev u jezera ? Nismo nikad, na istom mjestu pročitali demanti.
Zar nisu svojedobno napisali da od morske granice sa Slovenijom, do granice sa Crnom gorom, ima preko 5000 betoniranih dijelova uz more, i privatnih mulića, uključivši i otoke. Pišem zbog Lastova, i zaštićenih područja...
I onda, ne podržati političara koji hoće prepilati ogradu hotela, koja priječi da svi Hrvati, i svi ljudi svijeta, mogu se okupati u hrvatskom moru. Umjesto da mu damo ruku, hrvatska je javnost, u najmanju ruku, indiferentna. :(
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Mar 18, 2026 8:44 am

Priroda se mijenja, pročitah nevjerojatnu vijest da se mijenja i smjer Golfske struje ! Za ne vjerovati.
Od kako je svijeta i vijeka (stoljeća sedmog !), u ožujku su uvijek bile tri marćane bure, na 7. , 17. i 27. ožujka. Nagle, silovite, temeljito ispušu sve što je vlažna zima nataložila. Baš kako istarski pjesnik lijepo sažme u kratku i jezgrovitu rečenicu : "puše bura, čista žena..." U izgovoru je naglasak na "e" , koje je kratko !
Oće reć, očisti kuću, protrese je, od vrha do dna, doslovno.
Prve dvi bure su izostale, čak i ona jučerašnja, na Dan svetog Patrika, kojeg slave svi Irci na svijetu, iako svetac nije Irac ! Nema veze, hektolitri piva su protekli, više nego na Oktoberfest-u. Tako i treba, neka se ljudi vesele, stao je rast, nema više love iz europskih fondova, to čeka i nas, od prvog dana iduće godine.
Sitnoj boraniji je isto, što se života tiče.
Pripremite se na povratak Hrvata u Hrvatsku, od Irske, do Austrije.
Austrijo ne gledala sunca, Kuprešanke ostale bez k...a ...
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK