by 9a2jg » Sat Dec 13, 2025 10:28 pm
To se zove prokletstvo civilizacije, i dosega 21. vijeka. Uvijek se govorilo kako su Šiptari pobijedili Srbe ku...m, a ne oružjem. I doista, tada je fertility rate na Kosovu i Metohiji bio preko 3,5 ! Čim su im SAD poklonili nezavisnost, više se ne vraćaju doma za praznike iz zapadne Europe, a stopa plodnosti je pala , na 1,25 , identična kao hrvatska i srpska ! To je i jedan od najvećih Putinovih problema. Svako malo majke vojnika na fronti protestiraju na Crvenom trgu. Zašto ? Zato jer sada, za razliku od 2. svj. rata, kada je prosječna ruska (ili sovjetska) obitelj imala troje djece, sada ima JEDNO ! I ta jadna majka, što na minus 20 protestira na Crvenom trgu je u strahu za svog jedinca ! Stopa razvoda je vrlo visoka, što će samohrana majka ako joj dom bude bez ijednog muškoga u kući ? Tko će je pogledat pod stare dane, u nemoći, i potrebi ?
Druga je stvar što nas naši političari uvjeravaju, čak i sa svetog mjesta, govornice Hrvatskog državnog sabora, da su nam strani radnici neophodni ! I djeca, i ptice na grani znaju da nisu ! Vladajući, preko sinova i unuka, uvoze radnu snagu iz Azije i Dalekog istoka, jer su provizije goleme. BTW, to što oni rade je u USA zabranjeno, i smatra se kriminalnim aktom ! I lani, i ove godine, sam pričao sa beračicama maslina u Bolu, Pilipinkama, kad otvore srce, priznaju ti da su u dužničkom ropstvu !
Corona, i cijeli cirkus oko nje su bili samo izlika za početak masovnijeg uvoza radne snage, a sada ih ima u mnogim granama privrede ; političari i dalje tvrde da su nam neophodni ! U Supetru tri stalna vozača autobusa sa indijskog potkontinenta, dva škovacina sa Filipina, pitan ja svog prijatelja Ivana, koji je inače u penziji, da šta radi još kad znan da je u penziji ? Nema ko, odgovara on, jer Hrvati neće da rade isti posao za manje novaca od škurih, a o više pogodnosti da ne govorimo !
Znači, netko sve više pogoduje škurima, poboljšava im uvjete, uz veće plaće za isto misto, u odnosu na domicilne Hrvate, tko živ ne bi ispalija ?
Možemo se mi pozivati na frontmena uvoza tih radnika, bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali priča nije crno - bijela. Ja i nadalje tvrdim da sve te zapadne zemlje "peru" svoje kolonizatorske grijehe, pa su onda "usput" uključili i nas, jer smo se eto našli na balkanskoj ruti ! Mi iskajavamo njiove grije ! Di toga ima ? Jedino u EU !
Priča san s Nijemcem koji svake godine ljetuje u Španjolskoj. Kaže mi da su i njihovi restorani puni migrantske posluge, ali da on ulazi samo tamo gdje su konobari Španjolci ! Sve mi se pari da će se to dogoditi i Hrvatskoj, i to već 2026. Jer, uz visoke cijene, turisti ne žele one koji ih ne razumiju, i žele osjetiti da su u Dalmaciji, a ne na Pilipinima ! Nema to veze sa bojom kože, vjerom, ili jezikom, oni su jednostavno ne-uklopljivi ! Baš kao i većina Turaka u Njemačkoj i Belgiji, imam žive primjere, kao dokaz toj tvrdnji, i o njima sam više puta pisao, a imam zapisanih razgovora za cijelu knjigu. Možda tek njihova djeca, ako ostanu ovdje ? A zašto i ne bi ostali kad im je ovdje bolje nego Hrvatima ?
Ponavlja se priča o prvim Šiptarima u Splitu, koji su bili otvorili prvu slastičarnu, u prizemlju zgrade gdje sam ja živio, uz stari dom Hajduka. Radili su teško, po 18 sati dnevno, stari su umrli, ne poznavajući hrvatski jezik, djeca su im nastavili posao , poslije u Getu, kod kina Zlatna vrata, završili naše srednje škole, a unuci im govore hrvatski kao da su ovdje od stoljeća sedmog.
Tako rade i Kinezi, po cijelom svijetu, i dobri su za usporedbu, jer se grupiraju klanovski, svi iste nacije, Chinatown, i sl.
Zašto ja ovo sve pričam ? Jer sve ispričano je kamilica u odnosu na ono što nam slijedi, zamjena stanovništva, anuliranje vjere, otimanje zemlje, prodaja nekretnina, naše djedovine, u bescijenje. Sad vi počmite govorit , ka i Laureat, da san ja propuva, da iman PTSP, mlađi ste, doživjet ćete sve to navedeno, pa ćete, barem u sebi, priznat da sam imao pravo.
Nego di će dogodine bit molitva, u Velikoj dvorani, ili u Areni ? Pitan, za prijatelja.
Radujte se narodi, kad čujete glas...
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja