WFF

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: WFF

Postby 9a2jg » Sun Nov 09, 2025 7:59 pm

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... _sd_ticker
Netko bi mogao pomisliti da sam pogriješio stavljajući moj post pod ovaj topic. Nisam, jer pokojni fra Petar je bio duša, alfa i omega Parka prirode Blidinje.
Što reći o pokojnome, a da nije sadržano u članku ? Fra Petre, neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio. PUMB
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a4db » Mon Nov 10, 2025 9:22 pm

Bio je i Radioamater, velikim slovom, šteta što to SD nije zabilježila.
On je svetost zaslužio djelima, već među nama na zemlji.
73 fra Petre
9a4db
Site Admin

Postby 9a2jg » Mon Nov 17, 2025 8:40 am

Do sada je bio lijepi broj aktivacija SOTA-e pod pozivnom oznakom 9A10SOTA ! Hvala aktivatorima, jer je već vrijeme zimsko, i nepredvidivo. Nadamo se da će ovu aktivnost zadržati na ovom nivou do kraja. GL !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Wed Nov 26, 2025 11:48 am

https://www.youtube.com/results?search_ ... na+Banjama
Ovako bude često po levantu, dođe iz Albanije i Crne gore, isto i na Pelješcu, a i na pučinskim otocima zadarskog arhipelaga.
To nam šalju ove , "napredne". zemlje koje hoće ući u EU.
Moram li pisati da to, u principu, čiste volonteri i ljudi dobre volje ?
9a2jg

Postby 9a2jg » Mon Dec 08, 2025 7:04 am

Prije 20-ak dana sam pisao o lijepom zamahu aktivnosti i promocije SOTA jubilarne diplome, kroz djelovanje postaje 9A10SOTA. No, svaki dan sam na opsegu, uspio sam uhvatiti tek osam aktivacija ! Šta je sa onima koji rade, koji nisu umirovljenici, kao ja ? Imaju li oni kakve šanse, ako bude ovakva (ne)aktivnost ?
Nije kritika, znam, svatko ima svoje obveze, ovo je ipak hobi, samo, ako smijem primjetiti, sama prigodna diploma je bespredmetna ako ju je nemoguće osvojiti u realnom vremenu. Prošli smo skoro trećinu prosinca, a vrijeme je nestabilno, rekli bi - prosinačko, zimsko... ;) GL & GH
9a2jg

Postby 9a2jg » Sat Dec 13, 2025 11:12 am

Vidio sam na TV neki dan supetarsku gradonačelnicu, a danas i čitam da se od 1.1.2026. ukida zimski red plovidbe trajekata! Osim te novine, predlaže se ponovno uvođenje noćnog trajekta ; stariji će se sjećati da smo ga imali ljeti, PRIJE rata, i da su ga najviše koristili kamioni za opskrbu, i pokoji stranac, ali je uvijek bio skoro pun !
Također ona tvrdi da je u postupku proglašavanje brzobrodske katamaranske linije za Supetar-državnom! (To neće puno značit Bračanima, jer su pinku šparenjoži ! ;) )

U praksi, gornje odluke znače da u periodima 1.1. do 31.5. , i od 1.10. do 31.12. ima dnevno 12 linija, a od 1.6. do 30.9. , 14 !

Ovo pišem zbog potencijalnih aktivatora. ;)
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Dec 13, 2025 12:06 pm

Više ima trajekti za Brač(plus taj katamaran),nego autobusa po Splitu.Oću reć,zar je malo 12 puti za Split a liti plus barem 2,3 :?: :!: :roll: Toliko ih ima da ako slučajno okasniš na jedan,jedva moš ka čovik obidvat,eto drugoga.Najbolje povezan otok na čitavom Jadranu.A ima i ona linija Sumartin-Makarska.
Međutim,otoci među sobom nisu povezani brodskim,trajektnim linijama kao npr.grčki.Škojar sa Lastova nema s čim poć na Korčulu,a onaj sa Hvara na Šoltu.Zato se i ne mogu razvijat kako Bog zapovida.Nema razmjene dobara i ostalog.Filipinci su otočki narod,njima ni problem živit po škojima ka Hrvatima.Do 2050 će njih bit više nego nas. :o
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Dec 13, 2025 1:17 pm

A ima i ona linija Sumartin-Makarska.

Kruške i jabuke. Nije za uspoređivat. To je linija na kojoj vozi trajekt koji je vozija i 1972 ! Na kojega se auta ukrcavaju na rikverc ! To moš još jedino vidit u starim grčkim filmovima. Da tragikomika bude najveća, od lani su uveli i rezervacije za tu betežnu liniju ! Zapuše pinku bure, ne vozi, jer porat u Makarskoj nije adekvatan !

Što se tiče Supetra, on je godinama, i desetljećima najprofitabilnija linija Jadrolinije, i red je da je Supetar dobro povezan sa Spliton, da bog da , još i bolje !

U Jugoslaviji, pa tako, automatski, i u Hrvatskoj nije NIKADA bilo trajektnih veza između otoka. Objašnjenje je vrlo jednostavno, i logično. Sav taj živalj je, u ove dvije najjužnije županije, orijentiran na Split, ne na Dubrovnik i Korčulu. U srednjoj školi, i na fakultetu, pa i poslije na aerodromu, sam imao dosta kolega, prijatelja, poznanika sa Korčule i Lastova. Do jedan su srednju školu, ili još i višu, ili fakultet, učinili u Splitu ! Kako je to doba u kojemu čovjek stvara najviše poznanstava i prijateljstava, nije čudno da su veloluški slavuji, muški i ženski, na početku svoje karijere, kao relativno nepoznati, pivali u Bolu i na postirskim frajama, splitskim plesnjacima, i tu pravili svoje prve korake. I Oliver, i Meri, i Jasna.

Za koga će bit ove nove brze katamaranske linije za Supetar, ne znan ? Možda in vride pokazi sa Filipina ?
9a2jg

Postby 9a6r » Sat Dec 13, 2025 2:54 pm

Filipi ali i svi ostali nakon 8 godina rada,boravka u HR, stječu pravo na hrvatsko državljanstvo! Prin 3 dana gleda i sluša našeg demografa na HRT4.Dva puta je to u 20 min.ponovija.Ali to bi reka i onaj njegov stariji kolega i svi drugi.Bit će i pokaz,naravno ali hrvatski,ne Filipinski. :o Jer će moć birat i biti biran na izborima.
9a6r

Postby 9a2jg » Sat Dec 13, 2025 5:14 pm

I kako je onda Žanko točno piva 1989. : "Raselit ih triba, da ih manje ima, nisu tu ni bili, pa će reći svima..... " ! :(
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK