Dragovoljci u ratu i miru

Sve sto Vas veseli na temu PHRK

Re: Dragovoljci u ratu i miru

Postby 9a2jg » Wed Sep 15, 2021 5:25 am

Primio sam nekoliko poziva, suboraca i dragovoljaca Domovinskog rata. Malo su ljuti na mene, jer, kažu, da sam napisao prethodni post u afirmativnom smislu, da se krivotvorila povijest, da je 2. bojna ZMIN-a osnovana svibnja 1992' , a ne u rujnu 1991' !

Povijest uvijek pišu pobjednici ; iz toga bi se dalo zaključiti da smo i mi, dragovoljci, učestvovali u pisanju iste ! Wrong ! Povijest pišu oni koji su se uhljebili na zasadima i dosezima onih koji su prvi krenuli srcem na čelik. To je tako, od kad je svita i vika.

Od kukanja nema koristi. Meni, i mnogim drugim je jedini crimen u DR-u što nismo potpisali profesionalni ugovor ! Istina je, da mi je, preko posrednika, druge, ili treće ruke (grla) ponuđen angažman u ZMIN-u od osobe koja je bila zastavnik JNA, i koju ja, do tada, a i dan danas, nisam nikada susreo, a samim time, ni razgovarao s njom ! To je bio svibanj 1992 g. !
Toliko o tome da ja "podržavam" povijesne falsifikate ! Moš mislit.

Tu, pred nosom, imamo još jedan slični falsifikat, kad se radio klub Vidova gora, pod mudrim i neprikosnovenim vodstvom svog doživotnog predsjednika, reklamira i legitimira, kao klub osnovan 1972, a svi živi sudionici tog vremena znamo da to nije točno.
Zaludu sve, naša saznanja, pisani dokazi koje imamo, on tjera svoje, proglašava obljetnice, spomen akademije, podjelu priznanja.
Uopće ne sumnjam da će jedna takva, ako on poživi, biti i iduće godine, na tobožnju 50-u obljetnicu. Bujrum !
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a2jg » Thu Sep 16, 2021 10:51 am

64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja
9a2jg

Postby 9a6r » Thu Sep 16, 2021 11:29 am

Ima nas koji nismo dobili ni onaj komad kartona na kojem piše Spomenica Domovinskog rata.Davali su je i kuharima,kuharicama ali vidiš ne svima.
LAŽNIH PTSP-ca ima ko u priči..Jedan kojeg osobno poznajem sa 2 god.staža, sa učešćem u DR-u, veća mu mirovina od mog minimalca i tvoje mirovine sa 42 godine staža i vas rat učešća! Eto ti "pravne" države. :twisted: Gore nego iza 45.
9a6r

Postby 9a2jg » Thu Sep 16, 2021 11:59 am

Ja sam nebrojeno puta napisa, evo i po tisuću i prvi put : Bili smo pozvani u prosincu 1991' u Veliku dvoranu na Gripama na svečanu prisegu.
Tek kad smo došli tamo vidili smo kako se pod krinkom svečane prisege ustvari krije podmukla balkanska ujdurma !
Nakon prisege je bila podjela Spomenica Domovinskog rata, za nas dragovoljce s početka ljeta 91'.
No, paralelno s tin komadon karte su nam nudili u (nezaobilazećen) paketu i bijeli mobilizacijski poziv, što bi našim potpisom o primitku istog značilo da NISMO dragovoljci, nego obični građani koji su se javili na bijeli mob poziv !
Naravno da smo, do jedan, bez međusobnog dogovaranja, to s indignacijom odbili ! Pale su i teške riječi, neki su prijetili i VP-om !

Poslije toga, su nas, po drugi put, pokušali ucijeniti u siječnju 1992' , kad su nam (konačno ) počele stizat plaće, koje nisam nikad primio ! I taj smo pokušaj odbili, svi dragovoljci, ko jedan !
Zato su trećepozivci jedva čekali da se mi demobiliziramo, jer nisu mogli gledati one koji su došli iz ideala, a oni za lovu, činove, stanove, invaliditete, i još puno toga.

Ima još...
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Sep 17, 2021 10:27 am

30-ta je obljetnica rujanskog rata.Sinoć je na prvom programu iza Dnevnika bija 45 min.dokumentarac o bitnici na Žirju koja je odigrala presudnu ulogu u toj pobjedi,potirala Mladićeve tenkove i pešadiju.Još kad vidiš da je to bilo na rubu dosega,onda ti je omar jasno da je onaj gori umiša prste.Ne mogu ni danas virovat da su ih sredile 4 neuigrane posade? Neki su imali od prije nekakva znanja o topništvu a neki su ga tada prvi put vidili.Puno improvizacije,učenja u hodu.Gađali su ih na neviđeno,priko prepreka na nekih 16-17km.Od Splita do Supetra ima 15km.I još ne pogodit naše,e to je već umijeće.Ipak oči su mi se orosile kad je danas starija stanovnica Žirja rekla da su žene kuhale hranu za gardiste i kruh.A njezina pok.mater je jednom rukom misila tijesto jer drugom nije mogla zbog bolesti.Znači više je ta stara mater učinila za Hrvatsku nego one dvi pobjegulje koji su igrali street basket,žderali i lokali po Parizu i Londonu.
9a6r

Postby 9a2jg » Fri Sep 17, 2021 11:22 am

Dozvoli da te nadopunim, nisu gađali nasumice, nego su imali izviđače-veziste, tzv. korektore vatre. Osobno poznam dvojicu, jer su prije rata bili u CKL-u, no, koliko su skromni i samozatajni, i dan danas me mole da im nigdje ne spominjem imena, i što su radili.

Ja sam, poslije rata, bio na položajima gdje su se ukopali, i davali upute za korekciju vatre. Uhvati te strava, bili su u dometu neprijateljskih pušaka.
Još jednom, velika im hvala.
9a2jg

Postby 9a6r » Fri Sep 17, 2021 1:16 pm

Je,moja isprika njima,koji su to radili a nisam ih spomenuo.Imali su kodno ime Pero.Tako je rečeno u emisiji.Tu je tribalo osim srca,mirnoće snajperiste imat i muda od bika.Bez svega toga ništa od posla.Svaka im čast,ja sam mali miš prema tim momcima.A i oni bi,ka pošteni borci rekli u odnosu na druge, kojima je bilo još teže.Moje duboko poštovanje i hvala.
Ne ponovilo se nikome ali nisam u to sto posto siguran.
9a6r

Postby 9a2jg » Sun Sep 19, 2021 7:51 am

Eno, gledan i slušan kako su Borkoviću ubacili u govor da je , citiram, "kroz vukovarsku 204. br. prošlo više od 5 tisuća ljudi"! Kako je, u samo godinu - dvije, promijenio ploču! Da je bilo toliko branitelja Vukovar ne bi bio pao, to sam čuo iz usta Vukovaraca.
9a2jg

Postby 9a6r » Mon Sep 20, 2021 2:30 am

Dobro da se HOS-a sitija!
9a6r

Postby 9a2jg » Mon Sep 20, 2021 11:27 am

Povijesne se činjenice ne mogu krivotvoriti, usprkos nastojanjima mračnih snaga. Kako o sudjelovanju dragovoljaca HOS-a, do broja branitelja Vukovara, kojega svi znamo iz ranijih iskaza oba Jastreba, sina Blage Zadre, i mnogih još živih aktivnih branitelja.
9a2jg

PreviousNext

Return to PHRK