by 9a2jg » Sat Jul 11, 2020 8:15 am
U svakoj revoluciji ima "pravovjernih". U Dalmaciji ih zovemo "veći katolici od Pape". E, ti i takvi su, u periodu 1992-1995 mijenjali imena školama, radioklubovima, udrugama, koje su "mirisala" na Srbe, Jugoslavene, nepoćudne Hrvate...
Tako je "stradala" moja Tehnička škola, koja je od pamtivijeka bila pod imenom Nikole Tesle. Ispod nje, ŠUP, imena Ante Jonić, baš kao i moj matični radio klub, preko "pouzdanih drugova", koji su prenosili usmenu zapovijed "odozgo", mijenjali nazive, na način nepoznat ni u Sovjetskom savezu !
Sve se to dešavalo dok sam ja bio po prvim, ili drugim, crtama u Hrvatskoj i BiH. Ne govorim da sam ja mogao išta spriječiti, jer kolektivno ludilo i euforija su bili u zamahu, ali bar bih branio ono izvorno, čisto, i netaknuto, pa kom obojci, kom opanci...
Skidam kapu određenom broju klubova, koji su imali snage othrvati se, i ostaviti ime, koje je bilo od osnutka, i ne dopuštajući da neki centri (navodne) pameti, zapovijedaju takve stvari.
Uvijek sam tim, koji su digli ruku za mijenjanje imena kluba, postavljao i postavljam jedno jedino jednostavno pitanje : A šta bi bilo da Ante Jonić nije bio Ante, antifašist, i Hrvat ? Nikad mi nitko nije odgovorio, ni produbio tu temu, koja je za njih tabu, ne za mene.
Već sam nekoliko puta pisao interesantnu činjenicu, imam QSL-ku, od davno prije rata, radio kluba iz Ljubuškog, klub se zvao Enes Orman, u mjestu gdje nema muslimana !
E sada, dragi štioci, povucite paralelu s Antom Jonićem. Na dušu onih koji su dizali ruke.
Ista je stvar i s imenom Nikole Tesle. Zato ovo i pišem.
64g. u Narodnoj tehnici Hrvatske, 61g. u Hrvatskom radioamaterskom savezu, AKL 81g. rada, 26g. bez financiranja